У волинському місті завершують термомодернізацію школи за гроші Євросоюзу. ФОТО

0
1
У волинському місті завершують термомодернізацію школи за гроші Євросоюзу. ФОТО
Загальноосвітня школи І-ІІІ ступенів №7 у Нововолинську стане взірцем теплозбереження та економії.

Тут сподіваються завершити роботи до кінця року. А наразі – у школі поряд з учнями, їхніми батьками та педагогами можна побачити чимало будівельників, які у день нашого візиту саме працювали над фасадом будівлі загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №7 шахтарського міста.

І жодних нарікань на те, що робітники заважають процесу засвоєння знань, не звучало. Адже цей заклад зірвав грантовий джек-пот від ініціативи Європейського Союзу «Угода мерів – Демонстраційні проєкти» (CoM-DeP), ставши учасником проєкту «Перший крок у переході на відновлювані джерела енергії у м. Нововолинську».



Оскільки учасників (охочих бо було кількасот) відбирали на конкурсній основі, то заявку на участь закладу у боротьбі за кошти подали ще далекого 2014-го. А вже через рік розпочали роботи, які мають ось-ось завершитися. Переважна частина коштів (а вартість проєкту 1 мільйон 151 тисяча 166 євро) – грант ЄС, у місцевому бюджеті із цієї суми мали віднайти 21%.

Найперше завдяки проєкту місто уже закрило стару котельню (яка була неефективною, застарілою та призводила до додаткових фінансових втрат з бюджету Нововолинська через поломки й пориви труб) і замінило 800 м труби тепломережі. Це дало змогу щороку економити понад 80 тисяч метрів кубічних природного газу та знизити на 160 тонн щорічні викиди вуглекислоти. Для унаочнення цих цифр присутнім пояснили: такого обсягу енергії вистачить на цілий рік для 35 домогосподарств.

А от до робіт у школі, де, як з’ясував попередній моніторинг, є найбільші втрати енергії з-поміж приміщень комунальної власності у Нововолинську, взялися комплексно, кожен крок звіряючи з аудиторами від ЄС. Зараз тут уже йде до завершення термомодернізація будівлі, якій понад 30 років. Починали ж із заміни вікон, освітлення, обладнання індивідуального теплового пункту та якісної системи опалення з новими батареями й трубами у всьому приміщенні. Щодо ІПТ, то він – «розумний» і дає тепло на приміщення, враховуючи дані із датчиків ззовні, а також контролює зменшення рівня опалення на вихідні.



Що вирізняє цей проєкт від інших подібних – то це комплексний підхід. Тож виконавці наголошують – вони зробили зі школи герметичний «термос» (а цей ефект дають сучасні склопакети та утеплення), а, окрім того, ще й облаштували по всій школі вентиляцію, аби під час провітрювання приміщень не було втрат тепла, що неминуче, коли просто відкривати вікно. Робитимуть обмін повітрям так: «відпрацьоване» повітря з будівлі, яке виводитимуть назовні, проходитиме по трубах і грітиме те свіже, яке братимуть з вулиці. Ця ж система, сподіваються у школі, спираючись на дані медичних досліджень, зменшить тривалість та складність захворюваності учнів на респіраторні інфекції, що найперше залежить від якості того, що ми вдихаємо.



Станом на вересень із запланованого, але ще не виконаного – зовнішнє освітлення та реконструкція по-новому центрального входу в школу. Звичайно ж, порахували й економічний ефект. Після завершення робіт у ЗОШ №7 планують споживати удвічі менше енергії при температурі на рівні норми (20 – 21◦ С). А загалом, за попередніми оцінками, у результаті реалізації всього проєкту влада міста очікує скорочення викидів вуглекислого газу на понад 384 тон на рік (приблизно такий результат буде, якщо відмовитися від використання 246 нових автомобілів щороку). Щодо кінцевих підсумків, то після завершення робіт у закладі проведуть вимірювання верифікації й оприлюднять реальні цифри економії.

Ян Ваандерс, керівник ініціативи ЄС «Угода мерів – Демонстраційні проєкти», уточнив, що він розуміє, наскільки важко у малих містах України знайти інвесторів. Тож він тішиться за Нововолинськ, який робить не лише внесок в енергоощадність, а й у своє майбутнє.



Довідково.

У жовтні 2015 року стартувала ініціатива «Угода мерів щодо клімату та енергії», яка визначила нові горизонти й добровільні зобов’язання: до 2030 року скоротити викиди СО2 на 30% порівняно з базовим роком. У ЄС передбачили понад 13 млн євро на реалізацію проєктів з енергозбереження та енергоефективності в Україні до 2020 року. Відтак міста-підписанти Угоди Мерів мали можливість отримати грант на реалізацію таких ініціатив. 17 відібраних проєктів (зокрема і нововолинський) стали першими в Україні і мають на практиці показати іншим містам доцільність впровадження заходів з енергоефективності. Тому вони отримали назву «демонстраційні».


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні