На Волині для косуль на зиму заготовляють «комплексне меню». ФОТО

0
5
На Волині для косуль на зиму заготовляють «комплексне меню». ФОТО
Лісівники Волині почали заготовляти «комплексне меню» для мешканців лісу, яке взимку доставлятимуть на підгодівельні майданчики.

Зима для лісових мешканців – голодний період. Саме тому влітку лісівники дбають про заготівлю кормів, щоб взимку було чим порадувати звіра. Достатня кількість кормів в угіддях мисливського господарства завжди буде приваблювати диких тварин та тримати їх на одній території, – інформує прес-служба Волинського ОУЛМГ.

Особливо важко переносять неповноцінне харчування косулі. З середини зими для них настає важкий період. В цей час у косуль починають відростати роги, відповідно – тварини потребують калорійної підгодівлі.

Головний мисливствознавець ДП «Горохівське ЛМГ» Григорій Биховець ділиться досвідом заготівлі кормової бази для диких тварин на зиму: «Віники використовуються взимку, коли для звірів настає скрутний період. Високий сніговий покрив, низькі температури та ожеледиця не дають змоги тваринам достатньо рухатись. Але звірі вже знають, що є годівниці із сіном, кормовими віниками, вівсом, кукурудзою.

У ДП «Горохівське ЛМГ» підгодівельні майданчики в основному відвідують козулі, яких на обліку підприємства нараховується близько 300 голів. Для зимової підгодівлі зайців використовуються зернові снопи із вівса, які ми заготовлятимемо трішки пізніше.

Є певні тонкощі з сушкою кормових віників. Лист висихає швидше, а ось пагін – довше. Якщо скласти їх в такому стані, може бути пліснява.

Самці сімейства оленячих мають роги. Кожен рік вони їх скидають. На місці старих виростають нові. Косуля скидає роги в жовтні, як і лось, олень пізніше – в лютому. Нові роги в козулі починають рости з середини зими. Вже в квітні самець козулі «вичісує собі роги». Зимова підгодівля забезпечує тварину усіма необхідними поживними речовинами та дає змогу не лише комфортно пережити важкий період, але й мати достатньо ресурсів в організмі, аби відростити нові, сильні та ефектні ріжки».
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні