На Львівщині знайшли архів УПА

0
4
На Львівщині знайшли архів УПА
Директору львівського музею "Тюрма на Лонцького" Руслану Забілому передали архів УПА, який знайшли у лісі.

Його знайшов у Турківському районі Львівської області Богдан Пасьович із села Боберка. Разом з бідоном приніс документи до Турківської РДА, - повідомляє Гал-Інфо.

Його родичі були членами УПА. За розповідями матері він зрозумів, де була розташована криївка повстанців. На цьому місці шукав сліди їхнього можливого перебування. Рідний дядько чоловіка був членом УПА і мав псевдонім "Голуб". Богдан Пасьович сподівається, що у віднайдених документах може бути інформація про дядька.

"Це перший за 4 роки віднайдений архів УПА, - каже голова Турківської РДА Олександр Лабецький. - Про подібні знахідки в районі нічого не повідомлялося. Але скарбошукачі часто ходять по цій місцевості у пошуках артефактів, зокрема приїжджають навіть із Польщі".

Фахівці кажуть, що документи в дуже поганому стані.

"Важко назвати відсоток вцілілих документів з архіву - розповідає Руслан Забілий. - Наразі видно, що є рукописні матеріали, що представляють велику цінність, адже це документи з локальної території, що розповідають про боротьбу ОУН та УПА на Турківщині. Саме ці папери науковці в музеї рятуватимуть передусім. Після реставрації архів зберігатиметься в Центрі досліджень визвольного руху".
Теги: упа, архів
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні