Чи підірве підвалини Православної церкви України юридично нікчемний «собор» Філарета

0
2
Чи підірве підвалини Православної церкви України юридично нікчемний «собор» Філарета
У четвер, 20 червня, так званий помісний «собор Української православної церкви Київського патріархату», скликаний почесним патріархом Філаретом, постановив відновити існування ліквідованої церкви і скасував визнання Православної церкви України.

Як пише «Українська правда», на початок цього зібрання на «соборі» не було жодного українського архієрея. Більшість із архієреїв колишньої УПЦ КП, яка на об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року влилась у ПЦУ, проігнорували заклики патріарха Філарета.

Православна церква України, очолювана митрополитом Епіфанієм, одразу ж відреагувала на це зібрання. Вона називає юридично нікчемними рішення зборів, які почесний патріарх ПЦУ Філарет провів 20 червня, і закликає його схаменутися. Про це йдеться в заяві ПЦУ.

«Такі збори в жодному разі не можуть бути визнані помісним собором, а їхні рішення є від початку нікчемними і юридичних наслідків та не підлягають виконанню», – наголошують у ПЦУ. «Ми закликаємо почесного патріарха Філарета і осіб, які брали участь у зборах, усвідомити всі згубні наслідки такого вчинку та припинити підрив єдності церкви і українського народу», – йдеться також у документі.

Православна церква України скликає на понеділок, 24 червня, священний синод, на якому ухвалить рішення, «пов’язані з подіями, що відбулися».

Які рішення варто очікувати на священному синоді ПЦУ, чи відлучать почесного патріарха Філарета від церкви, розповів на брифінгу 20 червня член синоду ПЦУ архієпископ Євстратій (Зоря).

Інформує власкор інтернет-видання «Волинь24».

ФІЛАРЕТ ВИЙШОВ ІЗ ПЦУ – ЄВСТРАТІЙ ЗОРЯ

Оцінюючи дії почесного патріарха Філарета, який у четвер, 20 червня, скликав так званий «собор УПЦ КП», архієпископ Євстратій заявив, що від сьогодні Філарет фактично вийшов із ПЦУ.

«Він сьогодні знову підтвердив те, що він ні з ким не погоджується. Моя оцінка така: патріарх Філарет і ті, хто були разом з ним на зборах, виокремилися, вийшовши з Православної церкви України. Тут, до слова, в цій заяві, це теж сказано. Бо коли патріарх говорить, що Київський патріархат був давніше, а Православна церква України з’явилася в грудні 2018 року, це є не так. Бо Православна церква України є продовжувачем цієї понад тисячолітньої історії української церкви, українського православ’я. І як такій їй було надано Томос Вселенського патріарха. І як така вона продовжує традиції і Київського патріархату, і Української автокефальної православної церкви, і всіх тих, хто розбудовував українське православ’я протягом століть», – зазначив Євстратій.

Він додав, що патріарх Філарет брав участь у житті ПЦУ, що підтверджено письмово.

«І патріарх, і ті, хто були з ним на цих зборах, вони всі брали участь в житті Православної церкви України. Патріарх брав участь у засіданнях синоду, надсилав і публікував листи, в яких писав «предстоятелю православної церкви блаженнішому митрополиту Київському і всієї України Епіфанію», письмово визнавав його предстоятелем. Зараз вони виокремилися».

Архієпископ Євстратій Зоря висловив свою думку на те, як оцінить дії патріарха Філарета синод ПЦУ.

«Я думаю, що священний синод констатує, що вони за власним бажанням вийшли зі складу Православної церкви України», – заявив архієпископ.



ЧИ МОЖЕ ФІЛАРЕТ ПРЕТЕНДУВАТИ НА МАЙНО ПЦУ І ЧИ НАКЛАДУТЬ НА НЬОГО АНАФЕМУ?

Архієпископ Євстратій стверджує, що за скликання і проведення зборів, які почесний патріарх ПЦУ Філарет назвав «собором Української православної церкви Київського патріархату» Філарета не покарають анафемою.

«Якщо говорити про заборони в священнослужінні чи ще якісь заборони, усі повинні розуміти, що комусь хочеться більше скандалу, більше жорстких новин і так далі. Наша мета – продемонструвати єдність. Главою церкви є Бог. І за певні речі нехай Господь дає комусь винагороду, а комусь покарання», – зазначив архієпископ.

Натомість собор ПЦУ, на його переконання, визнає, що Філарет не перебуває в лоні Православної церкви України.

«Якщо патріарх Філарет і ті, що відокремилися разом з ним, не належать до Православної церкви України – православна церква України не несе за них відповідальності. І так само, як ми не застосовуємо ніяких санкцій, дій і покарань до митрополита Онуфрія чи до патріарха Кирила, чи до інших церковних діячів, так само ніхто не робитиме цього до патріарха Філарета. Просто в рамках Православної церкви України він вже не матиме ніяких повноважень», – заявив Євстратій Зоря на брифінгу.

Водночас в заяві ПЦУ окремо наголошується про те, що тим кандидатам у єпископи, які захочуть висвятитись у Філарета зараз, потім категорично відмовлятимуть у прийнятті до єпископату ПЦУ.

Чи може почесний патріарх Філарет і священники, які його підтримали, претендувати на майно ПЦУ? На це питання архієпископ Зоря дає однозначну відповідь: «Ні!»

«За українським законодавством, релігійні об’єднання не мають статусу юридичної особи. Тобто немає майна Київського патріархату, Московського патріархату, католицької, баптистської церкви чи якогось іншого релігійного об’єднання. Все майно належить конкретним юридичним особам. Відповідно до рішення помісного собору Української православної церкви Київського патріархату, всі релігійні організації, громади, структури зобов’язані увійти до Православної церкви України, і вони це роблять. Ніякого іншого легітимного рішення немає», – переконаний архієпископ.



ЧИ СКАСУЮТЬ РЕЄСТРАЦІЮ ПЦУ?

Архієпископ Євстратій відповів на запитання, що чекати від суду, який має розглянути позов УПЦ МП до Мінкультури щодо реєстрації Православної церкви України. Цей позов архієпископ назвав безперспективним.

«Вчора представники Московського патріархату постаралися розпублікувати це. Ми вважаємо, що цей позов є абсолютно безперспективним. Я думаю, там позов до Міністерства культури і до реєстратора, але я думаю, це, безперечно, торкається Київської митрополії. Тому Київська митрополія буде реагувати. Ми сподіваємося, що безпідставність всіх цих вимог буде доведена, бо ніхто не може повернути історію. Ніякий суд і ніякий позов не може заперечити того, що така церква є. Навіть якщо вони намагаються тим самим судом зупинити дію закону, який зобов’язує їх прийняти свою правдиву назву «Московський патріархат в Україні», то й це не відміняє того факту, що вони є Московським патріархатом», – зазначив Євстратій Зоря.

А ЯК ВІДРЕАГУЄ КОНСТАНТИНОПОЛЬ?

Жодних речей, які б погіршили становище самої Православної церкви України зі сторони Константинополя не буде, переконаний архієпископ Євстратій.

«Я думаю, що буде висловлений жаль і прикрість з приводу тих заяв, які були зроблені. Усі ми були свідками і чули, що протягом попередніх п’яти місяців патріарх Філарет говорив про те, що Томос є великим досягненням для української церкви, народу. Ми пам’ятаємо, що з експрезидентом патріарх їздив представляти цей Томос по єпархіях Української церкви, дякував Порошенку, Вселенському патріарху. Видно, що така різка зміна позиції нічого, крім прикрості, не може викликати», – зазначив архієпископ.

«Ніяких речей, які б погіршили становище самої Православної церкви України зі сторони Константинополя не буде. Бо коли хтось думає, що це якось може поставити під сумнів дійсність Томосу, нашого релігійного об’єднання, можу ствердити однозначно, що з боку Константинопольського патріархату документ, який наданий, не буде відкликаний. Православна церква України продемонструвала свою єдність. Жоден український ієрарх в якихось діях, які ведуть до розділення, участі не брав і не бере. Тому якусь реакцію та санкції до Православної церкви України застосовувати немає підстав», – вважає Євстратій Зоря.

«Я БУДУ ПАТРІРАХОМ ДО СМЕРТІ», – ФІЛАРЕТ

Архієпископ Євстратій на брифінгу розповів і про мотивацію дій Філарета, який раптом не погодився належати до ПЦУ.

«Я думаю, що всі чули слова Філарета: «Я буду патріархом до смерті». Одна з мотивацій його дій – підтвердити вислів на ділі і бути патріархом. А для цього треба мати патріархат. Насправді, дуже прикро говорити, але я внутрішньо переконаний, що патріарх абсолютно вважає, що він робить благо для української церкви», – вважає Євстратій Зоря.



Він заперечив твердження, нібито патріарх Філарет свідомо грає на руку Москві.

«Якщо в інтернеті можна прочитати, що він служить інтересам Москви, чи хтось на нього таким чином впливає, він повністю переконаний, що той шлях, який він обрав – це шлях, що веде до єдності церкви і її незалежності. Він переконаний, що тільки він може забезпечити і незалежність української церкви, і її ідентичність, і процвітання, і майбутнє. Тільки він один. Всі решта, які мають іншу позицію чи думку, не можуть цього зробити, бо вони недостойні, недосвідчені і нерозумні. Це думка людини, яка все життя служила церкві і керувала церковними справами. Ви знаєте, в кожного є родичі, яким 70-80 років. Для них ви завжди будете нерозумними дітьми. Отак патріарх дивиться на всіх», – підсумував архієпископ Євстратій Зоря.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні