Світязь міліє: в озері на 20 сантиметрів понизився рівень води. ВІДЕО

0
-7
Світязь міліє: в озері на 20 сантиметрів понизився рівень води. ВІДЕО
В озері Світязь на 20 сантиметрів понизився рівень води. Як процес можна зупинити?

Про це йдеться в сюжеті Суспільного. Волині.

Центральний пляж озера Світязь на Гряді на 25 метрів став довшим. Науковий співробітник Шацького національного природного парку Петро Юрчук каже, що озеро міліє через застарілу меліоративну систему та відсутність опадів.

Місцеві мешканці розповідають, що озеро почало міліти з червня. Помітили, що вода відходить й відпочивальники.

«Це погано, що міліло озеро. Ми щороку сюди приїжджаємо і вперше таке бачимо, – каже відпочивальник з Нововолинська Валентин Хотько.

Начальник Шацької експлуатаційної дільниці Ратнівського міжрайонного управління водного господарства Іван Семенюк коментуючи ситуацію, пояснює: «Основні притоки води ідуть з каналів, які ідуть з села Світязь – це озеро Линеве добавляє воду, болота додають і плюс озеро живитися підводними водами. Через канал, який сполучає озеро Світязь і Луків-Перемут. Це найбільша артерія, яка відводить воду з озера Світязь.»

За словами наукового співробітника Шацького національного природного парку, зупинити відтік води можна на шлюзі, який встановили ще у 60-70 роках минулого століття, третій рік поспіль він несправний.

«Споруда ця поломана і вода постійно йшла. То перемостили мішками з піском, трішки воду підтримуємо», – пояснив Петро Юрчук.

«Якщо ми перекриємо воду, то зменшимо відтік із Світязю, озеро Луків-Перемут може пропасти зовсім. Тому треба не тільки шлюз-регулятор робити зі Світязя, а й робити на відвідних каналах Луків-Перемут», – додав він.

За його словами, на проект реконструкції шлюзу від озера Світязь кошти мають виділили на сесії Шацької ОТГ. Реалізувати проект мають намір цього року. Про встановлення другого шлюзу з озера Луки-Перемут поки не йдеться.




Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-7

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні