«Максимально індивідуальний підхід до кожного», – Роман Романюк про кар'єрних радників на Волині

0
-5
«Максимально індивідуальний підхід до кожного», – Роман Романюк про кар'єрних радників на Волині
З нового 2019 року в Україні та зокрема на Волині свою діяльність розпочав Інститут кар’єрного радника.

Про нововедення та особливості роботи кар’єрного радника розповів директор Волинського обласного центру зайнятості Роман Романюк спільно з директором Луцького міського центру зайнятості Оленою Шишковою та нальником відділу організації сприяння працевлаштування у обласному центрі зайнятості Валерієм Вавренчуком у п’ятницю, 22 березня.

На разі у Волинській області працює 76 кар’єрних радників, які обслуговують клієнтів служби зайнятості, зокрема у Луцькому міському центрі зайнятості – 10 таких фахівців.

Хто такий кар’єрний радник?

Фахівець знаходить індивідуальний підхід до кожного клієнта. Опісля ознайомлення із побажаннями того, хто шукає роботу, радник складає план для працевлаштування та послуг, визначає перешкоди на ринку праці, з якими може стикнутися клієнт, визначає, чим хоче займатися людина, та мотивує її до зайнятості.

«Запровадивши кар’єрного радника, ми хотіли знайти максимально індивідуальний підхід до кожного пошукача роботи, розуміючи, що кожна людина – це особистість і кожен прагне різного», – зауважив Роман Романюк.

Кар’єрний радник індивідуально з кожним безробітним на основі його мотивації, досвіду роботи, бажання пишуть індивідуальний план. Формується договір між радником і безробітним. За відмову клієнта підписання індивідуального плану і невиконання пунктів у договорі накладаються санкції.

До кар’єрного радника можуть звертатися як безробітні, так і ті, хто не працює, і не стоїть на обліку в центрі зайнятості.

Для осіб зі статусом безробітного радники розробляють індивідуальні плани працевлаштування. Після звернення безробітного до кар’єрного радника, фахівець допомагає підготовитися до співбесіди із роботодавцем, під час обговорення умов праці, підтримують при самостійному пошуку роботи та сприяють започаткувати власну справу.

Також індивідуальні плани послуг надаються, особам які не мають статусу безробітного і для незайнятого населення. В послуги входить базовий набір: підбір роботи, участь в тренінгах, семінарах та ярмарках вакансій, консультації, тимчасове працевлаштування тощо.

Які документи потрібні, щоб співпрацювати із кар’єрним радником?

Як розповів начальник відділу організації сприяння працевлаштуванню Волинського обласного центру зайнятості Валерій Вавренчук, щоб отримати статус безробітного і надалі співпрацювати з кар’єрним радником, потрібні такі документи: паспорт громадянина України або інший документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України; реєстраційний номер облікової картки платника податків; трудову книжку (цивільно-правовий договір чи документ, який підтверджує припинення останнього виду зайнятості). Особа, яка втратила трудову книжку, пред’являє дублікат трудової книжки чи довідку архівної установи про прийняття та звільнення з роботи; документ про освіту; військово-обліковий документ для осіб, які звільнилися зі строкової військової служби.

Документи для осіб, які перебувають на обліку, але не мають статусу безробітного: паспорт та ідентифікаційний код і поінформувати реєстратора про освіту, досвід роботи тощо.

Результати діяльності кар’єрних радників

За час існування кар’єрних радників уже є результати завдяки глибокій співпраці з безробітними. Якщо у 2018 році на обліку перебували 135 днів, то цьогоріч на 12 днів менше. Також на 277 осіб зменшилася чисельність безробітних, які знялися з обліку, не знайшовши роботи. До того ж у 2019 році зросла кількість працевлаштованих – 3771 особа, це на 77 осіб більше ніж торік. Зросла чисельність працевлаштованих безробітних соціально-уразливих категорій, зі 703 – до 762 осіб. Цьогоріч на 123 більше безробітних пройшли профнавчання та на 109 осіб більше залучили до громадських робіт.

«Ми дуже хочемо, щоб кожен безробітний знайшов свою мотивацію до працевлаштування і спільними зусиллями допомогти знайти роботу. А можливості сьогодні є: 8500 тисяч безробітних на 3200 вакансій – це достатня кількість можливостей, щоб іти і працювати», – зазначив директор Волинського обласного центру зайнятості.

Як проходить співпраця з кар’єрним радником?

Директорка Луцького місцевого центру зайнятості Олена Шишова показала, як проходить процес співпраці безробітного з кар’єрним радником.

Знайомство безробітного розпочинається з реєстратором. Йому пошукач роботи розповідає, яку хоче роботу та яка у нього освіта, про трудовий досвід тощо.

«Ця інформаціє дає зрозуміти, наскільки швидко можна знайти роботу. Якщо ж людині не вдалося працевлаштуватися, то з нею працюватимуть кар’єрні радники», – проінформувала Олена Анатоліївна.

До кар’єрного радника Юлії Мушки нещодавно звернулася мати двох дітей Наталія Бубнюк. Фахівець ознайомила жінку з можливістю навчання, провела профілювання та склала індивідуальний план працевлаштування.

«Жінка обрала собі професію кухаря, після проведення тестів на схильність до цієї професії. Після отримання згоди на навчання ми знайшли роботодавця, який влаштовує Наталію. Роботодавець погодився зачекати Наталію, бо навчання проходить до 5 місяців. Також ми склали унормований графік, так як у жінки двоє малих діток», – розповіла кар’єрний радник.

Сама Наталія поділилася, чи задоволена вона нововеденням: «Дуже зручно. Не маючи спеціальної світи, я звернулася по допомогу. Мені представили повний список, чим я можу займатися. Я обрала собі кухаря. Те, що мені до душі. І от чекаю навчання із задоволенням», – розповіла майбутня кухарка.

«Ми дуже хочемо, щоб кар’єрний радник і безробітний ставали друзями, щоб радник щиро вболівав, аби людина знайшла роботу. І водночас, щоб безробітний не прийшов до центру зайнятості зі своїми прихованими цілями, а реальним щирим бажанням працювати. Для цього ми змінюємося і вдосконалюємося», – підсумував Роман Романюк.
Директорка Луцького місцевого центру зайнятості Олена Шишова
Директорка Луцького місцевого центру зайнятості Олена Шишова
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні