Як розділять Волинь на повіти

0
-3
Як розділять Волинь на повіти
У Луцьку обговорили формування нового районного поділу Волині у рамках реформи місцевого самоврядування.

Про це йшлося у вівторок, 8 жовтня, на брифінгу “Формування нового районного (повітового) поділу у Волинській області“ у культурному центрі «PassageInterdit».

Основні питання: за якими критеріями пропонують створювати нові укрупнені райони та як це вплине на життя громадян.

Проєкт нового адміністративно-територіального устрою Волинської області обговорили експерти, члени міжвідомчої робочої групи з розроблення пропозицій з удосконалення адміністративно-територіального устрою, утвореної при ОДА, представники Мінрегіону, регіональних громадських організацій, ОТГ та журналісти.

ЧОМУ ВИНИКЛА ПОТРЕБА УКРУПНЕННЯ?

Наразі в Україні є 490 районів із діапазоном населення від 7 до 180 тисяч. Наступний етап реформи місцевого самоврядування передбачає укрупнення об’єднаних територіальних громад у повіти чи округи (назву ще обговорюють).

Функція повітів – робота префектури, яка замінить адміністрації і контролюватиме місцеве самоврядування. Тобто замість 16 районів на Волині буде три або чотири повіти.

Є кілька пропозицій цього поділу для Волині. Мінрегіон розробило моделі, якими могли б бути максимально укрупнені варіанти. Для Волині у міністерстві рекомендують створити три повіти (модель 1).


ЯКИМИ КРИТЕРІЯМИ КЕРУЮТЬСЯ ПРИ ПОДІЛІ?

Це кількість мешканців, площа, географічні особливості, транспортне сполучення. «З огляду на це, на Волині має бути чотири повіти», – вважає голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

Провідний науковий співробітник ДУ «Інститут регіональних досліджень імені Мар’яна Долішнього НАНУ», кандидат економічних наук Петро Жук вважає, що «потрібно керуватися прийнятими в ЄС стандартами формування адміністративних одиниць». Петро Жук зазначив, що, попри рекомендації Мінрегіону, теж вважає, що на Волині слід утворити чотири райони.

Модель 2 напрацьована раніше, а модель 3 – компромісний «волинський» варіант, запропонований експертами та членами ініціативної групи. Наразі дискусії виникли стосовно центрів повітів.


Голова Волинської обласної ради Ірина Вахович вважає, що четвертий повіт для Волині потрібен. Однак наголошує, що є чимало обґрунтувань того, яким має бути цей поділ. Саме для цього до обговорення залучають громадськість.

«Якщо з економічного погляду створення четвертого району, ймовірно, недоцільне, то з географічної та соціальної позицій він потрібний», – сказала Ірина Вахович. Щодня до облради надходять численні звернення мешканців області з обґрунтуваннями того, де доцільно чи ні створювати, наприклад, центр повіту.

Представники ОТГ теж по-різному бачать оптимальну модель поділу. Вони долучилися до жвавої дискусії. Лунало чимало думок – від зручності чи незручності транспортного сполучення між районами, які планують об’єднати у повіти, до економічних показників, логістики та історичного контексту.

Врешті після обговорення пропозицій нового районного поділу, підготовлених у рамках проєкту, який реалізовує Центр політико-правових реформ за участі експертів громадської мережі публічного права та адміністрації UPLAN за підтримки Посольства Великої Британії в Україні, узагальнений проєкт субрегіонального рівня в Україні скерують до Міністерства розвитку громад та території України.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні