10 простих і перевірених способів відігнати дрімоту

0
2
10 простих і перевірених способів відігнати дрімоту
Хіба є водій, який сідаючи у авто, розглядає вірогідність того, що сьогодні може потрапити у ДТП? І це незважаючи на те, що всю дорогу думає про те, як не заснути за кермом. Погодьтесь, практично кожний шофер впевнений в тому, що цілком і повністю контролює ситуацію на трасі.

Та за статистикою, 25% дорожньо-транспортних пригод спричиняють втомлені та сонні водії. Особливо небезпечні довгі та нічні поїздки.

Ми розповімо, як не заснути за кермом.

Сон – це і фізіологічна потреба людини і генетично усталена звичка. Звичайно, людина може деякий час не спати, але нудна робота здатна заколисати навіть енергійну та бадьору людину.

Питання, як не заснути в дорозі, особливо гостро постає в далеких поїздках, в темний час доби і при монотонних умовах. Практика показує, що через чотири години безперервного водіння реакція водія знижується в два рази, через вісім годин – в шість разів. А за цими показниками сонний водій навіть більш небезпечний, ніж п’яний.

Як зрозуміти, що засинаєш за кермом:

Ви часто моргаєте. Якщо точніше, то моргає людина постійно, але сонний водій акцентує на цьому увагу;
Вирішіть просту задачку. Помножте, до прикладу, 13 на 5. Сонна людина довго буде думати над відповіддю;
Знаки та стовпи починають «бігати «дорогою.
Якщо ви виявили у себе хоча б один із цих симптомів – терміново вживайте заходів!

Як не заснути за кермом
Існує кілька способів, які допоможуть на деякий час збадьоритися і без пригод закінчити подорож.

Розмови
В аварії частіше потрапляють самотні водії. Хороша бесіда – простий, надійний та безкоштовний спосіб, коли мова заходить про те, як не заснути за кермом. Цікава розмова відмінно стимулює роботу головного мозку. Головне не перестаратися та віддавати необхідну увагу руху на трасі.

Плюс цього способу – співрозмовник помітить, що ви куняєте та попросить пригальмувати та відпочити.

Мінус – ваш попутник може сам заснути. Тут варто пам’ятати, що вид сплячої людини, яка ритмічно дихає і посопує, діє на сусіда, як снодійне. Механізм цього феномена в чомусь схожий з позіханням, від якого важко втриматися, коли бачиш, що хтось інший позіхає. Тож, якщо ваш штурман куняє, попросіть пересісти його на заднє сидіння.

Музика та співи
Немає з ким поговорити в подорожі і ви думаєте, як не заснути в дорозі? Запасіться аудіофайлами. Це можуть бути улюблені музичні хіти чи рекомендовані друзями цікаві аудіокниги.

Тільки прослухайте кілька записів заздалегідь і переконайтесь, що вони вас справді збадьорять. Навіть дуже красива класична музика або монотонне читання самого захоплюючого роману може мати зворотний ефект.

Ще один лайфхак пропонують шведські фізіологи. Науковці провели дослід на тему «Як не заснути в дорозі» і встановили, що рідна мова заколисує, а от іноземна навпаки, стимулює роботу мозку. Тому віддавайте перевагу закордонним пісням в дорозі. Understand?

А ще багато водіїв помилково вважають, що чим голосніше лунає музика в салоні, тим краще. Насправді ж: по-перше це не дозволяє водію повністю оцінити ситуацію на дорозі, а по-друге пригнічує нервову систему.

Музику слухайте з переривами у 20-30 хвилин. А ще не соромтесь співати у весь голос. Навіщо? При гучному співі активніше працюють легені, в кров надходить більше кисню і організм прокидається.

Тонізуючі напої
Коли мова йде про те, як не заснути за кермом, то в першу чергу згадують про каву. Але добре перезавантажує мозок не лише кава, а і чай, гарячий шоколад та натуральні стимулятори. Для посилення ефекту, до цих напоїв додавайте лимон, який багатий гліколевою кислотою, що має тонізуючий ефект.

Тверезо думати за кермом допоможе женьшень, елеутерокок, лимонник. Та варто зауважити, що тривалість дії вище перелічених напоїв не дуже велика, і в середньому вони «працюють» не більше 2 годин.

Ще один варіант того, як не заснути – холодні напої. Багатьох людей від гарячого клонить у сон. Теплі рідини мають заспокійливий ефект, а холодні навпаки активізують всі процеси.

В особливо відповідальних випадках можна вдатися до «енергетиків». У їхньому складі також є кофеїн, з додаванням різних «допоміжних речовин»: екстракту гуарани, таурину, різних вітамінів і корисних кислот. На відміну від натуральних збудників, їх дія починається швидше і відбувається активніше, і може довше тривати.

Багато хто «балується» в дорозі коктейлем з кока-коли то розчинної кави.

Та передбачити дію таких напоїв складно. Якщо обраний енергетик не подіяв, краще спробувати щось інше, а не заливати в себе більше тонізуючої рідини.

Пам’ятайте, енергетики шкідливі для здоров’я.

Таблетки
Мабуть кожний водій мріє про таблетки проти сну. Такі пілюлі є. В їхньому складі той же ж кофеїн, таурин, вітаміни.

Та краще, якщо ви заздалегідь знаєте про довгу та виснажливу подорож, пройти курс вітамінів, які додадуть вам енергії та уважності, а не травмувати організм таблетками.

Скиньте взуття
У вас бувало таке, що не можете заснути вночі, бо ноги холодні? Якщо так, то ви знаєте, що робити, якщо хочеться спати за кермом. Зніміть взуття і шкарпетки. Проведіть сеанс масажу для ніг: потріть ступні об килимок. Це активізує акупунктурні точки, що відповідають за життєдіяльність організму.

Можна вийти з авто і походити босяком по траві з росою.

Електронні сигналізатори втоми
Автомобіль можна обладнати системою, яка стежить за манерою руху водія та очима. Як це працює? Наприклад, коли авто перетинає прямі, виїжджає на узбіччя чи на зустрічну смугу без включеного поворотника, лунає неприємний сигнал. З такою сигналізацією ви точно не перейматиметеся темою, як не заснути за кермом.

Також можна придбати сигналізатор втоми. Зовні такі прилади схожі на гарнітуру Bluetooth. Вони зчитують рухи голови, і якщо ви починаєте клювати носом, видають різкий звук.

Зміна фізичного стану
Збадьоритися можна різними способами. Фізичні вправи, – ось що робити, якщо хочеться спати за кермом. Напружуйте і розслабляйте різні м’язи. Прийміть іншу позу для сидіння, потрясіть головою.

Відмінно відганяє сон свіже повітря, тому знизьте градуси на кліматичній установці, а краще відкрийте вікно.

Бадьорить і ранковий ритуал: вмийтеся прохолодною водою або витріть обличчя вологим рушничком. Зробіть гімнастику на свіжому повітрі.

Багатьом допомагає масаж мочок вух та повік.

Еротичні фантазії
Енергетичні напої та таблетки проти сну програють, коли йдеться про насправді цікаві думки. А фантазії з сексуальним підтекстом деяких осіб наповнені такою різноманітністю фарб, що і позаздрити можна.

Наступного разу, засинаючи за кермом розважте себе еротичними мріями. От тільки не захоплюйтесь. Такий напрямок думок покликаний збадьорити вас, а не збудити.

Їжа
Ще один хороший спосіб збадьоритися у дорогі – їжа. Сухарики, жуйки, горішки, маленькі цукерки тормошать організм. Лускання смачного соняшникового насіння також не дозволить заснути. Спробуйте пожувати лимон чи кисле яблуко.

І чим яскравіший смак закусок – тим краще. Тут головне не переїсти – почуття ситості легко провокує сонливість.

Купіть лимон і апельсин
Повторюємося, у цитрусових міститься гліколева кислота, яка має тонізуючий ефект, а запах цих фруктів стимулює нервову систему. Як це допоможе, коли мова заходить про те, що робити щоб не заснути? Почистіть апельсин чи наріжте лимон і розкладіть шкірку по панелі.

Бризки цедри швидко змішаються з повітрям у салоні і наповнять його освіжаючим ароматом. Кислота не тільки вас підбадьорить, а й підвищить гостроту нічного зору.

Висновок
Одні водії запросто долають тисячу кілометрів, інші втомлюються після коротенької поїздки. Тверезо оцінюйте свої сили і тоді вам не доведеться думати про те, що робити, якщо хочеться спати за кермом.

Далекобійники зі стажем запевняють, що пряма траса, монотонність освітлених доріг розслабляє водіїв і вони втрачають пильність. Краще їхати другорядними шляхами, де потрібна максимальна концентрація уваги. От тільки у такому варіанті швидкість руху нижча і загальний час поїздки збільшується.

В дорозі можна робити зупинки на 20-30 хвилинний сон. Цього часу вистачить, щоб мозок розвантажився. Тільки робіть це на стоянках або заправках, і не забувайте закривати машину. Після невеликого відпочинку краще зробити зарядку, це допоможе прокинутися і підбадьорить організм. І лише тоді можна їхати далі.

Якщо жоден зі способів не дає результату, – не випробовуйте долю. Для вас є лише один рецепт: кращі ліки від сну – це сон.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні