Нові обличчя, нові ідеї, нові рішення – чим відрізняється «Українська стратегія» Гройсмана*

0
4
Нові обличчя, нові ідеї, нові рішення – чим відрізняється «Українська стратегія» Гройсмана*
Нещодавно Прем’єр-міністр Володимир Гройсман оголосив, що створює політичну партію, яка відрізнятиметься тим, що буде базуватися на ідеях та підтримці молодих, креативних та мислячих громадян, які дійсно вболівають за свою країну та хочуть змінити життя на краще. І ця команда прагне здійснити справжнє перезавантаження влади.

Результати останніх виборів довели, що зміна системи необхідна, як ніколи. Нинішню каденцію депутатів, звичайно, є за що хвалити, але і є за що критикувати. Попри те, що народні депутати змогли прийняти багато важливих рішень, низька ефективність Верховної Ради все ж залишається головним гальмом змін в країні.

БОРОТЬБА ЗА КОЖНУ РЕФОРМУ

З 35 законопроектів, визначених Урядом як пріоритетні для розвитку економіки, народні депутати за рік прийняли лише одиниці. Зокрема, багато реформ як цього так і минулого Уряду не знаходили підтримки залу, або впроваджувалися надто повільно. Чого лишень вартувала боротьба за судову реформу, яку затягували надто довго.

«На долю коаліції випало прийняття непростих і важких рішень. Тоді вибір був такий: або приймати рішення, які забезпечать стабільність, які змінять стару зламану систему, або відмовитися від відповідальності й перейти в опозицію. Рішення було ухвалено відповідально, – сказав Володимир Гройсман. – І тепер стало питання – а що далі? Ми маємо змінити систему ухвалення рішень. Ми маємо бути швидкими, мобільними і максимально якісними. Не можна витрачати роки на один закон. Порядок денний, який ми маємо визначити на перспективу, має бути реалістичним, сильним і здатним пришвидшити процеси, які відбуваються в державі», – зауважив Володимир Гройсман.

Щодо затягування реформ, то Гройсман нагадав, що й сам був спікером парламенту, тож добре знає, як працюють всередині процедури.
Очевидно, що аби подібних ситуацій не виникало, парламент потрібно перезавантажувати. Для цього є дві моделі. Перша – зробити це швидко, за існуючими правилами, з розбалансованими гілками влади, за старою виборчою системою. Якісно нових людей в такому випадку пройде не багато, а ті, що потраплять, змушені будуть працювати всю каденцію за старими законами. Друга ж модель – зробити правильне перезавантаження, після зміни правил, за новим виборчим законодавством, реформувавши процедури роботи самого парламенту, знявши депутатську недоторканність для наступної каденції. Тоді якісно нові люди від партій Слуга народу, Люди важливі, Голос і багато інших сил зможуть оздоровити українську політику і прийти працювати в злагоджений ефективний механізм, який для них приготуєнинішня рада.

«Я мав півтора роки недоторканості як голова Верховної Ради України. Сьогодні три роки як Прем’єр-міністр, я не маю жодної недоторканості, і повірте мені, що життя ніяким чином не відрізняється. Головне, що я більше думаю про те, як дотримуватись закону і його не порушувати. І я вважаю, що недоторканість українського парламенту і інших чиновників – вона їх роз’їдає зсередини, вона дозволяє розширювати рамки і порушувати закон за який всерівно доведеться відповідати. Тож давайте зараз приймемо рішення і знімемо недоторканість», – наголошує очільник Уряду.
Такий підхід, коли рішення приймаються з думкою про майбутнє, а не свій наступний термін, здійснить прорив для покращення української політики на покоління вперед. І в даному випадку Гройсман виступає не лише ініціатором цього процесу. Він – єдиний з українських політиків, хто сповідував цей принцип усе своє життя і яскраво довів, будучи і мером, і головою Верховної Ради, і Прем’єр-міністром.

ВИБОРИ ПО-СТАРОМУ: ЧИ ДАДУТЬ ДОРОГУ МОЛОДИМ?

Протистояння Президента і Парламенту, яке стало очевидним після інавгурації, зберегло стару неефективну виборчу систему. Новообраний глава держави не пішов шляхом співпраці з чинною Радою і одразу розпустив парламент. У свою чергу, Верховна Рада не підтримала запропоновану Президентом нову схему парламентських виборів. Отже вибори проходитимуть по-старому. Нових людей пройде не багато, а ті, що потраплять в Раду, змушені будуть працювати за старими законами. І з часом, система змінить їх не на краще.

А в той же час ретельно продумана зміна правил в регіональній політиці держави, проведення реформи децентралізації дозволила з'явитися цілій плеяді молодих і успішних голів ОТГ, які перетворили свої подекуди вкрай занедбані громади в оази комфорту і розвитку. Зокрема на Волині третину об’єднаних громад очолили молоді люди, які вже формують свою діяльність за абсолютно новими але результативними методами.

Реформа державної служби так само докорінно змінила закони, за якими десятиліттями відбувався негативний відбір. Тепер чиновник – це не синонім бюрократа, хапуги і непрофесіонала. Оновлена державна служба притягує людей із якісною, часто західною, освітою. Деякі конкурси показують статистику до 30 чоловік на місце. Їх тисячі, з усіх куточків країни. Голова Княгининівської ОТГ, до слова, однієї з найуспішніших громад на Волині, Олена Твердохліб розповіла, що робила ставку саме на молоду команду, і не прогадала:

«У нас дійсно молодий колектив. Я хотіла працювати з молодими людьми, адже вони, по-перше, у продуктивному фізичнму стані, а по-друге, мають своє бачення державної служби. Вони не приходять просто відсидіти робочий час, а дійсно працюють, багато читають, подорожують, мають свіжі ідеї. З ними приємно мати справу. Те ж саме й з депутатами. Вони тримають руку на пульсі і в них нове бачення розвитку громади. Звісно, прислухаються до думок і побажань людей різного віку, але завдяки креативному мисленню їм вдається здійснювати нетрадиційні кроки в управлінні, які дають свої результати», – ділиться досвідом співпраці з молодою командою Олена Твердохліб.

Варто зазначити, що Володимир Гройсман теж є представником нового покоління в державному управлінні. Свого часу він у віці 28 років прийшов у міську владу і при ньому відсоток молоді в міськраді суттєво виріс. Також, після 2014 року він сам у віці 36 років прийшов на посаду Міністра регіонального розвитку і одразу запустив децентралізацію. До слова, він є наймолодшим Прем’єр-міністром, а в Кабміні сьогодні багато молоді. Саме тому, незважаючи на весь опір старої системи, вдалось почати вирішувати проблеми, за які старі політики боялись братись.

Проте чи дозволять вибори за старою схемою проявити себе цим молодим людям – невідомо. Адже відпускати управлінські місця людям, які займають їх вже дуже довго, не надто хочеться…

НЕ БАЧИТЬ ТОЙ, ХТО НЕ ХОЧЕ БАЧИТИ…

У день оголошення про розпуск парламенту Зеленський зажадав, щоб усі міністри написали заяви про відставку. На думку експертів, це було неправильно, звинувачувати усіх міністрів у неробстві.

«Не можна закривати очі на те, що було зроблено або ж розпочато Урядом та Прем’єром. Звісно, не все вдалось закінчити, проте основи закладено. Децентралізація дала поштовх для розвитку громад, медицина поступово доводиться до ладу, багато вкладається в освіту. Та й ті ж дороги, які Президент назвав «міфічними», не можна критикувати безпідставно. Як кажуть, не бачить той, хто не хоче бачити. За всім цим стоїть робота багатьох людей, не лише вищої ланки. І не варто було їм дорікати повною бездіяльністю. Як і Прем’єру, з ініціативи якого було запущено чимало процесів», – коментує блогер та громадський дія Максим Березюк.

Однак Прем’єр у той же день подав у відставку, надавши шанс Зеленському зайнятися формуванням нового Уряду. І закликав зробити це якнайшвидше. На роботу самого Кабміну це ніяк не вплине. Нинішній склад повноцінно працюватиме до призначення наступного. Як відповідальний державник, Гройсман не залишить своїх обов’язків, тож увесь Уряд працюватиме в антикризовому режимі.
Натомість, стримування тарифів і боротьба з монополістом Нафтогазом, важкі перемовини з МВФ і недопущення дефолту – лягають на Зеленського.

«Він своєю заявою взяв на себе всю відповідальність перед загрозами майбутнього, які є на порядку денному», – наголосив Володимир Гройсман.

НОВА ПАРТІЯ – НОВІ СИЛИ

Попри чутки в політичних кулуарах, вже відомо Гройсман піде на вибори окремо, не об'єднуючись з іншими кандидатами – на чолі нової партії «Українська стратегія». Прем’єр-міністр вирішив іти на вибори і привести до Верховної Ради молодих, але водночас досвідчених людей, які знають, що треба зробити для успіху України. В парламент вони йдуть щоб змінити систему, яка стримувала стрімке реформування держави бюрократичними застарілими парламентськими процедурами. А ще – щоб захистити соціальні верстви, які за останні три роки отримали значне покращення умов життя (лікарі первинної ланки медицини, вчителі НУШ, військовослужбовці, пенсіонери, отримувачі субсидій уже живими грошима, молоді батьки). Досягнутий рівень піклування про них треба зберегти і захистити, а започатковані ними реформи – довести до кінця.

Коментуючи можливе об'єднання з політсилою Порошенка, Гройсман сказав: «Такі пропозиції були, і багато політиків говорили між собою про різні можливості. Я прийняв рішення – я буду йти самостійно і це рішення для мене є остаточним».

«Я вважаю, що ми просто різні», – додав Прем'єр. «Для мене участь у виборах – не просто бажання брати участь у виборах. У мене чіткий погляд на те, що може зробити Україну і українців сильніше. І вважаю, що ці кроки повинні бути реалізовані. Багато треба зробити, щоб люди отримали результат. Я вважаю, що тут потрібно мати проактивну позицію – досвід і розуміння в мене є, треба додати реактивної сили. Я розумію, що це повністю пов'язано з тим, наскільки ти є присутнім у парламенті... Тому я хочу створити політичну силу, я її очолю. І ця політсила буде мати назву «Українська стратегія». І наша стратегія – сильна Україна і заможні громадяни», - пояснив Гройсман.

До речі, рейтинг партії Гройсмана почав стрімко рости як тільки він заявив про свою участь у виборах. Такий ривок за короткий час показує що партія Гройсмана легко проходить через майже два місяці до парламенту. Високі стартові рейтинги з’явились, коли Прем’єр навіть не казав про окремий похід його політсили до парламенту. Що ж говорити, коли буде презентована якісно нова, перша 10-ка політсили.
Як розповіла Ольга Магас, прес-секретар ГО «Українська стратегія» на Волині, одним із факторів успіху Гройсмана є те, що результати його роботи, як очільника Уряду, очевидні:

«Уряд Гройсмана запровадив найбільше реформ за всю історію незалежної України. При чому на більшість із них раніше навіть не наважувалися. Чого варта одна лише децентралізація, яка дала громадам можливості розвиватися, набувати нового досвіду і розбудовувати саме ті галузі, в яких у них є потреба. У Гройсмана є бачення проблем і, що головне, розуміння, в якому напрямку треба рухатися, аби їх вирішити. Звісно, роботи ще – непочатий край, але початок вже є і, головне, не змарнувати ті результати, які уже досягнені», – коментує речниця ГО.

Олег ВАДЕНЮК



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні