--> «У волинян не вродила картопля, бо не дотримуються технологій», – фермер | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

«У волинян не вродила картопля, бо не дотримуються технологій», – фермер

0
-2
«У волинян не вродила картопля, бо не дотримуються технологій», – фермер
Уже п’ятий рік поспіль фермерське господарство «Еко-тур» проводить Український день картоплі. Тепер він відбувся у селі Козин Рожищенського району. Фермери презентували різні сорти картоплі.

Про це пише газета "Вісник".

30 серпня сюди з’їхалися представники вітчизняних та закордонних наукових установ з виведення сортів картоплі, селекційних компаній, підприємств з переробки та її зберігання, власники фермерських та особистих селянських господарств. Сорти презентували голова фермерського господарства «Еко-Тур» Василь Аршулік та представники компаній «Європлант» (Німеччина), ТОВ «HZPC Україна» з Нідерландів.

Зацікавлені фермери й одноосібники мали нагоду побачити врожаї і вибрати для себе те насіння картоплі, яке сподобалось. А вибирати було з чого – понад 38 сортів картоплі української, голландської та німецької селекції представлено на демонстраційному полі у Козині.

Голова сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Волинська картопля» Анатолій Аршулік зауважив, що підходи до вирощування бульб змінилися, виросли вимоги до якості продукту. Тож аби бути конкурентними на ринку, необхідно ретельно підходити до вибору сортів. А їх на полі було на будь-який смак – для переробки на чіпси, крохмаль, виробництво картоплі фрі і, звісно ж, для споживання.

"Кажуть, що в людей картопля не вродила. А чому? Бо технології люди не дотримуються. Ми ж врожаєм задоволені. Маємо від 350 до 500 центнерів з гектара. Це при тому, що ми зупиняємо ріст бульб, бо вирощуємо їх для насіння. А так врожайність була б ще на 20–30% вищою", – зауважив голова фермерського господарства.

Картоплярі і переробники, які приїжджають уже не один рік на Дні поля, організовані «Еко-туром», кажуть, що завжди отримують тут багато корисної і цікавої інформації.

"Саме тут свого часу я пригледів сорт «Доната». Це просто родзинка. До двох кілограмів бульб у кущі, – захоплено розповідав Валерій Лавров із села Тупичів Городнянського району Чернігівської області. Господарство вирощує бульби на 150 гектарах. – Сьогодні обов’язково треба вчитися, обмінюватися досвідом. Адже щось упустиш – і завтра доганяти буде важко".

Всі, хто приїхав на поле у Козин, зацікавилися сортом «Коломба», виведеним голландською компанією HZPC. Як зазначив її директор в Україні Ігор Чічітко, це унікальний сорт ранньої картоплі. Він має низький вміст крохмалю, тому підходить прихильникам здорового харчування, спортсменам і навіть діабетикам.

Традиційно всі прицмокували язиками, коли демонстрували сорти ранньої картоплі «Рікарда», «Сюзанна» і «Белароза» німецької селекції компанії «Європлант».

– Для нас, людей, які займаються картоплею, такі заходи дуже потрібні, – каже одноосібник з Локачинського району Ігор Батрашкін. – Ми бачимо, як сорт росте, який він дає врожай. Переймаємо досвід передових господарств, дізнаємося новинки технології. Це дуже важливо.

Звісно, будучи у компанії виробників картоплі, не могла не поцікавитися їхніми прогнозами на ціну. Спеціалісти кажуть, що другого хліба в Україні є вдосталь, але врожай нижчий від попередніх років. Тому оптова закупівельна ціна у 7-9 гривень є оптимальною.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні