--> «У Данії до бізнесу увага та повага», – волинський роботодавець Ігор Чорнуха | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

«У Данії до бізнесу увага та повага», – волинський роботодавець Ігор Чорнуха

2
2
«У Данії до бізнесу увага та повага», – волинський роботодавець Ігор Чорнуха
З 30 червня до 4 липня делегація Федерації роботодавців України (ФРУ) побувала в Данії, де провела низку важливих переговорів.

Серед представників соціально відповідального та успішного українського бізнесу був і представник Волині – генеральний директор ПрАТ «Луцьксантехмонтаж №536» Ігор Чорнуха.

Про це йдеться на сторінках "Волинської газети".

Оскільки інформацію про цю подію розмістили не лише провідні мас-медіа Скандинавії, але й Посольство України в Данії, де відбулася зустріч із Надзвичайним і Повноважним Послом Михайлом Видойником, то після повернення на рідну землю Ігор Чорнуха погодився детальніше розповісти про перебування в Данії.

– Відразу зазначу, що ця розповідь буде абсолютно нецікавою для любителів сумнівних сенсацій чи крикливих заголовків, – зауважив Ігор Вікторович. – Бо основною метою візиту делегації, яку сформувала Федерація роботодавців України на запрошення Конфедерації промисловості Данії (Danish Industry – DI) було обмін досвідом з метою більш ефективного захисту інтересів бізнесу, створення сприятливих умов для ведення бізнесу і підприємництва, налагодження відповідального соціального діалогу, адже для досягнення успіху всім сторонам цього процесу потрібна щоденна копітка праця.

Отже, делегацію від Федерації роботодавців України було сформовано не лише з числа 3 керівників столичного офісу, а й представників різних куточків держави. Крім Ігоря Чорнухи, якому доручили представляти наш бізнес від імені Волинського обласного об’єднання організацій роботодавців (очолює Володимир Цибульський, в об’єднанні – понад 420 провідних підприємств, на яких працює більше 72 тис. людей, що складає 70% працюючого населення області та виробляється майже 80% загального обсягу промислової продукції), у столицю Данії – м. Копенгаген – також прибули представники Черкащини і Донеччини. Що DI уклала угоду про співпрацю саме з ФРУ, теж закономірно, адже ця структура об’єднує в Україні понад 8500 найпотужніших товаровиробників із різних галузей економіки, дають роботу понад 5млн людей.

– Основний висновок після чотириденної напруженої роботи в Данії однозначний – у цій скандинавській країні панує гасло «Коли бізнес Данії перемагає, тоді виграє вся Данія!», – зазначив Ігор Чорнуха. – Повчальне і потрібне гасло і для України, чи не так? Я не скажу, що їхня влада буквально молиться на підприємців, бо це прозвучить трохи високопарно, але що в Данії справді створено атмосферу найбільшого сприяння розвитку бізнесу, то це очевидний факт. Відтак, переговори представників ФРУ, учасники якої сукупно генерують до 70% ВВП нашої держави, і DI, що представляє інтереси більш як 11 тис. компаній, зареєстрованих у Данії, на моє глибоке переконання, вже в найближчій перспективі принесуть великий і позитивний результат обом сторонам.

Відтак під час інтенсивних зустрічей і переговорів у м. Копенгагені предметно обговорено напрямки співпраці між обома організаціями, проаналізовано роль і значення в цьому процесу регіональних організацій ФРУ і DI, збільшення можливостей представництва та захисту інтересів членів Федерації роботодавців України та Danish Industry.

Значний стимул цим прямим стосункам додають і результати зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом України в Данії Михайлом Видойником, який дуже багато займається розвитком економічних взаємин між обома державами, є відкритим для організації галузевих та будь-яких інших контактів українського та данського бізнесу. Мало того: Михайло Михайлович навіть знаходить час, щоб вивчити особливості кожного окремого взятого підприємства та допомогти йому вийти на європейські ринки.

«Обговорено перспективи, які відкриває співпраця ФРУ з найвпливовішим на місцевому ринку об’єднанням бізнесу – Конфедерацією промисловості Данії (DI) на основі укладеної Угоди, головною метою якої є посилення ролі приватного сектору в створенні сприятливих умов для ведення бізнесу та представленні інтересів роботодавців на всіх рівнях. У рамках угоди створено Аналітичний центр економіко-правових досліджень та прогнозування ФРУ. Його діяльність буде спрямовано на проведення досліджень в актуальних для членів Федерації та економіки нашої держави сферах. Зокрема, на зустрічі обговорено перспективи розширення В2В контактів між членами ФРУ та DI, у т. ч. – реалізації двосторонніх інвестиційних проектів в Україні, проектів промислового аутсорсінгу данських підприємств, а також Програми технічної допомоги Данії DANIDA, спрямованої на зміцнення інституційних спроможностей регіональних організацій ФРУ, зокрема у частині створення і розвитку інтерактивної платформи для обміну інформацією, запозичення передового досвіду DI щодо взаємодії з соціальними партнерами», – так сказано на офіційному сайті українського посольства.

– Оскільки представники соціально відповідального волинського бізнесу не так часто перебувають із офіційними візитами в Данії, а звичайні люди про цю розвинуту скандинавську країну знають ще менше, то поділюся деякими висновками, – наголосив Ігор Чорнуха. – Я вже зазначав, як поважно та уважно влада цієї країни та громадськість ставляться до бізнесу в Данії, де ВВП складає 60 тис. доларів США в розрахунку на 1 особу, тоді як в Україні ВВП – лише 3,1 тис. доларів США на людину… Ключовим принципом у них є священне правило – всіляко сприяти бізнесу, адже успішний бізнес становить велику значимість і на регіональному, і на загальнодержавному рівнях. А виміряють значимість дуже просто: яка кількість працюючих на підприємстві штатних працівників, скільки створено нових робочих місць, який фонд заробітної плати на підприємстві та скільки платиш податків. Це всі розуміють, тому не треба нікого агітувати за боротьбу з корупцією чи за викорінення подвійних стандартів у ставленні до тих чи інших бізнесових структур: сама система працює на підставі законодавства, котре є обов’язковим для виконання всіма сторонами. І якщо в Україні підписуються тристоронні угоди між владою, об’єднаннями роботодавців і профспілками для максимального врахування інтересів усіх трьох сторін, то в Данії держава й так повністю виконує всі взяті на себе зобов’язання, а тісніші точки дотику шукають лише працедавці і ті, хто захищає інтереси найманих працівників. Тому і ми на своїй рідній землі повинні, нарешті, створити умови, коли платити податки, забезпечувати людей високооплачуваними і легальними робочими місцями стане і престижно, і вигідно. І тоді Україна буде розвиватися.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Коли одні платять податки,а інші не платять, то ніякого успіху не буде.
Відповісти
В Данії бізнес не приховує прибутки,сплачують чесно податки,і не виводять капітал в офшори.А в нас?Нехай великий бізнес так само чесно запрацює тоді і порівнюйте.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні