--> На Волині нардепи вирішують, що зробити, аби громади не закривали закладів культури. ФОТО | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

На Волині нардепи вирішують, що зробити, аби громади не закривали закладів культури. ФОТО

1
2
На Волині нардепи вирішують, що зробити, аби громади не закривали закладів культури. ФОТО
У Луцьку розпочалося виїзне засідання комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, яке триватиме 28-29 листопада. Його учасники обговорюють питання функціонування закладів культури в умовах децентралізації.

Пленарне засідання комітету відбулося в четвер, 28 листопада, в овальній залі Волинської облдержадміністрації.

В роботі виїзного засідання комітету беруть участь його голова Олександр Ткаченко, перший заступник голови комітету Ірина Констанкевич, члени комітету, народні депутати Євгенія Кравчук, Тетяна Рябуха, Андрій Боблях, Софія Федина, Микола Княжицький, Юрій Павленко, Павло Сушко, Єлизавета Богуцька.

З вітальним словом до учасників звернулися обрані на Волині народні депутати Ігор Палиця, Ірина Констанкевич, виконувач обов’язків голови Волинської ОДА Олександр Киричук.

Голова Волинської облради Ірина Вахович виступила з презентацією Волині, розповіла про історію і сьогодення краю, його визначні постаті і культурні надбання.



Заступник міністра культури, молоді та спорту Ірина Подоляк наголосила на тому, що в період великих реорганізацій дуже важливо не втратити те, що напрацьовано попередниками і сформувати для країни якийсь модерніший порядок денний. «Тому що попередники це не завжди «папєрєднікі», – сказала вона.

«Не буде ні Волині, не буде ні Полісся, не буде ні Галичини, ні Слобожанщини, якщо в нас будуть лише виключно і тільки добрі дороги, хороша медицина, освіта і будуть задоволені наші базові потреби людські. Тому що базові потреби людські є неповні без того, що ми називаємо гуманітарним простором», – переконана Ірина Подоляк.



Далі, власне, розпочалося пленарне засідання комітету.

«Тема нашої сьогоднішньої дискусії – це питання мистецьких шкіл, – розпочав виступ голова парламентського комітету Олександр Ткаченко. – Взагалі в мистецьких школах в Україні навчається близько 312 тисяч дітей. Таких закладів – понад 1300, на Волині 37 мистецьких шкіл. Хоча питання децентралізації відкриває надзвичайно цікаві великі можливості перед усіма нами, але тим не менше вони і ставлять нові виклики перед нами. Не відкрию вам секрет, ми принаймні в комітеті дивимось таким чином, що без сильної, потужної культури немає сильної економіки. Не у зворотному варіанті, а саме таким чином. Ми вважаємо, що культура повинна мати свої якісні показники. Коли ми говоримо про культуру, питання надання культурних послуг, власне, оцінка того, що мають надавати заклади культури, постає в першу чергу. Та ця децентралізація відкриває питання, пов’язані з тим, що не всі ОТГ мають можливість утримувати заклади культури. І ми знаємо чимало прикладів того, що заклади культури закриваються. Такі приклади і у Волинській області є. Серйозна загроза закриття Торчинського народного історичного музею імені Григорія Гуртового. І ми б хотіли, щоб, крім додаткових прав, які отримують ОТГ під час децентралізації, вони мали і відповідні зобов’язання. Насамперед перед майбутніми поколіннями. Місцеві органи влади вже зараз могли би спрямувати частину доходів бюджетів на розбудову інфраструктуру культури і на збільшення фонду оплати праці закладів культури, зокрема через запровадження грантових елементів підтримки проєктів. В принципі, в нас є всі юридичні і моральні підстави для якнайшвидшого виведення культури в фокус бюджетної децентралізації на один рівень з медичною та освітньою сферами. Для цього, на наш погляд, необхідно найближчим часом ухвалити концепцію реформи системи забезпечення населення культурними послугами», – виступив Олександр Ткаченко.



На переконання голови комітету, надаючи культурні послуги, отримуючи додаткові кошти від відвідувачів і туристів, місцеві громади можуть генерувати додаткові прибутки для своїх територій. Водночас, за словами Олександра Ткаченка, комітет не виключає можливості надання закладам культури субвенцій і дотацій з державного бюджету.

Голова профільного комітету додав: «Крім того, в закон України «Про культуру» необхідно внести положення про мінімальний набір культурно-мистецьких послуг, що мають надаватися закладами культури і мистецтва. Оскільки через відсутність цих положень ми вже бачимо загрозу зниження якості та доступності публічних послуг після процесу об’єднання громад. Крім того, зараз є проєкт закону від наших колег запровадження так званого культурного податку для сфери культури (це, звичайно, питання великої дискусії), який має бути зниженим, але який дозволить фактично легалізувати багато культурних послуг, які наразі знаходяться в тіні».

Водночас Олександр Ткаченко вважає, що варто розглянути можливість надання органам місцевого самоврядування модифікувати базову мережу за потребами громадян.

Звертаючись до присутніх керівників органів влади Волині, ОТГ, культурних закладів, Олександр Ткаченко зазначив: «Ми приїхали на Волинь, щоб почути в першу чергу вас, ваш досвід і враховувати його в нашій законодавчій роботі в активній співпраці з нашим міністерством і колегами з інших органів влади».



Начальник управління культури, з питань релігій та національностей Волинської ОДА Ольга Чубара виступила з промовою на тему: «Галузь культури Волині в умовах децентралізації».

Протягом двох днів члени комітету ознайомляться з моделями роботи культурно-мистецьких закладів Волині. Зокрема, відвідають Музей Волинської ікони, Музей сучасного українського мистецтва Корсаків, замок Любарта, Художній музей м .Луцька, літературно-меморіальний музей Лесі Українки у с. Колодяжне, Луцьку музичну школу №1 ім. Фридерика Шопена, Луцьку міську центральну бібліотеку для дітей.

Вони мають напрацювати пропозиції до проєкту рішення комітету.

Також учасники виїзного засідання обговорять необхідність проведення на державному рівні заходів з відзначення 150-річчя від дня народження видатної письменниці Лесі Українки.




Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Яке відношення Товстенюк має до культури? Занадто багато місцевих, лояльних до Укропу,а представників культури одиниці в залі.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні