Добробут, перспективи та нововведення – чим візначився ювілей децентралізації

0
2
Добробут, перспективи та нововведення – чим візначився ювілей децентралізації
Нові робочі місця, сучасні амбулаторії, відремонтовані школи та дитсадки – про все це ще якихось п’ять років тому більшість невеликих населених пунктів України могли тільки мріяти.

Проте тепер села та селища без сумніву можуть похизуватися тими змінами, які з’явились за час впровадження однієї з найпотужніших урядових реформ – децентралізації.

Протягом п’яти років волиняни ознайомлювалися із абсолютно новими підходами у налагодженні життя в окремих територіальних громадах. Якщо на початку масштабна та глибинна реформа, яка якісно перебудовує систему управління країною, сприймалася ними скептично та з насторогою, то вже тепер її наслідки не лише тішать жителів, а й мотивують розвиватися та планувати нові перспективи на майбутнє.
Суть децентралізації із самого початку полягала в тому, щоб передати в руки людей важелі впливу на місцеву владу.

Автором та головним рушієм реформи децентралізації ще п’ять років тому став Володимир Гройсман, перебуваючи на посаді віце-прем’єра. Хоча боротися за реформу він почав ще будучи міським головою, проте на той час столична влада і чути не хотіла про такі нововведення. Тож, як тільки Гройсман став Прем’єром, то вже через місяць після призначення вніс концепцію реформи і зробив децентралізацію одним зі своїх пріоритетних завдань. Не секрет, що підтримати нові рішення та радикальні зміни, які в подальшому стали успішними та результативними, очільник Уряду переконував усіх – і колег-урядовців, і нардепів, і подекуди навіть Президента. Як виявилося, сили були витрачені не дарма – децентралізація стала одним із найуспішніших проектів Кабміну.

Зі слів голови Уряду, у 2014 році була запропонована федералізація, яка б розшматовувала Україну. А Кабмін на противагу запропонував те, що з’єднало б державу.

«Коли ми розпочинали реформу, завжди запитували, що таке децентралізація, що таке реформа місцевого самоврядування? Зараз можливо пояснити - це нова дорога, якісна інфраструктура, новий шкільний автобус, нова школа або дитячий садочок, нове підприємство. Це – відсутність необхідності кожному з вас їздити в район або область. Це правильна побудована система управління і розподіл фінансових ресурсів для кожного українця, – ось що є децентралізація.

За ці роки ми провели реформу, яка дозволила втричі збільшити бюджети громад. І зараз треба ефективно використовувати ресурси – для досягнення цілей», – пояснює Володимир Гройсман.

Результати проведеної роботи колосальні! Уже створено 884 об’єднані громади, які отримали повноваження, ресурси, землю у комунальну власність від держави.

Власні доходи місцевих бюджетів виросли з 68,6 млрд грн у 2014 році до 234 млрд у 2018 році, а підтримка розвитку регіонів 2018 року склала рекордні 37,8 млрд грн – а це нові і відремонтовані школи і садочки, лікарні, місцеві дороги, водогони, енергоефективні котельні і зони відпочинку в громадах.

Держава фінансує інфраструктурні проекти в регіонах, розвиток сільської медицини, підтримку агровиробників. Кількість побудованих за кошти держбюджету об’єктів у регіонах за 4 роки перевищила 5000.
Дуже важливим є те, що адміністративні послуги в Україні також стають доступнішими поруч з місцем проживання – по всій країні створені 775 ЦНАПів, де кожен може отримати послуги в комфортних умовах. Мешканцям невеличких населених пунктів вже не потрібно заради довідок чи різного роду консультацій долати десятки кілометрів та затрачати чимало часу, адже все можна отримати за місцем проживання.
У Волинській області також є приклад успішних ОТГ. В’ячеслав Католик є головою Зимнівської ОТГ. Очільник об’єднаної громади розповідає, що на її створення надихнув досвід Польщі, куди неодноразово їздив по роботі. Спостерігаючи, як розвиваються громади там, вирішив, що і на Волині можна досягти не гіршого результату.

«Дуже добре, що основним автором ідеї децентралізації став саме Володимир Гройсман, який прийшов до Уряду фактично з місцевого самоврядування. Тож він добре знає, що для повноцінного розвитку місцевих громад необхідно надати їм власні повноваження. Варто відзначити, що Мінрегіон чує проблеми ОТГ і швидко на них реагує. Коли ми об’єднались, то з Міністерства регулярно телефонували, розпитували, консультували, адже все було новим і виникало багато супроводжуючих запитань, особливо юридичного характеру», – згадує Католик.

Голова Зимненської ОТГ розповідає, що завдяки реформі вдалося зробити чимало. Оскільки у громади першопочатково була інфраструктура та чимало об’єктів державної власності, то будувати нових не довелося. Натомість всі сили були кинуті на реконструкцію інфраструктури, оновлення, ремонти, тощо.

Особливу увагу приділяють освіті, в яку вже вкладено чимало сил та фінансів. В Зимненській ОТГ дбають, аби учням, як майбутньому поколінню, було тепло та комфортно навчатись, аби вони отримували глибокі та грунтовні знання, адже сааме це є запорукою подальшого процвітання всієї нації. В’еслав Католик з гордістю розповідає, що школярі у навчальних закладах його громади отримують знання, не гірші за столичних учнів. Про це свідчить кількість призерів щорічних олімпіад і те, що 100% випускників стають студентами провідних вишів України.

«Щодо інфраструктури, то одним з яскравих прикладів результативності є освітлення вулиць. Так з 24 населених пунктів на сьогодні неосвітленими є лише 4, а коли тільки громада об’єдналася, з освітленням було всього лише три. У нас є чимало амбітних планів і ми сподіваємося завдяки реформі втілити їх всі у життя вже найближчим часом», – розповідає В’ячеслав Католик.

Реформа децентралізації стала надзвичайно успішнішою реформою, яка триває і надалі. Децентралізація має стати незворотною, і об‘єднання громад має завершитись до 2020 року. Аби громади й надалі мали повну змогу розвиватись та процвітати, Прем’єр закликає закріпити незворотність децентралізації в законодавстві, зокрема в Конституції.

«Треба захищати реформу. Конституція дає такий захист, дає поштовх до створення можливостей розвитку кожної громади. Ми пройшли 5 років реформи успішно, і наступні роки мають стати ривком розвитку регіональної економіки і покращення життя людей», - переконаний Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Зі слів очільника Уряду, потрібно почати новий етап, який буде базуватися на нових рішеннях, завершення завдань, які стояли на початку, і головне – забезпечити незворотність реформи.
Олег ДАНИЛЮК
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: без коментарів

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні