В Арктиці разом зі снігом випадають мікрочастинки пластику

0
2
В Арктиці разом зі снігом випадають мікрочастинки пластику
В Арктиці разом зі снігом випадають мікроскопічні частинки пластику, з'ясували німецькі та швейцарські вчені.

Результати дослідження, проведеного командою з Інституту полярних і морських досліджень імені Альфреда Вегенера в Німеччині й швейцарського Інституту дослідження снігу та лавин, опубліковані в науковому журналі Science Advances, пише ВВС Україна.

Вивчивши зібрані в скляні банки зразки в лабораторії німецького інституту, вчені виявили в кожному літрі снігу близько десяти тисяч мікроскопічних часток пластику.

Це означає, що навіть приїхавши в Арктику, людина буде вдихати ці частинки разом з повітрям. Вплив мікропластику на внутрішні органи людини поки, щоправда, не вивчений.

Крім того, дослідники знайшли в снігу частки гуми й тверді, можливо синтетичні, волокна.

У воді, яка утворилася коли сніг розтанув, вчені знайшли набагато більше мікрочастинок, ніж очікували. Крім пластмаси там були частинки рослинної целюлози, волосся тварин, але були й частки гумових шин, лаків і фарб.

"Ми очікували виявити якесь забруднення, але така кількість мікропластику нас шокувала", - сказала BBC лідер експедиції, професор Мелані Бергманн.

"Очевидно, що більша частина мікропластику в снігу потрапила туди з повітря", - говорить вона.

Учені також зібрали сніг в деяких районах Німеччини та Швейцарії. У зразках, зібраних у Німеччині, пластику було більше.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні