--> Рада ухвалила закон про імпічмент Президента | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Рада ухвалила закон про імпічмент Президента

0
12
Рада ухвалила закон про імпічмент Президента
Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроект Президента Володимира Зеленського про імпічмент.

Таке рішення підтримали 337 депутатів, повідомляє Українська правда.

Спікер Ради Дмитро Разумков відразу ж поставив на голосування прийняття законопроекту в цілому.

Однак таке рішення викликало зауваження. Наразі триває обговорення.

Проект закону №1012 "Про особливу процедуру усунення Президента України з поста (імпічмент)" передбачає, що нардепи можуть усунути Президента "виключно в разі вчинення ним державної зради або іншого злочину".

Підставою для ініціювання імпічменту є письмове подання, підписане більшістю народних депутатів.

Цей документ має містити правове обґрунтування створення спеціальної тимчасової слідчої комісії, яка розслідуватиме факт і обставини державної зради або іншого злочину, вчинених Президентом.

Зазначається, що до складу комісії входять нардепи з урахуванням принципу пропорційного представництва депутатських фракцій і груп, спеціальний прокурор і спеціальні слідчі.

Президент у процедурі імпічменту може користуватися послугами від одного до п'яти захисників його прав, свобод та інтересів.

Пленарне засідання, на якому розглядаються висновки і пропозиції комісії, має бути відкритим, крім випадків, коли інформація становить державну таємницю.

Після прийняття рішення про звинувачення Президента депутати звертаються до Конституційного і Верховного судів, які мають підтвердити конституційність розгляду справи про імпічмент і наявність у діях Президента ознак злочину.

Рішення про імпічмент вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало не менш як 3/4 конституційного складу Верховної Ради.

Якщо рішення не набрало необхідної кількості голосів, спікер від імені всієї Ради в письмовій формі вибачається перед Президентом.

У випадку відставки Президента за власним бажанням процедура імпічменту припиняється на будь-якій стадії, а провадження у судах закриваються.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
12

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні