Як волиняни на Марші захисників України крокували. ФОТО. ВІДЕО

0
2
Як волиняни на Марші захисників України крокували. ФОТО. ВІДЕО
Костянтин Байчук (позивний «Боцман») – голова Волинської обласної громадської організації учасників бойових дій, АТО та ветеранів військової служби «Захисник», активний громадський діяч, учасник Помаранчевого та Податкового майданів, ініціатор першого Автомайдану, активіст Революції гідності, доброволець, в минулому офіцер 14 бригади, капітан резерву ЗСУ.

Подолав багато випробувань, має що згадати та чим гордитися. Мовчить, коли стосується його одного, а коли йдеться про побратимів і тих, хто тепер тримає оборону України, то «мерщій у бій».

Просить: «Про мене не пишіть. Напишіть, як важливо підтримати тих солдатів, які зараз воюють».

Костянтин Байчук поділився з інтернет-виданням «Волинь24» спогадами про минулорічний військовий парад на Хрещатику і цьогорічний Марш захисників України. В обох заходах він брав участь, тож може їх порівнювати.


«У «КАРАТЕЛЯХ» КОЖЕН МАЄ СВОЮ РОЛЬ І МІСЦЕ»

Із його ноута вантажиться багато фронтових світлин. Військовий у складі нашої Волинської 14 бригади, яка тримала оборону у районі Маріуполя (спочатку 3 місяці), а з осені 2015 року була переведена у район Мар’їнки та Красногорівки, що під Донецьком, про війну говорити не хоче. Каже, що вона і так озивається важкими долями побратимів, каліцтвами та пораненнями когось із військових, а ще невтішними повідомленнями з фронту.

– Про це вже написано, – усміхається. – Мій побратим експресофіцер Влад Якушев минулоріч написав про це книгу «Карателі». Там кожен із нас має свою роль і місце, – ділиться Костянтин, і його очі набувають якогось особливого блиску. – Ми презентувати цю книгу їздили аж до Мар’їнки, де насправді і відбувались події, які лягли в основу «Карателів» . Тоді там по ротації, на колишніх наших позиціях, була 28 Одеська бригада. То ми книгу нашим бійцям майже під самі позиції сепарів доставили, де були наші крайні опорні пункти! – тішиться. – Просто роздали хлопцям, які були в окопах.

СПОГАД ПРО МИНУЛОРІЧНИЙ ПАРАД

Уперше в ЗСУ офіційно пролунало вітання від Міністра Полторака «Слава Україні»
Уперше в ЗСУ офіційно пролунало вітання від Міністра Полторака «Слава Україні»


Ось фото з минулорічного військового параду до Дня Незалежності, – вказує мій співрозмовник. – Я мав честь іти в колоні ветеранів. Від кожного облвійськкомату було по чотири ветерани, з них один – офіцер. Відправили нас у навчальний центр «Десна», де пройшли дуже прискіпливий відбір. Зробили з військовиків «коробку» - парадний розрахунок і 10 днів тренували, аби ми гарно пройшлись на параді. Через день організовано возили на Хрещатик, де були і літаки, і танки, і різного роду важка техніка, – пригадує Костянтин минулорічну підготовку до параду, приурочену до Дня Незалежності України.

Братання волинських ветеранів із американськими вояками
Братання волинських ветеранів із американськими вояками


– Який настрій переважав у «коробці»? – розпитую.

– Патріотизм просто зашкалював, – зізнається учасник параду. –
А ще хочу відзначити взаєморозуміння керівництва та військових. Спочатку колона ветеранів мала йти в польових кашкетах із піксельним зображенням. Але було декілька морпіхів та десантників, які навідріз відмовилися їх одягати. Вони відстоювали право іти у своїх чорних та блакитних беретах ще радянських стандартів. Аби зняти цю напруженість і досягти компромісу, командування нашого парадного розрахунку ухвалило рішення видати берети за новими кольоровими стандартами ЗСУ (берети кольору морської хвилі для морпіхів та маруну –для десантників).

Парадний розрахунок ветеранів АТО крокує по Хрещатику
Парадний розрахунок ветеранів АТО крокує по Хрещатику


– Як була представлена 14 ОМБр минулоріч?

– Найкращі танкісти ЗСУ були представлені 14-ю бригадою, – з гордістю відповідає Костянтин. Саме танки нашої Волинської походної-мотопіхотної мали честь пройти Хрещатиком!

Волинські ветерани – учасники параду
Волинські ветерани – учасники параду


Можливо, цей пишний парад і виправдала якась частина українців, проте ми всі розуміємо, що таке дійство надзвичайно дороговартісне, затратне і не потрібне, на мою думку, щороку – підсумовує офіцер запасу. – Коли ж сказав новий Президент, що параду цьогоріч не буде, то більша частина людей не погодилася. Організувати ходу, марш, але не парад… хотіли і просто вимагали. Аби підтримати країну у важкий момент і відсвяткувати незалежність держави! Бо її могло б зараз і не бути, якби не хлопці, які воюють сьогодні, ветерани та ті, кого вже більш нема з нами!– підсилює голос колишній військовий.

З’ЇХАЛИСЯ НА ПОЛЮВАННЯ, А ЗОРГАНІЗУВАЛИСЯ НА МАРШ



– Коли ж зародилася ідея організуватися і таки поїхати у Київ на Марш захисників України?


– Якось ми, офіцери-резервісти 14 ОМБр, зібралися на полювання: «Ураган» (замполіт 3 роти), «Тигр» (комроти 2-ї), «Боцман» (наш співрозмовник – І.Н.-К.) та Влад Якушев, – пригадує мій співрозмовник. – Там і визріла думка: зібратися, організуватися через фейсбук (а там у нас є група «Братство вояків 14 ОМБр» та сторінка ГО учасників бойових дій, АТО та ветеранів військової служби «Захисник») і організованим парадним розрахунком ветеранів 14 ОМБр взяти участь у Марші захисників. Жодної політики.

Вирішили та постановили пробувати свою колону Братства вояків 14 ОМБр організовувати на Хрещатику під нашими «бойовими» прапорами, які хто зберіг. Організували транспорт з Луцька через Рівне, щоб забрати охочих приєднатися у цих містах, – розповідає Костянтин Байчук. – Так і сталося.

Серед перших прибула на місце 14 ОМБр
Серед перших прибула на місце 14 ОМБр


– Як був організований марш?

– Було 10 шеренг по 12 чоловік. Максимально усі приїхали у військових формах та з нагородами. Полковник під позивним «Граніт», наш бойовий комбат 1-го бата «Нічні тіні», прийняв командування нашим ветеранським парадним розрахунком та ще один наш офіцер ніс бойовий бригадний прапор. Траєкторія руху маршу – від червоного корпусу Національного університету імені Т. Г. Шевченка до Хрещатика, – пригадує мій співрозмовник.

14 ОМБр крокує по Хрещатику
14 ОМБр крокує по Хрещатику


– Що вас вразило у цій ході?

– Підтримка українців, яким не байдуже, що буде з нашою державою, і патріотично загострений дух ветеранів, які при потребі готові кинутися на оборону Вітчизни, – відповідає офіцер-резервіст. – Люди кричали: «Дя-ку-є-мо! Дя-ку-є-мо! Ге-ро-ї!» А цього не купиш ні за які гроші.

Іванна НАЗАРЧУК-КАМЕЦЬ («Волинь24»)

Фото з архіву Костянтина БАЙЧУКА


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні