З бурштину в будівельний бізнес: яким забудовникам у Луцьку можна довіряти

0
5
З бурштину в будівельний бізнес: яким забудовникам у Луцьку можна довіряти
Квартира – місце, куди можна прийти після важкого дня поніжитися у ванній або ж полежати на дивані перед телевізором з родиною. Щоб повноцінно насолоджуватися затишком власної оселі, не один день піде на вибір хорошого забудовника, який цілком відповідатиме вимогам комфортного проживання в будинку.

Директорка ТОВ «Волинське агентство нерухомості» Лариса Мусійчук поділилася із інтернет-виданням «Волинь24» особливостями ріелторської праці та розповіла, наскільки чесні забудовники у Луцьку й на Волині.

«Волинське агентство нерухомості» – одне з найбільш досвідчених на теренах області. Ось уже 26 років воно обслуговує містян та гостей області. Агентство було одним із ініціаторів підписання Меморандуму між професійними учасниками ринку нерухомості у місті Луцьку та є членом Асоціації фахівців з нерухомості (рієлторів) України.

Чи добросовісні забудовники у Луцьку?

Директорка агентства нерухомості каже, що зараз її найбільше турбує те, що у будівельний бізнес ринуло багато бізнесменів через швидкі гроші. Навіть ділиться, що знає такий випадок, коли один бізнесмен покинув бурштиновий бізнес та пішов у будівництво. У місті, як гриби після дощу, за півроку виростають багатоповерхівки, коли за нормами на будівництво одного будинку виділяють мінімум 18 місяців. Трапляються такі випадки, коли забудовники отримують дозвіл на зведення п’ятиповерхового будинку, а через певний період дивним чином він перетворюється на десятиповерховий. Наприклад, як у житловому комплексі «Eгоїст», що будується на вулиці Львівській.

«Дозвіл був на 5 поверхів, я ще й не впевнена, що там фундамент заливали на ту кількість. А власник не провів роз’яснювальної роботи, що передбачено збільшення кількості поверхів. До того ж, інший забудовник, можливо, конкурент, повідомив, що фундамент не розрахований на 10 поверхів і вже йдуть тріщини», – розповідає Лариса Мусійчук.

Окрім того, багато забудовників не думають про інфраструктуру навколо будинку, що значно погіршує комфорт мешканців. Як зауважує Лариса Нифонтівна, міська влада не змушує думати про паркомісця, автомобільні розв’язки, школи і садочки. А це некомфортне житло і некомфортне місто завтра.

«Будуються і не думають про інфраструктуру зовсім. Якщо приблизно в кожній квартирі із дев’ятисот по дитинці, то це ж треба величезний садочок та школу поруч. І нехай на цих 900 кватир буде мінімум 500 машин, треба величезну парковку», – розказує директорка агентства нерухомості.

Хто забудовує Луцьк?

Лариса Мусійчук, зважаючи на свій багаторічний досвід, розповідає, які, на її думку, у Луцьку найбільш добросовісні забудовники.

Жодних скарг директорка агентства нерухомості не чула про будинки ПрАт «Луцький ДБК» бізнесмена Руслана Ваймана. «В них якість будівництва хороша. Будують цеглою, утеплюють відповідно, високоякісна штукатурка», – висловлює своє бачення директорка.

Зі слів пані Лариси, хорошу основу має ЖК «Супернова», власником якої є син Руслана Ваймана Андрій Разумовський. «Не можу сказати нічого про цей комплекс, бо ще не почали там робити ремонт. Але думаю, що спрацює людський фактор батько-син, основа там хороша», – зазначає вона.

Про будівельну компанію Ігоря ЧорнухиПрАТ «Луцьксантехмонтаж-536» – директорка агентства зауважує, що вони на ринку уже давно і знайшли свого покупця.

А от найгірше, каже, на «Набережному кварталі», який, імовірно, причетний до скандального забудовника «NKGroup». «Вони відкучкувалися різними конторами, поділили кооперативи, пореєструвалися на різних людей, але фактично корені лежать у Хмельницькому, де одного із власників Олександра Савченка арештували за махінації. Вони набудувалися у Львові, Харкові і до нас прийшли», – розповідає.

Нагадаємо, колишньому керівнику та співзасновнику кооперативу «Набережний квартал – Жаботинського» Олександру Савченку Київський районний суд Одеси 8 жовтня 2018 року встановив запобіжний захід у вигляді тримання під вартою протягом 50 днів з можливістю внести заставу у розмірі 41,5 млн гривень.

Лариса Нифонтівна обурена тим, які квартири вони здають в експлуатацію. Зокрема, їй надсилали фотографії квартири фірми «forRest»: «Не поштукатурено, блоки лежать, труби вже проведені, бо не можна без газу здавати. А як його поштукатурити, якщо труба стоїть на блокові? Це треба їх зрізати, щоб щось робити. Вікна дешеві, все найдешевше запхали»,– обурюється і зауважує, що люди зазвичай купують те, що дешево, а ніколи дешеве не буває доброякісним, завжди якість відповідає ціні.

На що потрібно звертати увагу під час вибору житла

Директорка агентства застерігає, що зазвичай під час вибору власного житла людина звертає увагу лише на зовнішній вигляд будинку та його низьку ціну, не маючи уявлення, як він будувався. Щоб не втрапити у халепу, Лариса Мусійчук радить ретельно обирати майбутнього забудовника.

«Щоб не придбати кота в мішку, покупці повинні звертати увагу на авторитет забудовника, яке він обрав місце для будинку, чи робив геологічну експертизу ґрунтів, на яких він будує, та на якість будматеріалів. Також варто відвідати вже зведені будинки того забудовника і пересвідчитися у їхній якості, дізнаватися у «Луцькводоканалу», чи виконані всі технічні умови», – зауважує Лариса Мусійчук і радить: якщо ви не маєте часу і не хочете займатися цим особисто, досвідчені ріелтори зроблять це за вас. Працівники агентства нерухомості особисто ходять на місця будівництва, вивчають план, проект, спостерігають, як штукатурять стіни, які матеріали використовують будівельники і чи правильно проводилась комунікація.

«Власні очі, ноги і досвід – найкращі помічники ріелтора», –підсумовує Лариса Нифонтівна і по-доброму наказує майбутнім покупцям ретельно обирати забудовника.

Спілкувалася Олена ЯКОБЧУК («Волинь24»)

Передрук заборонено.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні