На Волині судили групу осіб, що займалась шахрайством на митниці

0
4
На Волині судили групу осіб, що займалась шахрайством на митниці
Ковельський суд розглянув справу щодо шахрайства на митниці.

Про це пише "Район. Ковель".

Колегія суддів повернула прокуратурі обвинувальний акт, який буцімто не відповідає вимогам законодавства.

Ухвалою Волинського апеляційного суду від 9 липня 2018 року до Ковельського міськрайонного суду на розгляд було скеровано об’єднане кримінальне провадження щодо обвинувачення Олега Лавренюка, Костянтина Котлярова та Володимира Жукова за ч. 4 ст. 190 (Шахрайство), ч. 3 ст. 28 (Вчинення злочину групою осіб), ч. 3 ст. 212 (Ухилення від сплати податків), ч. 2 ст. 366 (Службове підроблення) та ч. 4 ст. 358 (Підробка документів) Кримінального кодексу України.

У підготовчому судовому засіданні Ковельським міськрайонним судом ухвалено рішення про виділення матеріалів щодо одного з обвинувачених в окреме провадження у зв’язку з його розшуком.

Станом на 23 травня 2019 року обвинуваченого не розшукано.

Як убачається з обвинувального акту, який був складений та погоджений прокурором 25 травня 2017 року, виклад фактичних обставин справи та формулювання обвинувачення містять посилання на докази, які є в розпорядженні органу досудового розслідування, зокрема на показання свідка – підприємця, а також на письмові докази, здобуті стороною обвинувачення під час досудового розслідування: на митні декларації, письмові довідки щодо відповідності типу транспортних засобів, висновки судових авто товарознавчих експертиз, розрахунок Сумською митницею розміру належних до сплати платежів.

На думку суду, це прямо суперечить вимогам ч. 4 ст. 291 Кримінального процесуального кодексу України, оскільки позбавляє суд можливості забезпечити принцип безсторонності, об’єктивності та неупередженості до початку судового розгляду справи по суті, і зазначений недолік обвинувального акту є достатньою підставою для його повернення прокурору.

У матеріалах кримінальної справи йдеться про організовану групу осіб, які займалися підробкою офіційних документів, шахрайством та несплатою митних платежів.

Посадовці «виготовляли» нові пакети документів на ввезені товари, де зазначалась недостовірна інформація щодо їх характеристик та вартості.

Зокрема, особи обвинувачуються в умисному ухиленні від сплати обов’язкових митних платежів, які призвели до фактичного ненадходження до бюджету коштів у сумі 3 млн. 318 тис. 74 грн. 39 коп, тобто в особливо великих розмірах.

Як стверджує Феміда, прокурор не звинувачує осіб у вчиненні будь-яких дій повторно, а це вказує на неконкретність обвинувачення, крім того, він не вказав, у чому саме полягають тяжкі наслідки інкримінованого злочину, а розмір шкоди, визначений на підставі розрахунків Сумської митниці, немає посилання на нормативний акт, який передбачає включення цих платежів до системи оподаткування, їх ставку та порядок сплати.

Колегія суддів Ковельського міськрайонного суду в складі головуючої Олени Восковської, суддів Ірини Логвинюк та Сергія Панасюка постановила обвинувальний акт повернути прокурору прокуратури Сумської області, як такий, що не відповідає вимогам КПК України.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні