Волинянам порадили, як вберегтись від гепатиту

0
2
Волинянам порадили, як вберегтись від гепатиту
Рівень захворюваності в області за 6 місяців хронічних вірусних гепатитів С виявили понад 50 випадків.

Слід зауважити, що інфікуюча доза гепатитів В, С дуже мізерна, вона у 100 разів менша від інфікуючої дози для СНІДу, повідомляє Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України.

Виходячи з епідеміології, найбільш ризиковими щодо передачі вірусів гепатиту є медичні заклади, в яких не дотримуються санітарно-протиепідемічних правил щодо індивідуальності використання медичного інструментарію, його знезаражування та стерилізації. Велику загрозу становлять косметичні салони, кабінети татуажу, пірсингу, перукарні, які допускають використання нестерильних інструментів при проведенні процедур з порушенням цілісності шкіри. При відвідуванні вказаних закладів не буде зайвим поцікавитись про стан очистки та стерилізації інструментарію багаторазового використання.

Для якісної та достовірної діагностики вірусних гепатитів необхідно користуватися сучасними методами визначення вірусів.

В структурі ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України» наявна єдина на Волині вірусологічна лабораторія, акредитована ДЗ «Український центр з контролю та моніторингу захворювань Міністерства охорони здоров’я України» на визначення антитіл класів Ig M та Ig G до вірусів гепатитів A, C, D, E, G, F, TT та знаходиться за адресою: м. Луцьк , вул. Підгаєцька, 13. Лабораторія оснащена сучасною апаратурою, тест-системами та обладнанням провідних європейських та американських виробників, на яких працюють досвідчені лікарі та лаборанти, котрі мають вищі кваліфікаційні категорії та пройшли відповідну спеціалізацію.

З метою діагностики вірусних гепатитів в лабораторії використовують сучасні методи:

- метод полімеразної ланцюгової реакції;
- метод імуноферментного аналізу сироватки крові.

Лабораторія співпрацює як з лікувальними установами області, так і з громадянами на договірних умовах.

Як себе захистити від вірусу?

Зробіть щеплення від гепатиту В. Вакцина коштує близько 200 гривень. Щеплень потрібно зробити три (через місяць після першого і через півроку після другого). Якщо будете вакцинуватися у приватній клініці, доведеться додатково заплатити за консультацію терапевта (у середньому це 300 гривень).

Дітей до 14 років щеплять безкоштовно. Новонароджених вакцинують у пологових будинках

Вакцина від гепатиту В — найбільш безпечна, бо містить не сам вірус, а тільки очищений основний поверхневий антиген вірусу. Ця вакцина — продукт генної інженерії. Не може спровокувати хвороби! На Заході від гепатиту В вакцинують навіть онкохворих.

На манікюр-педикюр ходіть зі своїм набором інструментів.
Татуювання і пірсинг робіть тільки у косметологічних клініках, що мають відповідну ліцензію.

У вас повинен бути один стоматолог, гінеколог, якому ви довіряєте.
Якщо є можливість вибору, уникайте парентеральних втручань.
Вірусні гепатити В і С передаються статевим шляхом. Користуйтеся презервативом.

Будь-хто з ваших рідних може бути інфікованим — чоловік чи дружина, батьки, хтось із дітей. Вірус може передатися гематоперкутанним шляхом ( через мікротравми шкіри, слизової). Тому кожен повинен мати свою зубну щітку, свої ножиці, бритву, рушник.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні