У «Волиньобленерго» розповіли, чого у селах під Луцьком зникає світло

0
-8
У «Волиньобленерго» розповіли, чого у селах під Луцьком зникає світло
У «Волиньобленерго» відбулася зустріч із представниками ОТГ Луцького району.

Під час зустрічі обговорювали найбільш актуальні питання, пов’язані з розподілом електричної енергії та можливими наслідками, пов’язаними із наслідками реформи енергоринку. Також представникам провели відкриту екскурсію підприємством, показали головний диспетчерський щит області, а також ознайомили з роботою кол-центру. Головне питання, яке порушували у розмові, – це надійність розподілу електричної енергії.

У зв’язку з цим інформуємо, за своєю природою вимкнення споживачів поділяються на:
– аварійні вимкнення;
– вимкнення, пов’язані з реконструкцією, ремонтом та обслуговуванням мереж;
– вимкнення, пов’язані з підключенням нових споживачів;
– вимкнення споживачів у мережах, які не належать «Волиньобленерго».

Енергетика – це базова галузь економіки держави і її стан аналогічний до решти галузей, як-от ЖКГ або дорожня інфраструктура. Тому значна кількість аварійних відключень пов’язана із зносом електричних мереж.

Ще одне питання, яке вкрай актуальне не лише для Луцького району, а й для усієї області, – те, що охоронні зони ліній електропередач власники приватних домогосподарств засаджують високорослими деревами, що дуже часто, особливо під час негоди, призводить до відключень. Тож просимо жителів дотримуватися охоронних зон ліній електропередачі: гілки високорослих дерев мають бути не ближче ніж за 2 м від крайнього проводу. Якщо ми будемо дотримуватися цього правила, не доведеться відключати лінії для їхньої очистки. Наприклад, цього літа було майже 20 відключень із такої причини.

Тривалість аварійних вимкнень могла би бути меншою, якби працівники «Волиньобленерго» мали доступ до всіх абонентських мереж. Дуже часто під час ліквідації аварійного вимкнення потрібно потрапити на приватну територію, яка зачинена, охороняється тільки собаками.

Саме для зменшення аварійних вимкнень споживачів Луцького району у 2019 році компанія виділила 28,8 млн грн на реконструкцію мереж району, що становить 24,75 % інвестиційної програми із будівництва, модернізації та реконструкції електричних мереж. Для прикладу, у 2018 році було всього-на-всього 2,5 млн грн, що у десять разів менше від цьогорічних вкладень.

Реконструкція стосується переважно заміни існуючих та будівництва нових мереж, які виконати без відключення мереж неможливо. Компанія намагається так провести роботи, щоб до настання опалювального сезону закінчити реконструкцію. Також, щоб зменшити час відключень та прискорити виконання робіт окрім наших працівників (до речі, по штату Луцької районної філії кількість вакантних посад становить 32%), залучаємо додатково чотири підрядні організації.

Для збільшення оперативності ліквідації аварійних пошкоджень у 2019 році інвестиційною програмою ПрАТ «Волиньобленерго» у Луцькому районі передбачено виконати комплекс заходів із будівництва та реконструкції електромереж 10кВ: реконфігурацію повітряних ліній 10 кВ, будівництво чотирьох розвантажувальних трансформаторних підстанцій 10/0,4 кВ, заміну масляних вимикачів на вакуумні, встановлення восьми штук реклоузерів (вимикачів, які встановлюють безпосередньо на повітряній лінії), заміну кільцевих роз’єднувачів на повітряних лініях 10 кВ у кількості 20 штук, будівництво однієї ЗТП 10/0,4 кВ, будівництво 1,4 км повітряної лінії 10 кВ, заміну фізично зношених повітряних ліній напругою 0,4 кВ – 12,5 км та напругою 10 кВ – 0,7 км.

Окрім того, заплановано виконати капітальний ремонт 89,112 км ліній, із них 33 км на мережі 0,4 кВ і 56 км на мережі 10 кВ, а також капітальний ремонт 12 існуючих трансформаторних пунктів. По технічному обслуговуванню електромереж 0,4–10 кВ (ліній та трансформаторних пунктів – чистка траси, вирівнювання опор та траверсів, заміна пошкоджених деталей, доливка оливи та інше) в середньому по Луцькій районній філії у місяць роботи на близько 80 трансформаторних пунктах та 90 лініях електропередач. Зокрема з яких на Підгайцівську, Липинську, Боратинську ОТГ припадає сумарно 12 шт. ТП та 22 шт. ПЛ-0,4–10 кВ в місяць відповідно, що і є причиною значної кількості відключень.

Мало того, населені пункти Підгайцівської, Липинської та Боратинської ОТГ на сьогоднішній день є чи не найпопулярнішими в області в плані нової забудови. Лише по Підгайцівській ОТГ за останній час підключено 154 нові об’єкти: житлові будинки та громадські і виробничі приміщення із загальним розрахунковим навантаженням понад 4 МВт, а також сонячні міні-електростанції у семи приватних домогосподарствах. Потрібно зауважити, що для виконання лише одного нового приєднання доводиться кілька разів проводити відключення електричних мереж у зв’язку з проведенням робіт із перевлаштування ліній електропередачі та трансформаторних підстанцій.

Також на території Підгайцівської ОТГ за останні роки отримано технічні умови приєднання до електричних мереж близько десяти територій комплексної забудови, на яких виділено земельні ділянки для будівництва та обслуговування житлових будинків, господарських будівель і споруд майже трьомстам жителям. Через земельні ділянки подекуди проходять траси ліній електропередачі, які необхідно виносити за межі забудови, знову ж таки з відключенням.
Зауважимо, у Луцькому районі є понад 50 житлових масивів (близько 2 000 споживачів), мережі яких не належать ПрАТ «Волиньобленерго», а є безпосередньо власністю масивів. Певна частина скарг споживачів на відсутність напруги пов’язана з вимкненнями, які проводить керівництво (обслуговуючий персонал) масивів.

Електроенергії у споживачів немає і вони звертаються у кол-центр «Волиньобленерго» щодо причини вимкнення, але в операторів інформація про ці вимкнення відсутня, тому варто зважати і на такі ситуації.

ПрАТ «Волиньобленерго» прикладає максимальні зусилля для забезпечення електропостачання споживачів Луцького району і вкладає значні кошти в розвиток мереж району.

Також для Луцького району у 2019 році придбано новий сучасний автомобіль Fiat Fullback для оперативно-виїзної бригади для зменшення тривалості аварійних відключень.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-8

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні