Забудьте про дієту: у коворкінгу змін у Луцьку розповіли про здорове харчування. ФОТО

0
0
Забудьте про дієту: у коворкінгу змін у Луцьку розповіли про здорове харчування. ФОТО
У коворкінгу змін Волині говорили про те, як правильно харчуватися. Тема виявилася цікавою як для хлопців, так і для дівчат, як для зовсім юних лучан, так і для людей із життєвим досвідом. Адже правильне харчування – це основа нашого здоров’я.
Фітнес-тренер Ірина Козлова
Фітнес-тренер Ірина Козлова

Експерт зі здорового харчування Оксана Штембурська
Експерт зі здорового харчування Оксана Штембурська


Спікери фітнес-тренер Ірина Козлова та експерт зі здорового харчування Оксана Штембурська поділилися своїм досвідом та розповіли, що і як їсти, аби не набирати зайвої ваги, при цьому отримувати повноцінне якісне харчування і справжнє задоволення від їжі.





МОЖНА ЇСТИ ВСЕ, ТІЛЬКИ ТРЕБА ЗНАТИ ЩО І КОЛИ

Наше тіло – це фортеця, для будівництва якої потрібні білки, жири і вуглеводи. Експерти кажуть: можна їсти все, але треба знати міру і знати коли.

«Забудьте про дієти», – каже Оксана Штембурська.
Експертки пояснюють, що білки – це м’язи. Білки містяться у рибі, м'ясі, яйцях і деяких овочах. Жири відповідають за баланс гормонів, засвоєння вітамінів та імунітет. Це, наприклад, молочні продукти. Жири обов’язково треба їсти жінкам, адже це важливо для жіночого здоров’я. Без жирів починаються проблеми з нігтями, волоссям, шкірою і збивається менструальний цикл.

Не варто вживати трансжирів, які містяться у більшості напівфабрикатів. Вуглеводи – це глюкоза. Швидкі вуглеводи – це випічка, торти, деякі фрукти, зокрема кавун, диня, банан. Вуглеводи варто їсти в першій половині дня. Але швидкі вуглевод швидко розщеплюються, тому невдовзі знову настає відчуття голоду. Повільні вуглеводи – це крупи, хліб, макарони, овочі і деякі фрукти – персики, яблука, груші тощо. Вони розщеплюються довше, тому відчуття голоду настає пізніше. Всі три елементи – це «будматеріали» для нашого організму, тому не можна відмовлятися ні від чого.





ВІД СПОРТУ НЕ БУДЕ ТОЛКУ БЕЗ ЗДОРОВОГО СНУ І ПРАВИЛЬНОГО ХАРЧУВАННЯ

Здоровий спосіб життя – це не лише харчування, тому аби отримати очікувані результати, необхідно увагу приділяти і здоровому сну.

«Приблизно об одинадцятій годині вечора починає виділятися гормон сну - мелатонін. Цей процес триває до першої-другої години ночі. Тому важливо в цей час піти спати. З третьої ночі до шостої години ранку починає виділятися кортизол – гормон бадьорості. І якщо не прокинутися до шостої ранку – цей гормон перетвориться у гормон стресу і вже починає шкідливо діяти на організм», – розповідає експерт Оксана Штембурська.

«Коли людина починає займатися спортом, має бути здорове харчування і здоровий сон. Інакше результату не буде», – переконує фітнес-тренер Ірина Козлова.





ДОСЛУХАЙТЕСЯ ДО СВОГО ОРГАНІЗМУ, АЛЕ НЕ ТОДІ, КОЛИ ВІН ПРОСИТЬ ПІЦУ І КОЛУ

«Забудьте фразу «Я не їм після шести». Їсти не варто за дві години до сну. Якщо ви лягаєте спати о 22:00, то о 20:00 ви цілком можете повечеряти, тільки не переїдати. Це може бути білок або корисні вуглеводи. Шлунок має відпочивати вночі», – каже експертка.

У коворкінгу змін розповіли, що виділення інсуліну – це реакція на все, що ми їмо. Він допомагає розщепити білки до амінокислот, а вуглеводи – до глюкози. Є декілька правил, як знизити рівень інсуліну. Наприклад, не можна запивати м'ясо солодкою водою.

Оксана Штембурська радить не вживати молочних продуктів після шостої вечора, інакше це призведе до різкого збільшення інсуліну в крові. Та радить включити овочі в кожен прийом їжі.

«Треба дослухатися до свого організму, і розуміти, що він потребує. Але звичайно кожного дня він не може потребувати коли і піци!» – розповідає експертка.

Фітнес-тренери радять звертати увагу на склад продукту. Адже може бути написано на етикетці «Без цукру», а замінники можуть бути ще гірші, ніж сам цукор.




ЧОМУ ТАК ХОЧЕТЬСЯ СОЛОДКОГО, А ДІЄТА ДАЄ ТИМЧАСОВИЙ ЕФЕКТ

Спікери розповіли, що залежність від солодкого може бути просто звичкою з дитинства. Цукерочка – за хорошу поведінку. Звідси й пішла звичка заїдати стрес солодким. Дівчата пояснюють, що у солодкому дійсно є гормон щастя. Наприклад, корисний шоколад, але тільки чорний, тому що цей гормон міститься саме в какао. Ще однією причиною, чому так хочеться солодкого, може бути не збалансований раціон, коли чогось не вистачає.

«Дієта дає тимчасовий ефект. Щойно ви злізете з дієти – всі кілограми повернуться. Якщо правильно харчуватися – повільні вуглеводи цілком можуть замінити тягу до солодкого. І, в першу чергу, це треба змінити в голові», - переконує Оксана Штембурська.

Компенсація після жирної їжі може бути ще однією причиною потягу до солодкого. Також це може бути викликане гормональним збоєм. Якщо без солодощів – ніяк, то можна підшукати корисне солодке – зефір, сирники, сир, шоколад. Але обов’язково треба визначити причину тяги до солодкого, адже не можна ним заміняти повноцінного харчування. Експертки наголошують, що варто вживати яблука, банани, сухофурукти.

«Є багато людей, які зранку не снідають. І цим вони роблять велику помилку. Зранку не снідають, в обід чим небуть перекусять, а ввечері, повернувшись з роботи, вони їдять все, що є у холодильнику, і апетит просто скажений», - пояснює експертка.

Організму необхідно компенсувати те, чого не ми не з’їли протягом дня, тому він звикає до того, що ввечері мусить робити запаси на увесь наступний день, аби було з чого робити енергію.

«Якщо ви будете легко вечеряти – зранку буде апетит. На це треба звертати увагу, адже від неправильного харчування страждає весь організм. Лікування – це не таблетки, які призначає лікар, а здорове харчування», - переконує Оксана Штембурська.

Але в той же час екпертки наголошують, що кожна людина індивідуальна, тому підганяти себе під когось не варто.




ЛІТО – ІДЕАЛЬНА ПОРА, ЩОБ СХУДНУТИ

Протягом всього спілкування у коворкінгу змін червоною лінією був один мотив - сніданок, обід та вечеря - це те, що обов’язково повинне бути у здоровому харчуванні.

«Для того, щоб виробити звичку правильно їсти, варто мало їсти на сніданок, але кожні дві години робити незначні перекуси», - ділиться досвідом Ірина Козлова.

Фітнес-тренер радить слідкувати за цифрою калорійності, та пояснює, що це дуже просто за допомогою додатків до телефону. Варто лише ввести ваші параметри та записувати, що і скільки ви з’їли, і програма сама рахуватиме ваші калорії. Також вдома повинні бути ваги.

«Ідеальний варіант на сніданок – вівсянка. Вона чудово смакує з твердим сиром і горішками. Також каша поєднується із солодким. І кава або чай», - радить тренер.

Наголошували спікери на корисних властивостях авокадо, яким можна замінювати вершкове масло. А ще – це афродізіак. Радили їсти куряче філе, броколі, цвітну капусту, яйця, сир тощо. А ось не корисна червона риба, адже її вирощують штучно, фарбують.

«Все просте – воно смачне і корисне. Здорове харчування – це не дорого і не важко», - переконує Ірина.

Разом з тим експертки зруйнували стереотипи про правильне харчування. Зокрема, про перші страви.

«Суп і борщ – не такі корисні, як нам казали в дитинстві. Це переварене м'ясо і овочі, які не містять у собі корисних речовин. Звісно, перші страви можна їсти, це не шкідливо, але і не корисно. Через годину знову схочеться їсти», - каже Оксана Штембурська.
А ось алкоголь і здорове харчування – не сумісні речі. Єдине, що можна – 100 грамів вина у день. Також не можна їсти консервованих продуктів.

«Літо – ідеальна пора, щоб почати худнути. Адже є багато фруктів і овочів. Намагайтеся з літа взяти по максимуму. Ви чули фразу: сніданок з’їж сам, обідом поділися з другом, а вечерю віддай ворогу. Так от, це не правильно. Їсти треба тричі на день, нічого не віддаємо і ні з ким не ділимося! Але, звісно, треба знати міру», - радять експертки.



Координатор «Голосу» Волині Віктор Левандовський
Координатор «Голосу» Волині Віктор Левандовський

МОЖНА ПОНЮХАТИ БУЛОЧКУ І ПОПРАВИТИСЬ, А МОЖНА З’ЇСТИ ЦІЛОГО ТОРТА – І НІЧОГО

Цікавило учасників зустрічі у коворкінгу змін не тільки питання, як схуднути, й зворотне – як набрати вагу. Виявилося, що це значно складніше.

«Це дуже складно. Скільки би ви не їли, якщо у вас швидкий метаболізм, ви не наберете ваги. Один понюхає булочку і вже поправиться, а інший може з’їсти цілого торта - і нічого. Щоб поправитися – варто додати в раціон більше жирів: вершкове масло, горіхи, пиво, побільше мучного. Ви зможете набрати вагу, але в той же час погіршиться стан шкіри», - поділилася досвідом Ірина Козлова.



***
На коворкінг змін прийшли лучани, яким справді цікаво творити ці зміни, і починати вони прагнуть із себе. Тому спілкування з експертками у питанні здорового харчування проходило у вільному невимушеному форматі. Вони отримали чимало запитань від учасників заходу та залюбки розповіли багато цікавої і корисної інформації, яка, ймовірно, допоможе комусь змінити своє життя і правильно організувати режим дня та харчування, аби мати змогу творити справжні зміни.

Роман КОЛЮХОВ ("Волинь24")
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні