--> У Балтійському морі знайшли корабель часів Христофора Колумба. ВІДЕО | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

У Балтійському морі знайшли корабель часів Христофора Колумба. ВІДЕО

0
2
У Балтійському морі знайшли корабель часів Христофора Колумба. ВІДЕО
Британські вчені знайшли на дні Балтійського моря корабель епохи Відродження (кінець XV — початок XVI століття).

Як повідомляє видання ScienceAlert, судно майже не пошкоджене, пише УНН.

“Він виглядає так, немов затонув учора — щогли на місці, корпус цілий”, — говорить морський археолог Родріго Пачеко-Руїз з морської геодезичної компанії MMT.

На головній палубі вчені знайшли спеціальну човен, на якій екіпаж корабля добирався до берега і назад. Добре зберігся і бушпріт корабля (ніс), фрагменти декорацій і частково навіть лебідка, трюмний насос і шарнірні гармати. Вчені вважають, що такий хороший стан об’єкта пов’язаний з глибиною, на якій він опинився. У цій частині моря вода менш солона і набагато холодніша, що є несприятливим середовищем для морських мешканців, які могли зіпсувати дерев’яне судно.

Перші припущення про те, що на глибині 140 метрів знаходиться великий об’єкт, з’явилися ще в 2009 році, коли Шведська морська адміністрація проводила в цьому місці дослідження. Але тільки 10 років по тому стало зрозуміло, що мова йде про важливу археологічну знахідку.

Для більш детального вивчення корабля вчені використовували дистанційно керовані апарати. З їх допомогою проводилася фотограмметрична зйомка, яка дозволила відтворити 3D-моделі затонулого судна. Його довжина становить близько 16-18 метрів — всього лише трохи менше, ніж 19-метровий флагманський корабель Колумба “Санта-Марія”.

Вчені відзначають, що судно є найстарішим зі всіх, які коли-небудь доводилося знаходити в Балтійському морі. Фахівці мають намір продовжити вивчення об’єкта, щоб встановити його походження і причини загибелі, тому що на кораблі немає видимих пробоїн або пошкоджень.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні