Епідемічний сезон на Волині: на ГРВІ захворіли понад 3 тисячі людей

0
-2
Епідемічний сезон на Волині: на ГРВІ захворіли понад 3 тисячі людей
30 вересня 2019 року розпочався епідемічний сезон із захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) та грип, котрий буде тривати до 20-го тижня 2020 року.

Про це повідомляє пресслужба Волинського обласного лабораторного центру.

У зв’язку з цим лікарі-епідеміологи лабораторного центру Волинської області, як і на території всієї країни, запровадили проведення щотижневого моніторингу захворюваності цими інфекціями.

За оперативними даними на сьогодні захворюваність ГРВІ утримується на рівні сезонної, відповідає середньому показнику для відповідної пори року, не перевищуючи епідпорогові значення.

Впродовж 40 тижня 2019 року гострими респіраторними вірусними інфекціями в області захворіло понад 3 тис. осіб, із них понад 2 тис. – це діти до 17 років (68%). Кількість госпіталізованих з приводу ГРВІ становить 78 осіб (2,5% від захворілих, із них 72% діти). Показник захворюваності знаходиться на рівні аналогічного періоду минулого року.

Згідно з прогнозом Всесвітньої організації охорони здоров’я, вірусами, котрі ймовірно циркулюватимуть в Україні у новому епідсезоні будуть:

"Канзас" (А/H3N2)
"Брісбен" (А/Н1N1)
"Колорадо" (належить до гілки B/Victoria)
"Пхукет" (належить до гілки B/Yamagata).

Із чотирьох вірусів новими для України є два – "Канзас" і "Брісбен".

Більшість противірусних препаратів з ними не можуть впоратися і хвороба може протікати з ускладненнями (пневмонія, міокардит, енцефаліт, менінгіт) або завершитися летальним результатом.

Минулого року, коли превалював штам вірусу "Сингапур", в Україні від ускладнень грипу померли 64 людини (у США цей вірус забрав життя 80 тисяч людей).

Найефективнішим заходом профілактики грипу є вакцинація, в першу чергу груп епідемічного та медичного ризику. Лікарі-епідеміологи наполегливо рекомендують провести щеплення в жовтні — листопаді, щоб імунітет навчився боротися з новими штамами вірусу до початку епідемії, а на це йому потрібно від 7 до 14 днів.

До сезону епідемії 2019-2020 року в Україні зареєстровані дві вакцини від грипу (Ваксигрип, Франція та Джісі флю, Корея), котрі вже доступні в аптеках міста. Відповідно до законодавства, щеплення проти грипу не входять до Національного календаря щеплень, а відтак, вакцина проти грипу не закуповується за кошти державного бюджету. Її можна придбати в аптеці за власний кошт або за кошти підприємств, місцевих бюджетів для пріоритетних груп ризику (медпрацівники, вчителі, діти до 5 років, вагітні, літні люди, пацієнти із хронічними захворюваннями).
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні