--> Тріщини на губах: дерматолог назвала причини | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Тріщини на губах: дерматолог назвала причини

0
2
Тріщини на губах: дерматолог назвала причини
Для багатьох поява сухості і тріщин на губах стає справжньою проблемою, особливо в холодну пору року.

При чому не рятують від цього неприємного і хворобливого явища ні масла, ні популярні дорогі засоби по догляду за губами.

Дерматолог Ольга Ігнатьєва розповіла читачам MedOboz, які причини, крім обвітрювання, можуть спровокувати такий прояв, і що допоможе з ним впоратися.

Зневоднення
Однією з найбільш поширених причин сухості губ є зневоднення. Тому в першу чергу зверніть увагу на свій питний режим. Можливо, популярна ідея випивати вісім склянок рідини в день вам абсолютно не підходить і ваш організм вимагає більше води.

Так, уважніше прислухайтеся до своїх відчуттів і пийте воду при найменшому виникненні спраги (і не менше літра на годину під час активних фізичних навантажень). Цілком ймовірно, що, нормалізувавши свій рівень гідратації, ви впораєтеся з проблемою сухості губ.

Ультрафіолетовий опік
Думка про те, що захищати шкіру від сонця потрібно тільки влітку, помилкова. Шкідливе випромінювання є завжди, навіть коли сонце сховалося за хмарами, і від нього потрібно рятуватися незалежно від пори року.

Особливо це стосується шкіри губ, адже вона особливо чутлива до сонячних опіків (в ній немає меланіну), тому реагує сухістю, лущенням і появою тріщин.

Так що не забувайте наносити на губи кошти з UV-фільтрами навіть в похмурі дощові дні.

Звичка облизувати губи
Цілком природно, що відчувши сухість губ, хочеться їх зволожити. Саме тому у деяких з'являється звичка облизувати губи.

Однак це часто і стає причиною ще більшого пересихання шкіри, утворення тріщин і заїдок. Справа в тому, що слина містить кислі речовини, які викликають роздратування і запалення тонкої шкіри губ. Тому "ефект зволоження" зберігається лише пару секунд, а потім з'являється ще більша сухість.

Занадто сухе повітря
Ще одна причина, яка особливо актуальна в холодну пору – пересушене повітря в приміщенні. Батареї, кондиціонери, калорифери – все це "випалює" вологу з повітря, що позначається в першу чергу на шкірі губ.

В такому випадку врятує активне зволоження та живлення губ спеціальними бальзамами і помадами, а також зволожувачі повітря в приміщенні.

Ротове дихання

Цілком можливо, що губи пересихають і через неправильне дихання, наприклад, викликаного нежиттю. Так, коли ви дихаєте ротом, з кожним видихом ви "обдаєте" губи теплим і сухим повітрям, а вдихом – холодним і вологим. І через такі перепади шкіра сохне, лущиться і тріскається.

Щоб врятувати губи в такому випадку, в першу чергу потрібно вирішити питання закладеності носа.

Брак вітамінів
Якщо жодна з перерахованих вище причин до вас не відноситься, зверніть увагу на своє харчування. Можливо, у вашому раціоні недостатньо вітамінів, зокрема, групи В, Е та інших. На їх дефіцит губи можуть відреагувати одутловатістю, сухістю і тріщинами.

Спробуйте додати в раціон більше олій, жирної риби і фруктів-овочів. Якщо коригування харчування не допомогло, зверніться до лікаря за призначенням полівітамінного препарату.

Надлишок вітаміну А
Виробники люблять додавати в косметику різні вітаміни. Особливо це стосується вітаміну А. Однак якщо ваш організм не відчуває дефіцит цієї речовини, то напевно відреагує на примусове живлення їм негативними шкірними реакціями.

Так що зверніть увагу на свою косметику і доглядові засоби – можливо, причина сухості губ криється саме в них.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні