Як зберігати хліб, щоб він не пліснявів*

0
-4
Як зберігати хліб, щоб він не пліснявів*
Хліб – найпоширеніший продукт на столі. Багато хто, навіть
не уявляє собі повноцінне харчування без хліба. Але при зберіганні він може бути уражений різними хворобами: пліснявіння, картопляна («тягуча») хвороба тощо.

Дуже часто хліб пліснявіє не в результаті неналежного випікання чи
зберігання, а при використанні ураженого борошна. При цьому на ньому
розвиваються мікроскопічні гриби, які синтезують та накопичують мікотоксини. Пліснява активно розвивається за температури 23-35С і
відносній вологості повітря 70-80%.

У хлібі, що запліснявів, накопичуються продукти метаболізму
плісняви. Продукт набуває неприємного запаху, з’являються мікотоксини. Такий виріб не придатний до споживання.

Для всіх видів хліба існують встановлені терміни зберігання. Хліб з
пшеничного борошна запакований зберігається зазвичай не більше 48 годин.

Виробники продукції для продовження терміну зберігання часто додають
різні хімічні речовини: пропіонат гліцерину, сорбінову кислоту, сорбопальмітат, ацетат або пропіонат натрію, калію і т.п. Звичайно, така продукція має більший термін придатності, пліснява в ній не розвивається протягом 5-7 днів а то і більше, в залежності від кількості доданої речовини.

Споживач хлібобулочних виробів має зробити свідомий вибір: купувати хліб з меншим терміном придатності частіше та споживати його до закінчення двох діб, чи хліб з внесеними хімічними добавками з надією, що вони не спричинять шкоди для його організму.

Підприємство "Теремно Хліб" відмовилось від внесення таких речовин у свою продукцію. Тому рекомендують у літній період не купувати хліба в кількості, яка перевищує двохденне його споживання. Після купівлі виріб має бути звільнений від пакувальної оболонки чи кулька. Ліпше тримати хліб в дерев’яному або емальованому посуді, чи в тканинному мішечку, а влітку – в холодильнику.

Якщо трапилось так, що хліб запліснявів – протрібно ретельно
вимити та обробити оцтом ємкість, в якій він зберігався. Без проведення таких заходів наступна буханка теж швидко запліснявіє.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні