--> У Волинській обласній лікарні показали обладнання, на яке витратили близько 110 мільйонів гривень. ФОТО | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

У Волинській обласній лікарні показали обладнання, на яке витратили близько 110 мільйонів гривень. ФОТО

1
-2
У Волинській обласній лікарні показали обладнання, на яке витратили близько 110 мільйонів гривень. ФОТО
Підходить до завершення субпроєкт «Вдосконалення медичної допомоги хворим з хворобами системи кровообігу» проєкту Світового банку і Міністерства охорони здоров’я України «Поліпшення охорони здоров’я на службі в людей».

Найбільше від цього проєкту у фінансовому плані виграла Волинська область, що стала одним із 8 регіонів-учасників. Загалом вона отримає на його реалізацію близько 20 мільйонів доларів США, з яких 8 мільйонів витратили на закупівлю найсучаснішого медичного обладнання провідних світових фірм. Кошти виділяє Світовий банк у рамках позики під дуже низькі відсотки. Розраховується за обладнання державний бюджет України.

Про це стало відомо під час демонстрації закупленого обладнання у Волинській обласній клінічній лікарні в четвер, 14 листопада.

Підбити підсумки другої фази закупівель субпроєкту «Вдосконалення медичної допомоги хворим з хворобами системи кровообігу» у цей медичний заклад запросили виконувача обов’язків голови Волинської облдержадміністрації Олександра Киричука. Участь у заході взяв його заступник, керівник групи управління субпроєктом Валентин Цьось, а також комерційний директор офіційного дистрибютора – фірми, яка поставила найдорожче і найсучасніше обладнання (виробництва Philips Medical Systems B.V), Андреас Еске.

Зліва направо: Валентин Цьось, Олександр Киричук, Ігор Ващенюк, Іван Сидор
Зліва направо: Валентин Цьось, Олександр Киричук, Ігор Ващенюк, Іван Сидор


Тимчасово виконувач обов’язків директора лікарні Іван Сидор, а також медичний директор з питань хірургії Олександр Дудар продемонстрували представникам влади і журналістам не тільки обладнання, придбане в другій фазі закупівель, але й те, яке встановили раніше. Щоб усі на власні очі переконалися, що воно працює і реально допомагає лікарям проводити діагностику й лікування хворих із складними патологіями серцево-судинної системи.

Зокрема, гості побували не лише у відділенні кардіохірургії й реанімації, але й у офтальмологічному центрі, в операційних блоках, лабораторії й кабінетах ультразвукової діагностики.

У другій фазі субпроєкту «Вдосконалення медичної допомоги хворим з хворобами системи кровообігу» проєкту Світового банку і Міністерства охорони здоров’я України «Поліпшення охорони здоров’я на службі в людей» для медзакладів Волині вторинного та третинного рівнів надання допомоги на придбали техніки, інструментарію та розхідних матеріалів на загальну суму 3 мільйони 815,9 тисячі доларів США.

Левова частка з них перепала саме Волинській обласній клінічній лікарні – на загальну суму близько 60 мільйонів гривень. Адже саме тут проводять найскладніші операції на серці, якими пишається Волинь. Сюди їдуть хворі на серцеві патології із сусідніх областей, позаяк дізнаються про високий рівень медичної допомоги при значно нижчих витратах на лікування завдяки придбанню в межах суброєкту розхідних матеріалів. Як розповів Іван Сидор, у цьому медичному закладі не тільки скрупульозно підготували приміщення для встановлення найсучаснішого обладнання, але й навчили спеціалістів для роботи на ньому. Загалом 69 медиків Волинської обласної лікарні побували на стажуванні за кордоном: У Швейцарії, Англії, Франції, Німеччині, США.

«Зараз всі операційні зайняті», – каже головний лікар.

«Нам доля дала шанс отримати таке велике фінансування, якого волинська медицина не бачила десятки років», – радіє начальник управління охорони здоров'я Волинської облдержадміністрації Ігор Ващенюк.

«Вітаю всіх нас з вами, – не приховував задоволення від побаченого виконувач обов’язків голови Волинської ОДА Олександр Киричук. – Беззаперечно, Волинська обласна клінічна лікарня – одна з найкращих у нашій країні. Бо тут найсучасніше обладнання, зроблене у провідних країнах світу, на ньому працюють фахівці високого рівня, які рятують життя людей. Сьогодні це наше надбання, наша гордість».



Олександр Киричук висловив слова подяки незмінному керівнику закладу впродовж багатьох років Іванові Сидору. «Велика заслуга Івана Миколайовича, що він підняв заклад до такого рівня, що сюди приїжджають на операції з інших областей», – сказав очільник області.

Він подякував корпорації «Філіпс», яка поставила велику кількість обладнання. «Я дуже тішуся тим, що сьогодні тут побачив», – сказав Киричук.

Не скупився на слова похвали Андреас Еске, комерційний директор фірми із корпорації «Філіпс», яка поставили найдорожче і найсучасніше обладнання.

«Ви однозначно одна із тих областей, у яких найкраще втілена ідея проєкту, – сказав пан Андреас. – І правильно зазначив Іван Сидор, що просто купувати техніку – нічого не дає. Дуже й дуже важливо вкладати інвестиції у навчання персоналу, що ви робите. Такого й у Києві не часто зустрінеш. Волинь може реально пишатися тим, чого досягнуто. Це блискучий проєкт як з медичної точки зору, так і з технічної».



У другій фазі субпроєкту Волинська обласна клінічна лікарня отримала понад 40 позицій обладання і витратних матеріалів. Це, зокрема, апарат наркозно-дихальний Primus (виробництва Dragerwerk AG&Co.KGaA, Німеччина), дефібрилятор-монітор Corpuls 3 (виробництва GS Elektromedizinische Gerate G. Stemple GmbH, Німеччина), насос шприцевий інфузійний Aitecs 2016 (виробництва UAB Viltechmeda, Литва, монітор пацієнта Vista 120 (виробництва Dragerwerk AG&Co.KGaA, Німеччина) центральна станція моніторингу Infinity Central Station (виробництва Dragerwerk AG&Co.KGaA, Німеччина), апарат штучної вентиляції легенів Carina (виробництва Dragerwerk AG&Co.KGaA, Німеччина), ультразвукові системи Philips, апарат штучного кровообігу HL 20 (виробництва Maquet Cardiopilmonary GmbH, Німеччина), хірургічні налобні освітлювальні та оптичні системи, інструменти для проведення кардіохірургічних операцій (комплект), аналізатори Cobas виробництва (Roche Diagnostics GmbH), рентгенконтрастна йодовмісна речовина для проведення стентування та коронарографії, торакоскопічний комплекс, електрокоагулятор, інструмент для біполярного заварювання і різання судин, дрібний і високоякісний (а отже – дорогий) інструментарій для кардіохірургічних операцій із зупинкою серця.

УЗД-апарат, який можна переміщати в разі необхідності
УЗД-апарат, який можна переміщати в разі необхідності
Завідувач відділення кардіохірургії Володимир Пецентій демонструє мийну шафу для інструментарію операційної. До її придбання інструменти мили вручну
Завідувач відділення кардіохірургії Володимир Пецентій демонструє мийну шафу для інструментарію операційної. До її придбання інструменти мили вручну
Хірургічні налобні освітлювальні та оптичні системи
Хірургічні налобні освітлювальні та оптичні системи
Апарат штучного кровообігу (праворуч) і кардіохірургічне обладнання для проведення малоінвазивних втручань (ліворуч)
Апарат штучного кровообігу (праворуч) і кардіохірургічне обладнання для проведення малоінвазивних втручань (ліворуч)
Олександр Дудар демонструє, як працює налобний освітлювач
Олександр Дудар демонструє, як працює налобний освітлювач


Важливо наголосити, що закупівлі відповідно до процедур Світового банку мають бути дуже скрупульозно підготовлені. Вони тривалі у часі. Тож, виписавши у тендерній документації найдрібніші нюанси вимог до техніки і її обслуговування, запрошення взяти участь у торгах ICB-G 6.2.2.2 «Закупівля медичного обладнання та розхідних матеріалів для медичних закладів вторинного та третинного рівнів (2 фаза)» розмістили на відповідних ресурсах ще у листопаді 2018 року й очікували на пропозиції у межах двох місяців. Затим розкрили тендер, зробили оцінку і надіслали усе на Світовий банк. Звідти у червні 2019-го отримали погодження звіту з оцінки закупівлі і надіслали переможцям повідомлення про присудження договору, що є підставою для них підписали угоди з управлінням охорони здоров’я ОДА на надання послуг.

Станом на 30 червня 2019 року з переможцями закупівлі ICB 6.2.2.2. підписали такі договірні угоди:

Лот №1 (Кардіореанімаційне обладнання ) – ТОВ «ДМ-ПРОЕКТ», 521 453,80 EUR;

Лот №2 (Апарати ультразвукової діагностики) – Philips medical systems Nederland B.V, 557 167,00 EUR;

Лот №4 (Апарат штучного кровообігу) – ТОВ «ДМ-ПРОЕКТ», 349 569,00 EUR;

Лот №5 (Хірургічні налобні освітлювальні та оптичні системи. Інструменти для проведення кардіохірургічних операцій) – ТОВ «ТЕХМЕДКОНТРАКТ», 165 000,42 USD;

Лот №6 (Лабораторне обладнання та витратні матеріали для визначення біохімічних показників) – ТОВ «Діалог-Діагностікс», 447 443,56 EUR;

Лот №7 (Витратні матеріали для стентування та коронарографії) – ТОВ «ІРИДІУМ», 646 846,50 USD;

Лот №8 (Рентгенконтрастна йодовмісна речовина для проведення стентування та коронарографії) – ТОВ «Людмила Фарм», 104 274,63 USD;

Лот №9(Система медичного лікувального газозабезпечення) – ТОВ «АЛВІ-ЛАЙН», 7 456 690,00 ГРН;

Лот №10 (Кардіохірургічне обладнання та інструменти для проведення малоінвазивних втручань)– ТОВ «ТЕХМЕДКОНТРАКТ», 365 398,58 USD.

До кінця року у ВОКЛ, а також Луцьку міську клінічну та Ковельську центральну районну лікарню мають надати витратні матеріали для стентування та коронарографії.

У реанімаційному відділенні
У реанімаційному відділенні


Завдяки другій фазі на початку 2020 року у Волинській обласній клінічній лікарні повністю зміниться система газозабезпечення завдяки придбанню кисневої станції , яка дозволить медзакладу генерувати кисень зі звичайного повітря та подавати його за новою системою в усі операційні та реанімаційні зали, а також очищене повітря (адже є чимало хворих, які потребують саме його, а не кисню). Це обладнання також буде слугувати централізованою вакуумною системою та системою рекуперації, яка дасть змогу не викидати у повітря енергію, яка буде вивільнятися внаслідок утворення кисню чи очищення повітря. Тож у хірургічному корпусі із 12-ма операційними та реанімацією буде цілободово тепла вода.

Ангіограф встановлений ще на першій фазі субпроєкту і тепер успішно працює
Ангіограф встановлений ще на першій фазі субпроєкту і тепер успішно працює
У рентгенохірургічному операційному блоці №4
У рентгенохірургічному операційному блоці №4
Завдяки сучасному обладнанню в лабораторії лікарні можуть робити по 2,5 тисячі аналізів за годину
Завдяки сучасному обладнанню в лабораторії лікарні можуть робити по 2,5 тисячі аналізів за годину

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Я правильно розумію - вартість 3 налобних ліхтариків (судячи з фото) - 150 000 USD?
Трошички забагато, ні?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні