Інформатори терористів отримали по 5-10 років тюрми

0
10
Інформатори терористів отримали по 5-10 років тюрми
Двох громадян Росії, які організували групу інформаторів, щоб збирати і передавати бойовикам на Сході України інформацію про українські війська, засудили до десяти років в'язниці. Трьох їхніх спільників-українців засудили до п’яти років позбавлення волі. Групу інформаторів «деенерівців» викрили оперативники СБУ. Вони задокументували 138 фактів передачі такої інформації.

Про це йдеться у вироку Іллічівського районного суду міста Маріуполя Донецької області від 9 жовтня 2018 року. Вирок набрав законної сили у серпні 2019 року.

Суд встановив, що приблизно в серпні 2014 року громадянка Росії, проживаючи на території, підконтрольній Україні в Донецькій області, вступила в злочинну змову з учасником силового блоку так званої «Республіканської гвардії» терористичної організації «ДНР». Вона створила електронну поштову скриньку, через яку передавала інформацію про переміщення українських військ, які брали участь в АТО. До цих дій залучала й чоловіка, теж громадянина Росії, який, коли вона була відсутня, передавав інформацію через електронну пошту або по телефону.

У суді жінка розповіла, що разом із чоловіком з 29 липня 2010 року проживає в селі Кіровське Волноваського району Донецької області у власному будинку. Приїхали до України з міста Санкт-Петербург Російської Федерації, громадянами якої вони є до теперішнього часу і мають реєстрацію. Своєї провини вона не визнавала, казала, що інформацію, про яку розповідала на форумах та по телефону, не вважала секретною.

Однак суд встановив, що подружжя передавало зібрані матеріали учаснику групи «Оперативний канал Маріуполь» у програмі голосового спілкування «Zello» – особі, стосовно якої матеріали виділені в окреме провадження.

Куратор російського подружжя із терористичної організації «ДНР» завербував у групу інформаторів ще й трьох українців: приблизно у вересні 2014 року – жителя смт Розівка Запорізької області, в лютому 2015 року – жителя с. Кальчик Володарського (тепер – Нікольського) району Донецької області, в березні 2015 року – жителя м. Маріуполь Донецької області.

Таким чином, у період з серпня 2014 року по 30 квітня 2015 року, російське подружжя і троє українців збирали і передавали терористичній організації «ДНР» деталізовані дані про дислокацію, чисельність, маршрути пересування військовослужбовців, військової техніки ЗСУ та інших військових формувань України, які переміщувалися територією Запорізької та Донецької областей та брали участь в проведенні АТО.

Контррозвідники СБУ Волині, перебуваючи у відрядженні на території Донеччини, вийшли на слід злочинної групи і, отримавши дозволи слідчого судді Апеляційного суду Волинської області, встановили прослуховування і задокументували факти передачі нею інформації бойовикам «ДНР». Відтак усіх п’ятьох інформаторів терористів затримали.

Українці в судовому засіданні свою вину визнали повністю, а росіяни – ні.

Іллічівський районний суд міста Маріуполя Донецької області визнав кожного учасника групи винним у скоєнні злочину, передбаченого частиною 2 статті 28, частиною 1 статті 258-3 Кримінального кодексу України, та призначив кожному покарання: росіянам – по 10 років позбавлення волі з конфіскацією всього майна, а українцям – по 5 років в’язниці без конфіскації.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
10

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні