Показали, як збереглася німецька кірха у селі на Волині

0
-2
Показали, як збереглася німецька кірха у селі на Волині
На Волині у селі Олешковичі, що в Рожищенському районі збереглась будівля німецької кірхи.

Про це розповіли на сторінці Волинського обласного об'єднання Церков Євангельських Християн-Баптистів у "Фейсбуці".

"На Волині є ще одна будівля німецької Кірхи, яка досить добре збереглася та відновлена зусиллями невеликої громади Церкви євангельських християн-баптистів селі Олешковичі, Рожищенського району. Нажаль, шпиль кірхи був повалений комуністами", – йдеться у повідомленні.


До слова, в місті Рожище є ще одна Кірха (фактично її руїни), яка знаменита тим, що була саме баптистським домом молитви німецьких колоністів, які жили в околицях приблизно до середини 30-х років ХХ століття.

Там у 1935 році відбувся європейський з'їзд Товариства взаємної допомоги євангельських християн. На з'їзді серед інших були представлені такі країни як: Велика Британія, Швеція, Голандія, Польща, Німеччина та навіть США. Засідання та богослужіння проводились у кілька черг. Через велелюдність, багато хто стояли назовні храму.

У радянські часи в будівлі Кірхи відбувались різні виробництва, була зроблена прибудова адмінбудівлі, яка "поховала" під собою передній фасад. Насправді ніхто не знає, чи парадний фасад зберігся у автентичному вигляді.

Нині напівзруйноване приміщення Кірхи не належить жодній громаді євангельських християн-баптистів, розташоване на приватній території і передане Православній церкві України для проведення богослужінь.

Історичні та сучасні фото баптистської Кірхи в довоєнний період:




Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні