В Одесі в готелі заживо згоріли вісім осіб: подробиці

1
2
В Одесі в готелі заживо згоріли вісім осіб: подробиці
В Одесі в ніч на 17 серпня в готелі "Токіо Стар" (власник – бізнесмен Вадим Чорний) спалахнула пожежа.

Як повідомляє Державна служба України з надзвичайних ситуацій (ДСНС), загинули дев'ять осіб (8 тіл знайшли відразу, ще одне вже під час слідчих дій), ще 9 постраждали. (Щоб подивитися фото і відео, доскрольте до кінця сторінки). - передає Обозреватель.

Відзначається, що повідомлення про спалах надійшло о 01:34. Це трапилося на другому поверсі, вогонь охопив 1000 м. кв.

До гасіння пожежі було залучено 50 надзвичайників та 13 одиниць техніки. Ліквідувати пожежу вдалося о 04:32 ранку.

У результаті, було евакуйовано близько 150 осіб, на місці створені тимчасові пункти прийому громадян в автобусах.

Усім постраждалим надавалася посильна домедична допомога, а також допомога психологів і волонтерів. Також кілька десятків врятованих людей ще з ночі прихистив у себе вдома одесит, який став свідком пожежі.

До Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за ч. 2 ст. 270 (порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки) Кримінального кодексу України.

Крім того, ДБР відкрило справу проти рятувальників через можливе неналежне виконання обов'язків.

У мережі було опубліковане моторошне фото, зроблене всередині готелю після того, як вогонь погасили.

Місцеві жителі відзначили, що пожежна частина знаходиться за 300 метрів від готелю.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройман відреагував на пожежу в одеському готелі "Токіо Стар".

Так, прем'єр-міністр доручив провести масштабні перевірки у всіх місцях відпочинку в Україні. Перш за все, за словами Гройсмана, перевірки торкнуться готелів і санаторіїв.

"Доручаю негайно почати масштабні перевірки місць відпочинку людей – перш за все готелів і санаторіїв. Власники і керівники таких об'єктів повинні нести повну відповідальність за безпеку людей, а винні мають бути покарані", – написав він на своїй сторінці в Facebook.

Пізніше з'явилася реакція президента України Володимира Зеленського.

"Вночі ми втратили вісім людських життів. Десять людей постраждали, четверо із них – у критичному стані. Відповідати будуть не тільки безпосередні винуватці пожежі. Відповідати Вадиму Чорному, власнику так званого готелю. Особисто простежу, щоб покарання відповідало нормам закону і вимогам справедливості", – пригрозив він.

Як з'ясувалося, 47-річний бізнесмен Вадим Чорний володіє ще одним готелем в Одесі – "Зірка". Також він є лідером партії "Союз Анархістів України". У минулому був мером міста Арциз Одеської області



Пізніше в мережі опублікували кадри, які відзняв відпочиваючий, що проживав на першому поверсі готелю.

Чоловік, який на той момент уже виходив із будівлі, показав, що там відбувалося. При цьому він емоційно все коментував. "Ох*єнно відпочили!" – розюмував він.



Постояльці готелю, яким вдалося вибратися, розповіли, що творилося в будівлі під час смертельної НП.

У мережі також згадали, що в 2015 році готель інспектувала програма "Ревізор". Журналісти показали жахливу антисанітарію в "Токіо Стар" на відео.

Журналісти також дізналися про одесита Віталія Донкоглова, який прихистив у себе вдома 20 людей, які постраждали від пожежі.

Відзначимо, в рамках розслідування того, що сталося в готелі, правоохоронці вилучили всю документацію і сервер із відеоархівом з офісу "Токіо Стар", допитали свідків, прововелі слідчі дії з власником готелю і представниками фірми, що встановлювала в готелі протипожежну сигналізацію.

Пізніше власник готелю "Токіо Стар" Вадим Чорний прокоментував трагедію, яка трапилася в ніч на 17 серпня і забрала життя дев'яти людей.

Чорний зазначив, що готовий нести відповідальність в разі власної провини.

"Відбулася катастрофа. Якщо буде встановлена будь-яка вина з нашого боку, ми будемо нести повну відповідальність, я в першу чергу", – сказав бізнесмен.

Також в.о. голови Одеської обласної державної адміністрації Світлана Шаталова вирішила звернутися до Ради національної безпеки і оборони України у зв'язку з пожежею в одеському готелі "Токіо Стар".

Вона закликала РНБО розробити і внести зміни в законодавство, щоб уникнути відмов у перевірці пожежної безпеки на об'єктах. Про це Шаталова повідомила на своїй сторінці в Facebook.

"Планувалася перевірка ДСНС по дотриманню протипожежних норм, до якої ДСНС не допустили внаслідок зміни орендаря (готелю, - прим.ред.). Така перевірка могла б запобігти трагедії! Щоб реально змінити цю "схему" уникнення відповідальності, готую лист в РНБО про необхідність розробки і впровадження змін до законодавства з метою уточнення об'єкта перевірки пожежної безпеки, який би охоплював не тільки юридичну особу – суб'єкта господарювання, а й об'єкт, на якому здійснюється діяльність з тимчасового розміщення туристів", – написала в.о. голови Одеської ОДА.

Вона зазначила, що всі необхідні експертизи повинні бути проведені в максимально стислі терміни.

Також вона підкреслила, що в готелі перебувало багато іноземців, представництво МЗС в Одесі контактує з ними, щоб зібрати інформацію і повідомити їх сім'ї і відповідні дипломатичні установи, а Головне управління Державної міграційної служби в Одеській області координує роботу щодо їх ідентифікації та документування.

Одеська міськрада забезпечує всіх постраждалих гарячим харчуванням, прийнято рішення про їх тимчасове розміщення на комунальних об'єктах

За інформацією Шаталової, з метою комплексного підходу до проблеми, проведення профілактичних та попереджувальних заходів, з понеділка буде створено міжвідомчу робочу групу з моніторингу діяльності подібних суб'єктів тимчасового розміщення на території Одеси і Одеської області.

У мережі були опубліковані відео зсередини та зверху готелю.



Один з роликів опублікувало видання "Думська" на YouTube-каналі. Його зробив один з постояльців готелю, якого пустили забрати вцілілі речі.

У ролику можна побачити, що в коридорах стіни покриті кіптявою. Чоловік показав, що кругом видніються сліди палаючого вогню, все залито водою.


Також відео з місця трагедії опублікувала поліція.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А рятувальники тут в чому винні,приїхали загасили, живих вивели.Так можна і на інші служби "всіх собак" повісити.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні