Про «клумби» на Набережній і новий міст на Шевченка: інтерв'ю з Григорієм Недопадом

6
5
Про «клумби» на Набережній і новий міст на Шевченка: інтерв'ю з Григорієм Недопадом
Нещодавно Луцьк «прославився» завдяки акції активістів, які висадили квіти у ямах на вулиці Набережній, натякнувши на критичному стані дороги – проблемі, яку тривалий час не розв'язували. Крім Набережної, в Луцьку ще достатньо шляхів, які потребують капітального ремонту. Про те, що вже зроблено і чому неможливо зробити все і відразу – спілкуємось із першим заступником міського голови Луцька Григорієм Недопадом.

СПИСОК ВУЛИЦЬ І ДВОРІВ, ЯКІ ПОТРЕБУЮТЬ РЕМОНТУ, – НЕДОТОРКАННИЙ

У Луцьку діє Програма ремонту доріг та дворів. Від деяких лучан можна почути, що саме їхню вулицю чи двір влада навмисно ігнорує і не вносить до списку. Іноді люди в цьому шукають різні підтексти. Втім, Григорій Недопад, який, серед іншого, відає й політикою у сфері ремонту вулиць у Луцьку, розповідає про те, як формується і затверджується список вулиць і дворів, яким пощастило.

«Перелік дворів та доріг, які потребують ремонту, дійсно затверджується, і ми стараємося цього графіку дотримуватися. Єдине, що може трапитися збій через те, що бюджет може бути не таким, як нам хочеться. Тому що у нас виникають якісь поточні проблеми, на які мусимо робити перекидку коштів», – пояснює Григорій Недопад.

Чиновник визнає, що на вулицях Львівській і Набережній дійсно складна ситуація.

«На Набережній вже сьогодні (розмова відбувалася в середу, 29 травня – ред.) розпочинаються роботи – на одній частині. Щодо іншої частини у нас тендер був скасований, оскільки учасники не подали необхідних документів, і, згідно з чинним законодавством, ми не можемо оголосити переможця. З приводу ремонту прибудинкових територій 28 травня у мене на прийомі було дуже багато людей, які запитували питання, чому саме їхню прибудинкову територію не ремонтують», – каже посадовець.

Сьогодні в Луцьку триває ремонт на тих об'єктах, за які проголосували депутати у 2017 році, внісши у список. Але приходили на прийом до заступика міського голови і такі люди, дворів яких у списку немає.

«І ми їх повинні якось переконувати. Розповідаємо, що департамент ЖКГ подав до списку понад 150 дворів, але фактично депутати проголосували на 2017-2018 роки тільки за 64 двори», – пояснює Григорій Недопад.

Окрім того, у 2018 році багато коштів з капітального ремонту було переведено на інші статті витрат, наприклад, на навчально-реабілітаційний центр. Тому багато дворів не змогли доробити. Зараз триває ремонт у тих, які були у плані ще на 2017-2018 роки, і вже після того влада перейде до ремонту наступних.

«Список ми не змінюємо, я постійно на комісіях і сесіях ради прошу депутатів, щоб не було жодного коригування. Ми мусимо відремонтувати передбачений перелік дворів і не вносити нових, поки не завершимо список», – запевняє чиновник.

Затверджували список і на 2019-2020 роки. Але посадовець переймається, що з таким бюджетом не вдасться виконати заплановане до кінця 2019 року. Тому план частково буде перехідним на наступний рік.



ОСОБИСТО ОБ'ЇЖДЖАЛИ АВАРІЙНІ ДВОРИ І ДОРОГИ

Григорій Недопад зазначає, що особисто із тодішнім секретарем Луцької міської ради Ігорем Поліщуком об'їжджали аварійні двори і вулиці, які й подали у списку депутатам.

«До нас постійно надходять заявки від лучан, що їхній двір в поганому стані і вони просять провести поточний чи капітальний ремонт. Ми їх всі об'їжджали, дивилися, і був складений список. Фактично всі критичні двори, які є у Луцьку, ми подали на розгляд депутатів. А далі обирають депутати», – каже посадовець.

Григорій Недопад переконує, що не знає, за яким принципом депутати обирають зі списку найбільш пріоритетні вулиці і двори. Але за ці 64 подвір'я сесія проголосувала, і саме за цим списком тривають ремонтні роботи.



НА МОСТУ НА ШЕВЧЕНКА БУДЕ ТРИ СМУГИ РУХУ І РЕВЕРСИВНИЙ СВІТЛОФОР

Одним із найбльш проблемних місць у Луцьку є міст через Стир на вулиці Шевченка, на якого нарікають водії, вказуючи на аварійний стан. Заступник міського голови розповідає, що вже є проектно-кошторисна документація на реконструкцію мосту.

«Ми хочемо зробити розширення до трьох смуг руху. І встановити реверсивний світлофор для того, щоб зранку з вулиці Чернишевського чи вулиці Шевченка було два заїзди в Луцьк, а ввечері був виїзд із міста Луцька. Ми розуміємо, що на сьогодні є проблема, не справляється світлофор. Коли буде достатнє фінансування – ми завершимо цей проєкт», – переконаний Григорій Недопад.

Це розв’яже проблему перетину моста на вулиці Шевченка. До цього виконали капітальний ремонт кільця – розмітка була зроблена так, щоб автомобілі могли без проблем роз’їхатися.



ПРОБЛЕМУ ТРОТУАРІВ ТРЕБА РОЗГЛЯДАТИ КОМПЛЕКСНО

Чути від лучан нарікання і на погані тротуари на проспекті Волі, які підтоплює у дощ. Частина цих тротуарів вже зроблена, частина недороблена, і ще на частині зовсім не проводився ремонт. Григорій Недопад вважає, що до проблеми тротуарів потрібно підходити комплексно. Щоб не виходило так, що, поклавши новий асфальт чи бруківку, його за кілька днів доведеться зривати, аби прокласти нові труби чи комунікації.

«В загальному проекті разом із заміною мережі ми будемо підходити комплексно і робити відразу ж і ремонт тротуарів», – переконує Григорій Недопад.



ДУБНІВСЬКА: ВУЛИЦЯ ДЛЯ ВСІХ, А ПРОБЛЕМА – ТІЛЬКИ ДЛЯ ЛУЦЬКА

Однією із проблемних є також вулиця Дубнівська. Григорій Недопад наголошує на тому, що вулиця дійсно міська, але фактично виконує роль об'їзної дороги для важкогабаритного трафіку з рівненського та дубнівського напрямків у бік Львова.

«Вулиця Дубнівська від перехрестя на Карпенка-Карого до кільця на Підгайці вважається міською дорогою. Але це є частина об'їзної дороги. Ми це розуміємо, тому проектно-кошторисна документація ще у 2018 році подана на обласну державну адміністрацію для того, аби її проаналізували і внесли до переліку доріг, які будуть ремонтуватися за кошти державного бюджету чи за кошти дорожнього фонду», – розповідає посадовець.

Дубнівська ще не в критичному стані, там постійно проводять поточний ремонт, але на неї припадає досить велике навантаження як із рівненського, так і з дубнівського напрямків. Для великогабаритного транспорту, який їде звідти на Львів, іншого варіанту немає.



ПЕРЕМОВИНИ АБО СУД: НЕДОБРОСОВІСНИХ ПІДРЯДНИКІВ ЗМУСЯТЬ ЗРОБИТИ ДОРОГИ НАЛЕЖНОЇ ЯКОСТІ

Дороги можна латати безкінечно, якщо робити це недоброякісно, з порушенням технологічних умов. Тому на перший план виходить контроль якості ремонту доріг. У міській раді запевняють: з цим проблем не буде.

«Я не можу сказати за попередній період, але зараз ми розробляємо вимоги так, щоб був гарантійний термін на дорогу чи тротуар не менш ніж 7 років. А якщо вона розсиплеться раніше, ніж за 7 років, ми будемо вирішувати проблему в режимі перемовин або звертатися до суду», – переконує Григорій Недопад.

Поки що таких випадків не було, а щодо похибок, які вже відмітили, то щодо них із підрядними організаціями, які виконували ці роботи, вже ведуться перемовини.

«Якщо недоліків не усунуть – звичайно, ми підемо до суду. Але я надіюся на здоровий глузд підрядників і те, що питання буде вирішене в досудовому порядку», – зазначає чиновник.

ЯКЩО КУПИВ КОТОК – ЦЕ ЩЕ НЕ ОЗНАЧАЄ, ЩО БУДЕШ КЛАСТИ АСФАЛЬТ

Звичайно, основною ідеєю впровадження системи «Прозоро» була економія бюджетних коштів завдяки чесному відбору найбільш економічно вигідної пропозиції. Водночас щодо тендерів на ремонт доріг Луцька міська рада встановлює додаткові критерії, аби була гарантія того, що переможець конкурсу зможе виконати роботи високоякісно.

«Потрібно щоб підрядник зміг виконати обсяг робіт, оголошений в тендері. Якщо тендер оголошується на мільйони гривень, ми не можемо взяти якусь фірму з мінімальним внеском, яка не має жодного досвіду у виконання ремонтних робіт. Можна купити коток і сказати, що ти будеш класти асфальт. Але це не означає, що якщо ти купив коток, то відразу зможеш класти асфальт», – пояснює Григорій Недопад.

Водночас посадовець уточнює, що департамент ЖКГ не має обраних перевірених партнерів, співпраці з якими надає перевагу.

«Тендер оголошується на «Прозоро», де відбуваються відкриті торги. Обов'язково мають бути рекомендації від Держаудитслужби. Також правоохоронні органи дуже чітко контролюють, якщо потрібно на когось звернути особливу увагу», – зазначає Григорій Недопад.

Посадовець розповідає, що бували випадки, коли доходило майже до розірвання договору з підрядниками. Але люди схаменулися і доробили все те, що мали доробити.

«Договір про виконання робіт супроводжує технічний нагляд. Він проводиться від початку і до кінця робіт. Ще й в кінці можуть зробити розріз асфальту і перевірити, чи дійсно все виконано так, як треба. І тільки після висновку технічного нагляду департамент ЖКГ може підписувати акт виконаних робіт. Якщо цього немає, я не думаю, що якийсь сміливець знайдеться без технічного нагляду підписати. Бо це буде кримінальне правопорушення», – розповідає Григорій Недопад.

Чиновник зазначає, що у найбільш критичному стані, окрім Набережної, у Луцьку перебувають вулиці Ківерцівська та Карпенка-Карого, окремі ділянки на вулиці Дубнівській. Також потребують невідкладного ремонту вулиці в районі Дубнівського масиву, частина Володимирської і Лвівської.




З 64 ПРОГОЛОСОВАНИХ ДЕПУТАТАМИ – КРИТИЧНА СИТУАЦІЯ ТІЛЬКИ В 2-3 ДВОРАХ


Кожен хоче жити у комфортному будинку із затишним двором. Але, каже посадовець, насправдні критична ситуація лише у декількох дворах, внесених до списку.

«Депутати проголосували за 64 двори, які внесли у список. Але дійсно критична ситуація у 2-3 дворах. Ми підходимо до проблеми комплексно. Десь це потребує заміни мереж, переукладення трубопроводу. Не хочеться робити ремонт прибудинкової території, а через 2 дні це зривати і класти труби», – пояснює Григорій Недопад.

Та додає, що робота депутатів на окрузі навряд чи якось впливає на пришвидшення ремонту їхніх вулиць.

«Є список, і ми по ньому рухаємося. На пріоритет може вплинути тільки сума. Наприклад, якщо нам не вистачає коштів на ремонт якогось великого двору, то залишок ми розкидаємо на менші. Але тільки на ті, які є у списку і які проголосовані депутатами», - пояснює перший заступник міського голови.

ПОСАДИТИ «КЛУМБИ» НА НАБЕРЕЖНІЙ – ЦЕ НИЗЬКО, АЛЕ ЦЕ ЇХНЄ ПРАВО

Жахливий стан вулиці Набережної змусив окремих активістів шукати креативні підходи для привернення уваги до проблеми. І посеред дороги з'явилися справжні клумби з живими квітами, їх посадили просто у глибокі вибоїни на дорозі. Втім, Григорій Недопад переконаний, що активісти суттєво перегнули палицю у своєму креативі і вдарили нижче пояса.

«Повірте, ті люди, які посадили квіти на дорозі, я впевнений, що вони досконало вивчили систему «Прозоро» і бачили, що цей ремонт буде відбуватися через 2 дні після того, як вони посадили квіти. Це маніпуляція, ймовірно, перед виборами до Верховної Ради і до місцевих рад. Робити такі речі… я вважаю, що це низько», – прокоментував скандал чиновник.

Григорій Недопад вважає, що піар-акція з квітами – це просто спосіб привернути до себе увагу.

«Можна було вийти на Театральний майдан і щось на себе вдягнути – уваги було б більше, ніж до цього. Повірте, що всі проблематику розуміють. До цього треба підходити виважено», – вважає Григорій Недопад.

Посадовець пояснює: щодо частини Набережної оголосили повторний тендер, оскільки були оскарження від учасників. Та наголошує, що необхідно дотримуватися законодавства, а не керуватися власними бажаннями.

«Вони посадили на дорозі квіти – це надлишкова демократія. Але вони мають на це право, і я нічого їм не можу зробити», – каже Григорій Недопад.



«ДРЕВНІХ» ТЕХНОЛОГІЙ УКЛАДАННЯ АСФАЛЬТУ У ЛУЦЬКУ НЕ БУДЕ

Чимало «диванних експертів» критикують дорожників, які кладуть асфальт у сніг і багнюку, виконуючи ремонтні роботи у грудні перед Новим роком, коли треба терміново освоїти виділені кошти.

«Ви, як пересічний лучанин, наскільки добре знаєте технологію вкладання асфальту? У нас думають, що коли на вулиці холодно, укладати асфальт не можна. Якщо на вулиці +10 градусів, а гарячий асфальт +180, то жодної проблеми в тому, що він буде укладатися, немає», – переконує чиновник.

Сучасні технології, розповідає посадовець, дозволяють укладати і нижній, і верхній шар асфальту при низьких температурах.

«Нам зараз хочуть запропонувати технологію, яка дозволяє класти асфальт при -10 градусах. Це панель, яка опускається і прогріває поверхню під укладання асфальту. Звичайно, неприємно дивитися, коли чайниками поливають і дерев’яними дошками, замість котка, укладають. Ми від цього вже відійшли, у нас такого вже не буде», – каже Григорій Недопад.



Втім, високоякісні технології і коштують немало. Тому хороші дороги можуть бути тільки тоді, коли місто матиме хорошу дохідну частину бюджету. А для цього необхідна прозора і справедлива система податків, фінансова децентралізація і грамотний менеджмент. Тільки комплексний підхід може гарантувати успішне розв'язання проблеми.

Роман КОЛЮХОВ («Волинь24»)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Наш мер - Недопад. Йому в місті немає рівних. Всі решта - або манна каша, або смажена капуста.
Відповісти
Майбутній М Е Р Луцька !!!
Відповісти
В старому місті сквер зробіть, біля аптеки-музею, щоб було приємно туристам там відпочивати, а не спотикатись...
Відповісти
там весь час "засідає" місцева алкашня "с пугачьова"...
Відповісти
Хто майбутній міський голова нашого міста вирішуватимуть лучани на виборах. Може для когось , 33-го Недопад М Е Р. Для кожного є хтось рівний або рівніший. А пану Недопаду, щоб стати господарем, треба виконувати свої обіцянки і не підписувати відповіді, які як близнюки протягом років повторють одне й те саме.
Відповісти
Премоги, 21 - мало того, що попри обіцянки Поліщука вже 2 роки не роблять ремонт, так ще при ремонті сусіднього двору по вул. Привокзальній 1-3 (який гарно вижно з мосту і це годиться для ПІАРУ) працівники не доробили менше 10 метрів бруківки, і зникли в невідомому напрямку в минулий чертвер! ЗАБЛОКУВАВШИ в'їхд до двору бруківкою на палетах! ГАНЬБА! Роботи там на 2 години, не буде зроблено - првеземо під міськраду ті кпаковки бруківки і перекриєм дорогу! У вас є ДОБА, час пішов!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні