Чи чекати зниження ціни на електроенергію?

1
-6
Чи чекати зниження ціни на електроенергію?
Днями наш земляк (родом із Нововолинська), голова комітету енергетики та ЖКГ Верховної Ради, народний депутат від партії «Слуга народу» Андрій Герус заявив, що ціна електроенергії на «ринку на добу наперед» продовжує триматися нижче 1,4 грн.

«Вже скоро фінальні рахунки непобутових споживачів будуть нижчими. Особливо важливо це у частині водоканалів. Адже через здорожчання е/е у водоканалів накопичувалися борги, а у Лисичанську декілька днів водоканал навіть був відключений від електроенергії, мешканці міста залишалися без води», – написав Герус у фейсбуці.

Андрій Герус також заявив, що ціну на електроенергію цієї зими підвищувати не планують.

Про формування ціни на електроенергію, зміни вартості та гучні заяви ми поспілкувалися із директором товариства з обмеженою відповідальністю «Волиньелектрозбут» Дмитром Івановим та його заступницею Оксаною Гентіш.

– Я теж бачив заяву Андрія Геруса, і графік ціни по днях, але не знаю, звідки він узяв такі дані, – каже Дмитро Олександрович. – Можливо, він спирався на якусь аналітику, мені важко це коментувати. Голова комітету енергетики, очевидно, має набагато більше інформації, ніж я, бо я бачу тільки те, що стосується Волині. Але я переконаний, що за день-два (через зміну погодних умов) графік пана Геруса матиме зовсім інший вигляд.


ЕНЕРГОРИНОК ПРАЦЮЄ ПОГОДИННО

Розрахунки на енергоринку відбуваються щогодини, і ціна для кожної години інша. У нічний період ціна електроенергії традиційно нижча, часом навіть удвічі.

– Механізм ціноутворення такий: ВЕЗ купує за погодинним графіком, є спеціальні засоби обліку, коли скільки куплено. Якщо брати добу, то з 8 до 22 години ціна електроенергії висока. Із 22 до 8 її ціна значно знижується, – пояснює Дмитро Іванов. – Середня ціна залежить від обсягу закупівель. Звісно, ми більше купуємо вдень, коли працюють підприємства і заклади.


Те, що ціна має тенденцію до зниження, – це факт. Але це спостерігається в останні, дуже теплі дні жовтня. А споживачі рахунки за жовтень отримають на початку листопада. Звісно, зниження ціни там буде зафіксоване, але про дуже значні зміни не йдеться. А в період похолодання динаміка цін може змінитися в гіршу сторону.

ЯК СКЛАДАЄТЬСЯ ЦІНА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ

Для побутових споживачів ціна визначена державою, і вона не залежить від того, як складається ситуація на оптовому ринку.

Для юридичних осіб: на ринку до оптової закупівельної ціни додається вартість передачі магістральними мережами (високовольтні магістральні мережі), потім додається вартість розподілу по низьковольтних мережах (це здійснює наше обленерго) і плюсується націнка постачальника:

Цфакт = Цзак+Тпер+Троз+Тпост

Тарифи на передачу і розподіл не є предметом торгу, вони встановлені НКРЕКП.

Якщо говорити про націнку постачальника, то вона також фіксована, регульована державою для споживачів універсального ринку (так звані непобутові споживачі, до 150 кВт). Великі підприємства, а також водоканали, теплокомуненерго – працюють на вільному ринку.

80-90 відсотків вартості електроенергії – це ціна оптової закупівлі. «Якщо додати передачу і постачання, то наша націнка – незначна частина, десь біля відсотка», – каже Оксана Гентіш.

Також ціна залежить від класу напруги. Ті споживачі, які багато споживають, як правило, під'єднані до високовольтних мереж. А ціна розподілу різна для першого і другого класів споживання. Вона теж регулюється державою.

– Якщо порівнювати з липнем, то зараз ціна на послугу оператора системи передачі НЕК «Укренерго» знизилася на 20 копійок. Це зниження ціни кожної кВт/години для кінцевого споживача. Воно відобразилося в рахунках, – каже Дмитро Іванов. – Загалом же ми очікуємо зниження ціни. Ми цього хочемо, бо тоді нам буде легше енергію продавати і легше шукати клієнта. Можливо, навіть заробляти більше вдасться. Бо я не знаю, чи є в Україні ще така націнка, як у нас. Вона мінімальна.

КОЛИ ЦІНИ НА ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЮ ЗМІНЯТЬСЯ


Відчутне зниження вартості електроенергії може дати або зниження ціни на передачу і розподіл, або обмеження граничних цін.

«Прайс-кеп встановлює регулятор. (Прайс-кеп – встановлення цінових обмежень на внутрішньодобовому ринку та ринку «на добу наперед» – авт.). Якщо цю межу знизять, тоді виробники електроенергії (енергостанції) будуть дивитися: чи їм взагалі не продавати і не виробляти енергію, бо це буде збитково, чи будуть знижувати ціну», – додає пані Оксана.

– На сьогодні ринку як такого не існує. Ринок – це коли є конкуренція, коли не можеш продати – то знижуєш ціну. На оптовому ринку зараз конкуренції немає. Ми так само дивимося, в кого дешевше купити, але конкурентного середовища не створено. Є прайс-кепи і все відбувається по прайс-кепах. Ринок не є саморегульований. Він регульований державою, – каже Дмитро Іванов.

– Це ніби ви прийшли на ринок, а все продають по однаковій ціні. Тобто капуста у всіх продавців по 10 гривень, і у вас немає можливості виторгувати щось дешевше, – додає Оксана Гентіш. – Якщо за заявами Андрія Геруса будуть якісь законодавчі реальні дії, наприклад, скасування прайс-кепів, тоді можна говорити про зміни ціни.

Але річ у тім, що на сьогодні регулятор НКРЕКП, чия виключна прерогатива змінювати ціни, не повноважний. Після того, як два члени комісії подали заяви на звільнення, немає кворуму. Нацрегулятор не може ухвалювати жодних рішень, аж поки не відбудеться конкурс на заміщення цих посад. Тому найближчим часом ніяких змін не слід чекати.

Наостанок у ВЕЗ кажуть: «Щоб бути в курсі вигідних пропозицій, спілкуйтеся зі своїм постачальником, ми завжди готові розказати і підказати».

– Ми в процесі реформи, але наразі вона майже зупинилася. Перший етап реформи – це реформа роздрібного ринку, коли розділилися обленерго і постачальники. Далі розпочалася реформа оптового ринку. Ринок ще не склався, він працює сегментами. Наші колеги з Європи, які запроваджували такі ринки давно, всі стверджують, що на першому етапі йде ривок ціни на електроенергію вгору. А потім починається етап стабілізації, врівноваження. Реформа мусить тривати, назад дороги немає, цей процес – не на місяць, не на два, це на роки, – підсумовує Дмитро Іванов.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-6

Коментарі:


  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ага чекати-здорожчання.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні