Чому Луцьк об’єднується лише з Прилуцькою сільською радою? ВІДЕО

2
2
Чому Луцьк об’єднується лише з Прилуцькою сільською радою? ВІДЕО
Луцьк об’єднується лише з Прилуцькою сільською радою, інші прилеглі населені пункти уже створили ОТГ.

Рекомендації Міністерства економічного розвитку 2015 року щодо приєднання навколо Луцька прилеглих сіл не виправдали себе. Про це говорили 31 жовтня під час ток-шоу «Протилежний погляд» на 12 каналі, пише Конкурент.


Нагадаємо, що нині Луцьк об’єднується лише з Прилуцькою сільською радою. Натомість щодо інших територій — там уже створені ОТГ.

Вже утворені ОТГ не хочуть приєднуватися, бо вже є самодостатніми громадами, вважає радниця з питань децентралізації Волинського центру розвитку місцевого самоврядування Оксана Урбан.

Методика, відповідно до якої Мінрегіон подав пропозиції, була ухвалена ще у 2015 році. Суть полягала в тому, що міста, районні та обласні центри мають об’єднувати навколо себе громади. Навколо них у 20-25 кілометровій зоні було доречне створення ОТГ.

Тоді вона мала сенс і якби відповідно до неї об’єднуватися, могли би бути цікаві результати. «Але оскільки громади навколо Луцьк об’єдналися, то напрацювали певний механізм діяльності і не розуміють чому, отримавши прямі міжбюджетні зв’язки, певну автономність, повинні об’єднуватися з Луцьком. Жителі сільської місцевості вважають, що втратять свої привілеї. Це їх лякає», - зазначила експертка.

Також вона додала, що Княгининівська та Липинська громади вже вийшли за межі 25-кілометрової зони.

Тим паче, тут також є питання доцільності об’єднання для Луцька. Адже якщо створити велику громаду, то сума реверсної дотації, яку віддає Луцьк в держбюджет, зросте від 90 до 140 млн грн щороку.

Голова Луцької РДА Тарас Яковлев вважає, що запропонована у 2015 році формула для Луцька не є дієздатною та навряд буде реалізована. Користі для Луцька таке об’єднання не дасть і його треба допрацьовувати.

А співзасновник Громадянського Руху "СВІДОМІ", політолог Михайло Наход також додав, що мешканці сіл налаштовані, що місто забере землю.

Інша боязнь, що місцеві еліти в цих населених пунктах втратять вплив. Адже автоматично не буде депутатів сільських рад, які розпоряджаються ресурсом.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Чому липинська земля, яка простягається до пр.Відродження досі не є Луцьком ?
Відповісти
Вони хоч розуміють про що говорять?
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні