Що можна купити на Форумі видавців у Львові. ФОТО

0
1
Що можна купити на Форумі видавців у Львові. ФОТО
Протягом 18-22 вересня у Львові триває 26-й Форум видавців. «Час оновити книжкові полиці», – вважають організатори форуму і закликають читачів на великий книжковий ярмарок, на якому презентують і продають свою продукцію понад 400 видавництв.

На форумі побував кореспондент інтернет-видання «Волинь24».

До Львова на зустріч з книгою і читачем приїхали знані й не дуже письменники, перекладачі, ілюстратори, громадські діячі, які презентують свої твори, роздають автографи, беруть участь у дискусіях із книгознавцями. Видавці налагоджують нові контакти, продають свою продукцію.

Як запевняють організатори, видавці пообіцяли, що продаватимуть книги та іншу поліграфічну продукцію на 10 відсотків дешевше, ніж у книгарнях і на сайтах в інтернеті. Хоча на деяких найбільш розкручених книгах ціна стоїть така, як, скажімо, у книгарнях Луцька.

Хоча різні заходи форуму відбуваються у бібліотеках, конференцзалах готелів, театрів, навчальних закладів, основна локація – Палац мистецтв на вулиці Коперника, 17. Тут, власне, триває ярмарок-продаж книг, буклетів, календарів та іншої поліграфічної продукції. Тут продають видрукуване на папері і навіть на полотні (наприклад, сумки, що закликають покінчити з пластиком) різні видавничі і книготоргівельні структури, поліграфічні підприємства, громадські організації і фонди з усіх регіонів України. Беруть участь в ярмарку і видавництва з Білорусі, Польщі, Туреччини та інших країн.

Щоб потрапити на ярмарок, треба придбати квиток, який на вході обмінюють на браслет. День відвідування коштує 50 гривень, а за квиток на всі 5 днів треба заплатити 100 гривень. Пільговий квиток на 1 день для студентів, працівників навчальних закладів, закладів культури, бібліотек, музеїв коштує 30 гривень, пільговий студентських квиток на 5 днів – 70 гривень. Безплатно потрапити на територію ярмарку можуть (показавши відповідний документ) діти до 16 років, пенсіонери, учасники АТО, військовослужбовці-строковики, люди з І-ІІ групою інвалідності.

Три поверхи Палацу мистецтв зайняті стендами із продукцією учасників. Багатші видавництва, які мають змогу заплатити за участь більше (серед них такі відомі, як «Клуб сімейного дозвілля», «Фоліо», «Ранок»), розмістили стелажі на галереях, що у три, а подекуди і в п’ять разів більші, ніж стандартні стенди.

Ярмарок триває і надворі. Тут по обидва боки палацу Потоцьких розміщені палатки, стоять вони і перед сходами Палацу мистецтв. Відвідувачі заходять через турнікети у браму палацу Потоцьких, і перед ними палатка, де сидить Антін Мухарський. На столі – його книги. Далі – палатки ліворуч і праворуч палацу (в самому палаці працює музей, хоча охочих туди потрапити в ці дні небагато).

Торгують книгами і різними витребеньками навіть на тротуарі перед брамою.

На вході в Палац мистецтв зазначено, що експозиція форуму розпочинається з третього поверху і закінчується на першому. Хоча дехто воліє йти навпаки – з першого на третій. На другому поверсі постійно відбуваються якісь презентації й автограф-сесії. Тут же на терасі – кафе, де можна перекусити.

Є на ярмарку література, як кажуть у Львові, до кольору – до вибору: художня, документальна, дитяча, розважальна, навчальна, пізнавальна, історична, еротична, релігійна, юридична…

Ось іде Андрій Кокотюха, і його перепиняють, щоб взяти автограф, а ось Михайло Слабошпицький, але його не перепиняють, хоч на товстезній книзі, що продають поруч на стенді, його великий портрет.

Щось говорить із невідомим чоловіком надворі Юрко Винничук. А Євген Захаров чемно вислуховує поважного львів’янина (який, звісно, знає, що треба робити Україні в найближчі 10 років) біля стенда харківського видавництва «Права людини». Діти розмальовують книжечки в ігровому куточку, а черниці шукають потрібну їм книгу на стенді християнської літератури. Жвава торгівля там, де продавці мають термінал (виявляється, книги дорогі, і зі ста гривнями на ярмарок можна не заходити). А ось хлопець зупинився перед книгою «Заборонений» від сценаристів фільму про Василя Стуса. Либонь, бачив трейлер фільму або його рекламу. Бо цікавиться, чи в книзі те саме, що й у кіно, яке ще не бачив.

Біля деяких стендів і галерей людей чимало, а на окремих продавці явно нудьгують і щиро радіють, коли на них направляють об’єктив, запитують, де можна побачити фото.

Фото можна побачити на «Волинь24». Гортайте.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні