Волинський священник розповів, чи обов'язково вдягати хустку в храм

1
0
Волинський священник розповів, чи обов'язково вдягати хустку в храм
Настоятель Свято-Петро-Павлівського храму села Підцир’я протоієрей Сергій Михалюк розповів, чи обов'язково покривати голову, йдучи у храм.

Останнім часом у спільноті українських православних християн розгорілася жвава дискусія про те, чи обов’язково жінці, заходячи до храму, одягати хустку. Одні наполягають – таки потрібно, інші говорять, що це правило стосується лише одружених, а незаміжні дівчата можуть й так. Ще хтось називає носіння хусток пережитком минулого, від якого слід давно відмовитися, бо праведність не залежить від того, з покритою головою молільниця чи ні, пише "Православна Волинь".

"Мета відвідин православного храму – спільна молитва віруючих людей під час богослужіння. Згідно Священного Писання, жінка має молитися з покритою головою, цього навчає святий апостол Павло в своєму Першому посланні до Коринфських християн, зокрема, про це йдеться в 11-ій главі", – каже отець Сергій.

Зі слів священника, в різних місцевостях існують відмінні традиції, котрі стосуються покривання голови особами жіночої статі. У нашому поліському краї так історично склалося, що і дівчата, і жінки відвідують богослужіння, покриваючи свої голови, в інших – з покритою головою до храму приходять тільки заміжні або вдови.

У всіх випадках потрібно намагатися поважати благочестиві традиції Церкви та православного народу, бо зі своїм уставом, як кажуть, до чужого монастиря не ходять.

Але, якщо людина вперше прийшла на богослужіння або у неї раптово виникло бажання зайти помолитися, відсутність хустки не повинне стати перепоною для спілкування з Богом у храмі. Тому постійні парафіяни мають з повагою та доброзичливістю ставитися до людей навіть у ситуаціях, коли їх зовнішній вигляд не відповідає традиції даної православної громади.

"Не потрібно людину виганяти чи ображати. Але якщо все ж таки виникає непереборне бажання висловити зауваження, то треба зробити це так, щоби в того, кого це стосується, не втратилося бажання знову відвідати храм Божий", – додає отець Сергій.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Все начебто так і не так. По-перше, "раптово в храм..." майже ніколи і ніхто не заходить. Це унікальна ситуація. Йдуть, переважно, ті, хто ходить до храму постійно або на великі свята, але все-таки стабільно приходять. І православне богослужіння - це не меса на 20 хвилин. Якщо жінка приходить на літургію, то зазвичай, щоб дочекатися сповіді і причастя. Тому в цьому випадку питання не про традиції чи благочестя, а про конкретне право жінки виконувати ці традиції чи ні? Тому, що далеко не кожен священик дозволить жінці бути на богослужінні чи до Причастя без покритої голови. І я маю сумнів, що її причастили би без хусточки на голові і тоді, як мінімум, її попросять наступного разу прийти, а сьогодні відмовлять і не допустять до Причастя. Тобто, говоріть собі, але на даний час це вимога обов'язкова.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні