Новий посадовець у Луцькраді розповів, чим займатиметься передусім

1
0
Новий посадовець у Луцькраді розповів, чим займатиметься передусім
Відомий луцький краєзнавець, який очолив відділ охорони культурної спадщини розповів, чим займатиметься передусім на новій посаді.

Про це пише газета "День".

Найголовніший, на його думку, «Луцький модернізм»: розказує, навіщо потрібна і чим цікава забудова Луцька 1930-1980, що таке модерністська архітектура і чим вона цінна, де таке є в Луцьку.

До слова, саме Котис відкрив лучанам історію відомої родини Кронштейнів, котрим у Луцьку свого часу належало багато будинків, а в одному із них нині розташований медичний коледж.

Його дослідження такі цікаві і глибокі, що вони «дійшли» до нащадків Кронштейнів, які зараз мешкають у різних країніх світу, і вони навіть запросили Олександра до себе у гості в Німеччину.

нагадаємо, нещодавно Котис став радником Луцького міського голови, а згодом його призначили начальником відділу охорони культурної спадщини департаменту культури Луцької міської ради.

Призначили як людину, котра добре знається на історії та культурній спадщині міста. Котис змінює на цій посаді Петра Троневича, який, до слова, став його заступником.

Чи вірить Олександр Котис у те, що зуміє щось змінити у місті?

"Якби я не вірив, що можна буде щось змінити, то не ішов би працювати. Настроєний оптимістично. Розглядаю це, як другий бік справи, якою займаюся багато років. До популяризації історії Луцька тепер додається можливість адміністративного впливу на історико-архітектурне середовища. Тут не буде просто і легко. Ситуацію в місті можна охарактеризувати як критичну, але на це є різні причини: є законодавчі, фінансові, адміністративні, чисто особисті якісь моменти і, я б навіть сказав, цивілізаційні. Швидко це не змінюється. Отримав багато побажань успіхів, але все ж варто не зачаровуватися", – розповів новий посадовець.

- Я потрапив у складну систему взаємовідносин, регульовану законодавчою сферою і всілякими звичаєвими правилами. І це є специфіка порівняно з тим становищем, коли можеш бути вільною птахою і писати тексти. Я не припиняю займатися дослідженнями і популяризацією. Статті, зустрічі, екскурсії, проекти будуть і надалі. Щодо роботи відділу охорони культурної спадщини, нагальним завданням є збільшення повноважень відділу.

Найголовніше завдання - робота з охорони і збереження спадщини. Треба буде зареєструвати як пам'ятки всі об'єкти, які цього потребують, покращити роботу з підписанням охоронних договорів, моніторинг і оперативна реакція на фізичні зміни середовища. Тут є різні нюанси, які я зараз вивчаю. Також планую налагодити активну комунікацію з громадськістю і ЗМІ: пояснювати особливості роботи, відповідати на питання тощо. Багатьох цікавитиме доля Петра Троневича. Він поки залишається працювати у відділі моїм заступником"

На запитання з якого об'єкта почне свою роботу, Олександр відповів:

"З дверей! Є програма реставрації дверей. А загалом робота відбувається не від об'єкта до об'єкта, тут більше паперової роботи. Щодо пам'яток зверну увагу, перш за все, на забудову кінця ХІХ - початку ХХ століть. Треба підписати охоронний договір на будинок колишньої Центральної каси спілок (Кривий Вал, 28).

Олександр Котис – відомий дослідник історії Луцька і Волині, проводить цікаві екскурсії, знімає про Луцьк ролики, редагує журнал «Хроніки Любарта» і втілює у життя цікаві культурні проєкти.


Спілкувалась Наталія МАЛІМОН.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Для початку нехай заборонить будівництва на фундаментах старовинних будинків в старому місті,там тупо замуровують цілі підземні ходи,і нашу історію!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні