Відомо, де на Волині дитина захворіла на поліомієліт. ПОДРОБИЦІ

0
4
Відомо, де на Волині дитина захворіла на поліомієліт. ПОДРОБИЦІ
У Волинській області зареєстровано випадок поліомієлітоподібного захворювання. У дитини з Ратнівського району діагностовано вакциноасоційований паралітичний поліомієліт (ВАПП) – гостре вірусне захворювання, що розвивається у нещеплених від поліомієліту дітей, які були у контакті зі щепленими.

Про це повідомили в пресслужбі Волинського обласного центру громадського здоров'я.

За даними епідрозслідування встановлено, що батьки відмовилися щепити дитину від поліомієліту. Встановлено її ймовірний контакт із дитиною, що отримала щеплення оральною поліомієлітною вакциною.

За інформацією ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» матеріали для верифікації діагнозу направлено до референс-лабораторії Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Відповідно до Національного календаря щеплень, перших 2 щеплення від поліомієліту (у 2 та 4 місяці) здійснюються інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ), наступні (у 6 місяців, 18 місяців, 6 та 14 років) – оральною поліомієлітною вакциною (ОПВ), що містить живий, але ослаблений лабораторних умовах, вірус.

Рівень охоплення щепленнями проти поліомієліту за 9 місяців 2019 у Волинській області є вищим від середніх у регіонах України, за винятком четвертої дози, яку діти отримують у 18 місяців.

Лікарі наголошують і застерігають, що спеціального противірусного лікування поліомієліту не існує. Управління охорони здоров’я облдержадміністрації та Волинський обласний центр громадського здоров’я закликають батьків вчасно вакцинувати дітей від поліомієліту і надолужити пропущені щеплення.

Довідково:

Поліомієліт — це гостре інфекційне захворювання. Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше — через брудні руки, заражену їжу та воду.

Захворіти на поліомієліт може кожна невакцинована людина — і дитина, і дорослий. Але найбільш сприйнятливі до вірусу поліомієліту діти у віці до п’яти років.

Перебіг хвороби характеризується ураженням ЦНС, виникненням паралічів. Хвороба може призвести до смерті.

Поліомієліт неможливо вилікувати, але цій смертельно небезпечній хворобі можна запобігти завдяки вакцинації. Найбільш вразливими до поліомієліту є діти віком до п’яти років, саме тому перше щеплення діти отримують у перші місяці життя.

Симптоми і лікування поліомієліту

Інкубаційний період після зараження людини поліовірусом може тривати від 4 до 35 днів, після чого може розвинутися поліомієліт. При цьому прояви хвороби можуть бути різними:

Жодних симптомів — без будь-яких проявів хвороба протікає у понад 70% випадків, що робить її особливо небезпечною для оточуючих.
Грипоподібні симптоми — лихоманка, головний біль, біль у животі й горлі, нудота і блювання — протягом кількох днів може проявлятися один чи кілька з них. За такої форми хвороби, яка виникає у 25% випадків, вірус розповсюджується найактивніше, залишаючись непомітним через схожість з симптомами грипу.
Рухові розлади — сильний біль у вражених м’язах і рухові розлади аж до повного паралічу, який може розвинутися за кілька годин. Параліч може вразити ноги, руки, плечі, груди, живіт, обличчя.
Ураження дихальних м’язів часто призводить до смерті. При одужанні після поліомієліту функція вражених хворобою нервів і м’язів не відновлюється.

Дуже рідко симптомом ураження поліовірусом центральної нервової системи також буває менінгіт.

На сьогодні не існує спеціального противірусного лікування поліомієліту.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні