Касирка супермаркету переказала партії Тимошенко півтора мільйона. РОЗСЛІДУВАННЯ. ВІДЕО

1
-12
Касирка супермаркету переказала партії Тимошенко півтора мільйона. РОЗСЛІДУВАННЯ. ВІДЕО
Журналісти викрили схему легалізації величезних сум тіньових коштів, які надійшли у 2018 році на рахунки партії «Батьківщина». Жителі регіонів, які не мають великих доходів, раптом переказали «Батьківщині» сотні тисяч гривень.

Про це йдеться у розслідуванні журналістів проекту «Наші гроші з Денисом Бігусом». Автор розслідування – Максим Опанасенко.

У першому і другому кварталах 2018 року фізичні особи та фірми переказали на рахунки партії «Батьківщина» близько 23 мільйонів гривень, а у третьому та четвертому – вже понад 130 мільйонів. У цей період розпочалась надактивна агітаційна робота Юлії Тимошенко як кандидата в президенти.

Аналіз звіту партії і співставлення з реальністю показали, що мешканці невеликих населених пунктів неодноразово переказували «Батьківщині» до 149 тисяч гривень.

Такі обмеження в платежах – це межа, за якою розпочинається фінансова перевірка. Так, мешканці двох сіл в Кіровоградській та Одеській областях пожертвували на партійні потреби найбільші суми – понад чотири мільйони гривень.

Зокрема, Наталія Зубар із села Завалля, яка працює касиром у місцевому супермаркеті, зробила платежі по 149 тисяч гривень кожний 3, 4, 5, 16 жовтня, а 22 жовтня доплатила ще 130 тисяч гривень. Загалом за півроку жінка профінансувала «Батьківщину» на півтора мільйона гривень. Наталію візит журналістів дуже збентежив. Вона сказала, що то племінниця взяла в неї банківську картку і користувалася нею. «В мене й карточки тої вже давно немає. Її вже воше десь убрали…» – каже касирка.

Сестра касирки Наталії – Валентина Коречна із сусіднього села Саврань – також виступила спонсором партії. Вона здійснила аналогічні перекази на рахунок «Батьківщини» в ті самі дати, що і її сестра – загалом на 1,5 мільйона гривень. Ще близько 1,2 мільйона гривень вісьмома рівними платежами на партійні рахунки переказав наразі безробітний син Валентини Коречної. Він шукає роботу охоронцем і претендує на оплату в 8,5 тис. грн.

Явно фіктивне підприємство «Компанія «Зернові традиції Лопатина», зареєстроване у старій хаті селища Велика Димерка під Києвом, переказало «Батьківщині» 2 мільйони гривень. Директор і власниця цієї фірми працює методистом дитячого садка в Умані. Про це підприємство і зв’язок із ним методиста дитсадка завідувачка дошкільного навчального закладу каже: «Просто на ню його оформили. Вона там Богові душу… Вона дуже гарна людина і дуже порядна».

Найбільш щедрими донорами «Батьківщини» виявились незаможні мешканці міста Суми. Так, Галина Манько мешкає на околиці Сум і віддає 700 тисяч гривень на Тимошенко. Коли журналіст завітав до її помешкання, чоловік, який відчинив двері, прокоментував цю інформацію зі звіту партії «Батьківщина» так: «Вона каже – що, в мене криша поїхала? Вона вопще свідєтєль Єгови, вона не може вопще в політіку».

Двома платежами в загальному на 650 тисяч гривень «Батьківщину» начебто підтримала і сумчанка Наталія Степаненко. Її батьки кажуть: «Та такого не може буть. В неї нема ні копійки грошей. Ви що, смієтеся?»

Багато опитаних журналістами «донорів» навіть не знали про те, що вони «так палко люблять Юлю», іронізує автор.

Він робить висновок: у «Батьківщину» вливають значні суми готівки, просто використовуючи дані людей, які про це навіть не здогадуються.

А ось працівниця автомийки Марина, яка у жовтні 2018-го закинула партії 460 тисяч гривень, спочатку не могла згадати, що таке робила, а потім сказала, що працює все життя, і такі гроші в неї накопичилися на розрахунковому рахунку. Схоже, вона бухгалтер на автомийці, й переплутала, що їй казали куди переказувати.

Мешканка Кіровоградщини Лідія Скубій наприкінці 2017-го збирала кошти на лікування доньки. Про це писали всі місцеві видання, сюжет про неї показала ТСН на каналі «1+1». А вже в четвертому кварталі 2018 року ця жінка переказала на рахунок партії 149 тисяч гривень. Каже, вона особисто ходила в банк для здійснення оплати, бо її попросили з місцевої «Батьківщини» зробити це в обмін на ту допомогу.

«Дєло в том, що мені ця людина тоді допомогла. І тепер мені потрібно було…» – відповідає на запитання журналіста Лідія.

Тим часом лідерка партії «Батьківщина» Юлія Тимошенко має на всі ці факти дві версії. Перша – конспірологічна. «Може бути провокація Служби безпеки України», – відповіла кандидат у президенти. Нібито чинна влада вливає в опозиційну «Батьківщину» мільйони гривень для дискредитації. Звучить абсурдно.

Друга версія Тимошенко – люди, які «абсолютно щиро» допомагають «Батьківщині», бояться про це говорити публічно. «Це просто може загрожувати їх свободі і життю. Тому що немає в Україні демократії і немає в Україні чесності. І немає правосуддя», – каже лідерка «Батьківщини».

Автор розслідування, навпаки, припускає, що «Батьківщина» використовує фейкових донорів партії, аби не показувати справжніх.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Як друзі Президента наживаються на війні. РОЗСЛІДУВАННЯ. ВІДЕО


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-12

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Наша Юля в усій воїй красі.Не всі так можуть навіть додуматись,як наша Юля вже зробить.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні