Про Лучеськ, саміт монархів, почесних громадян і лайки у соцмережах, або Урочиста академія до Дня міста Луцька

0
-5
Про Лучеськ, саміт монархів, почесних громадян і лайки у соцмережах, або Урочиста академія до Дня міста Луцька
У Луцьку відбулася урочиста академія до 934-ї річниці першої писемної згадки про місто і 590-річчя проведення в Луцьку Європейського з’їзду монархів.

Участь у заході на Театральному майдані 7 вересня взяли священнослужителі усіх релігійних конфесій міста, народний депутат України В’ячеслав Рубльов, виконувач обов’язків голови Волинської облдержадміністрації Олександр Киричук, секретар Луцької міської ради, виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт, консул Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку Пьотр Матушняк, депутати Волинської обласної та Луцької міської рад, члени виконкому Луцької міськради.



Також на заході були присутні волонтери, військовослужбовці-лучани, які проходили службу на Сході України, колишні міські голови Луцька Анатолій Поха (лютий 1991-го – липень 1994 року) і Богдан Шиба (квітень 2006-го – листопад 2010 року), почесні громадяни міста Луцька Юрій Хмелевський, Богдан Свереда, Віктор Чорнуха, Андрій Бондарчук, Микола Головань, Олександр Гудима.

Серед почесних гостей – батько футболіста і тренера Анатолія ТимощукаОлександр Іванович з дружиною Надією, батько Героя України, Героя Небесної сотні Василя МойсеяМихайло Іванович, рідні та близькі військовослужбовців – учасників АТО/ООС, лучан – почесних громадян міста Луцька.

Довкола крісел із запрошеними – чимало лучан і гостей міста, які цього погожого дня завітали на Театральний майдан.



Розпочалася академія із театралізованого дійства у виконанні акторів театру «Гармидер», що відродили сценку Середньовіччя – на знак святкування визначної події – Європейського з’їзду монархів, що 590 років тому (в 1429 році) відбувся у Луцьку.

Фото з офіційного сайту Луцької міськради
Фото з офіційного сайту Луцької міськради


Ведучий Андрій Зубенко уособлював Луцьк сучасний, а його значно молодша партнерка на подіумі Оксана грала роль дівчинки-лучанки із далекого минулого, коли очільники 18 європейських держав засвідчили у Луцьку свою волю про мирне співіснування.



Луцьк сьогодні має 18 міст-побратимів в 11 країнах світу. Очільники влади цих міст надіслали на адресу Луцької міськради вітальні телеграми, а окремі – відрядили делегації на святкування Дня міста Луцька.

Найбільше – з Польщі.

З Центру європейських проєктів на святкування з делегацією прибув директор Лєшек Буллєр (Республіка Польща).

З міста-побратима Любліна (Польща) делегацію очолює заступник президента міста з питань культури Беата Степанюк-Кусьмєжак, з міста-побратима Торуня на чолі делегації прибув заступник президента міста Анжей Раковіч, з міста Холм (Польща) делегацію очолює директор офісу президента міста Даніель Доморадзкі, з Бартошицького повіту (Польща) – віцестароста Владислав Богдановіч, з міста-побратима Жешува – депутат міськради Славомір Голомб, з міста-побратима Замостя – директор відділу туризму і промоції адміністрації міста Даміан Мєховіч.



З Німеччини на святкування прибула делегація краю Ліппе на чолі із заступником ландрата Карлом-Айтелєм Йоном.

З Тауразького району Литви делегацію очолює заступник мера Вірджинія Еічієне, а з Тракайського району – начальник відділу управління документами адміністрації міста Ірене Карпічієне.

Взяли участь в урочистій академії в Луцьку й представники Мережі інтеркультурних міст на чолі з координатором мережі інтеркультурних міст України, експертом Ради Європи Ксенією Хованововою-Рубікондо.

Також участь у заході взяли представники влади українських міст Тернопіль, Ужгород, Одеса, Волноваха, Дубно, Вараш, Острог, Ковель, Володимир-Волинський, Нововолинськ.

Серед почесних гостей – виконавчий директор Асоціації міст України Олександр Слобожан.

З тривалою вітальною промовою до учасників урочистої академії звернувся секретар Луцької міськради, виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт. Він назвав сьогоднішнє свято «світлим, яскравим, сонячним», згадав історію «Лучеська, який ми всі любимо, поважаємо, кохаємо, в якому ми живемо комфортно, затишно, якому ми вдячні за ті хвилини щастя й радості, які він нам дарує, який є завжди в наших думках і в наших серцях, який об’єднує нас в одну велику родину».



«Незважаючи на те, що ми – представники різних національностей і різних релігійних конфесій (тут йде перелік національностей і віросповідань, представники яких проживають у Луцьку – С.Л.), ми молимося, просимо щастя, успіху для нашого міста, для нашої громади, і просимо Бога, щоб він супроводжував нас у всіх наших починаннях», – сказав Григорій Пустовіт.

«Я сьогодні щиро радий, коли бачу, коли ми відкриваємо новий двір, відремонтований капітально, і ставлять у соцмережах лайки, позитивні відгуки представники інших дворів. Ми навчилися радіти успіхам сусідів. І це правильно. Учні й вчителі радіють тому, що відбулися зміни в тій чи іншій школі, в тому чи іншому садочку, в тій чи іншій лікарні, в тому чи іншому лікувальному закладі. Ми радіємо нашим успіхам, тому що ми знаємо, що вони будуть продовжуватись. Тому що ми знаємо, що місто буде розвиватися. Тому що ми знаємо, що місто в нас найкраще в світі. Тому що ми любимо наш Лучеськ і зробимо все для того, щоб кожен гість, прибуваючи в наше місто, просто захоплювався нашим містом, нашими здобутками, нашими пам’ятниками, нашою історією», – продовжував Пустовіт.

Звертаючись до лучан, він побажав їм гарного настрою (не лише на День міста, а й щоденно), здоров’я, щастя і успіхів у всіх починаннях.

Під мелодію вальсу «Алілуя» учасники ансамблю «Радість» Палацу учнівської молоді виконали мистецький номер, в якому просили благословення для древнього й молодого Лучеська.



Пожвавлення серед присутніх викликали слова маленької ведучої: «Ох, і гарно ж живеться тепер у Луцьку! Не те, що колись про наше місто люди говорили «У тому Луцьку все не по-людськи – навколо вода, а посередині біда». Тепер-то наше місто і керманичів має добрих, і сусідів надійних… Так, Андрію?» – перепитала дівчинка свого старшого колегу.

«Та все це було б так, Оксанко, якби не чорна біда, що спіткала увесь український народ…» – відповів ведучий.

Він нагадав про Революцію гідності, «агресивні дії нашого північного сусіда».

«За весь час бойових дій на Сході України лише наша територіальна громада відспівала, оплакала і провела в останню путь уже 42-х бійців АТО. Серед них – 30 лучан. Усі вони, за одностайним рішенням луцької громади, стали почесними громадянами міста».

На екрані показали прізвища, імена й по батькові всіх 30 лучан, які загинули в АТО. Присутні встали, аби вшанувати Героїв.



На урочистій академії вручили відзнаки й дипломи, що засвідчують присвоєння звання «Почесний громадянин міста Луцька» (посмертно) родинам луцьких Героїв.

Першою відзнаку за молодшого лейтенанта Максима Гринчишина отримала хресна мама Олександра Панасюк. Звання «Почесний громадянин міста Луцька» Максиму присвоєно посмертно рішенням Луцької міської ради від 25 липня 2018 року. Прибути на урочисту академію до Дня міста Луцька торік, де вручали відзнаки й іншим лучанам-героям, які загинули в АТО, сім’я Максима Гринчишина не змогла. Тож відзнаку й диплом хресна мама Максима отримала цьогоріч.
Відзнаку «Почесний громадянин міста Луцька» отримує хресна мама загиблого Максима Гринчишина – Олександра Панасюк
Відзнаку «Почесний громадянин міста Луцька» отримує хресна мама загиблого Максима Гринчишина – Олександра Панасюк


А вже цього року рішенням Луцької міськради від 21 серпня звання «Почесний громадянин міста Луцька» (посмертно) присвоїли загиблим (померлим) учасникам АТО/ООС: солдату 24-го батальйону територіальної оборони «Айдар» Сергію Грибкову, старшому лейтенанту, командиру гірсько-штурмової роти 15-го окремого гірсько-піхотного батальйону 128-ї окремої гірсько-штурмової бригади Георгію Ольховському, старшому солдату Андрію Єлістратову.



Відзнаки з рук Григорія Пустовіта отримали: мама Сергія Грибкова – Валентина Степанівна, дружина Георгія Ольховського – Віта Миколаївна та донька Надія, батько Андрія Єлістратова – Юрій Вікторович і брат Володимир.

Відзнаку отримує мама загиблого Сергія Грибкова – Валентина Степанівна
Відзнаку отримує мама загиблого Сергія Грибкова – Валентина Степанівна
Відзнаку отримують дружина загиблого Георгія Ольховського – Віта Миколаївна та донька Надія
Відзнаку отримують дружина загиблого Георгія Ольховського – Віта Миколаївна та донька Надія
Відзнаку отримують батько загиблого Андрія Єлістратова – Юрій Вікторович і брат Володимир
Відзнаку отримують батько загиблого Андрія Єлістратова – Юрій Вікторович і брат Володимир


Присутні вшанували всіх полеглих за волю України земляків хвилиною мовчання.

У цей час дітки-танцюристи в костюмах ангелів вийшли перед сценою з квітами і пронесли їх перед учасниками зібрання до фотостенда «Загинули за волю України», щоби покласти там.



Далі ведучі згадали чимало видатних людей, які народилися чи працювали в Луцьку і примножили його славу.

Останнім назвали народного артиста України Василя Чепелюка. Саме сьогодні йому вручили відзнаку «Почесний громадянин міста Луцька», яку присвоїли рішенням Луцької міської ради 21 серпня 2019 року за багаторічну творчу працю, високу професійну майстерність, патріотизм, вагомий особистий внесок у волонтерську та благодійну діяльність на підтримку військовослужбовців ЗСУ.



Отримавши відзнаку, Василь Чепелюк виконав пісню про Луцьк, а близько сотні маленьких артистів із ансамблів «Радість» і «Волиняночка» вийшли перед присутніми із синьо-жовтими стрічками й затріпотіли ними.



Державного гімну України учасники урочистостей не виконували, натомість ведучі запросили офіційних гостей свята до спільного фото біля пам’ятника Лесі Українці, а всіх лучан – на святкову програму, яка триватиме в місті до пізнього вечора, а завершиться мистецьким проєктом «Ніч у Луцькому замку. Саміт у Луцьку».

Святослав ЛЕСЮК («Волинь24»)
Фото автора



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні