Відомо, коли відбудуться позачергові вибори до Ради

0
-3
Відомо, коли відбудуться позачергові вибори до Ради
21 травня президент Володимир Зеленський підписав указ про розпуск Верховної Ради.

Указ №303/2019 розміщений на сайті президента, передає "ТСН".

У ньому постановляється припинити дострокові повноваження Верховної Ради України восьмого скликання та призначити позачергові вибори до Верховної Ради України на 21 липня 2019 року.

Кабінету Міністрів України доручено забезпечити фінансування позачергових виборів. Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Указ Зеленський обґрунтував частиною другою статті 77, частинами шостою і сьомою статті 83, пунктом 1 частини другої статті 90 Конституції України та відповідно до пунктів 7 і 8 частини першої статті 106 Конституції України. 

Президент України Володимир Зеленський під час інавгураційної промови в стінах парламенту заявив, що розпускає Верховну Раду. Вранці 21 травня в Адміністрації президента відбулись консультації із спікером Андрієм Парубієм, його заступниками, лідерами фракцій і депутатських об'єднань. 

За результатами зустрічі було вирішено призначити дострокові вибори на липень цього року: 21 або 28 липня. 

Як повідомили в прес-службі Володимира Зеленського, головний аргумент для розпуску - "дуже низька довіра громадян до парламенту". Юридична підстава для розпуску – з 2016 року не існувало коаліції. Згодом представник команди президента Андрій Богдан заявив про можливе зменшення строків тендерних закупівель, які будуть проводитися ЦВК для провдення виборів до ВРУ. 

Крім того, за словами Богдана, народні депутати за пропозиціями президента можуть ухвалити низку змін, зокрема, до закону України про вибори, зменшивши прохідний бар'єр до 3%, скасувавши мажоритарну систему обрання і перейшовши на пропорційну партійну.

Представники фракцій "Народний фронт" і Блок Петра Порошенка назвали рішення сумнівним із точки зору дотримання норм законодавства, але готові до парламентської кампанії.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні