У селі на Горохівщині, попри спротив священика, громада переходить у ПЦУ

3
0
У селі на Горохівщині, попри спротив священика, громада переходить у ПЦУ
У селі Лобачівка Горохівського району Волині відбулися збори прихожан місцевого храму з приводу переходу в лоно Православної церкви України (ПЦУ). Попри спротив священика, переважна більшість вірян ухвалила рішення про приєднання до Єдиної помісної церкви. Зі 178 учасників «за» проголосували 176, «проти» – 2. Близько 20 осіб на чолі зі священиком участі в голосуванні не брали.

Збори відбулися в неділю, 24 лютого, на церковному подвір’ї. Про це повідомив власкор інтернет-видання «Волинь24».

Участь у зборах без права голосу взяв історик-краєзнавець, учасник АТО Сергій Годлевський. У Лобачівку його запросили місцеві люди. Його батько родом із Лобачівки, Сергій закінчував тут місцеву середню школу, працював у 2014 році головою Горохівської райдержадміністрації, тож його добре знають у селі.

Вів збори місцевий мешканець, авторитетний лікар Іван Рузак. Він попросив гостя розповісти про історичний аспект створення Православної церкви України.

«Ми не прийшли сюди нікого виганяти. Ми прийшли сюди взяти своє. Тому що, власне, з Київської Руси-України пішло хрещення, і сьогодні Україна повертає собі канонічність православної церкви, вкраденої свого часу в нас Росією», – сказав Сергій Годлевський.

Водночас він закликав простягнути руку тим, хто не підтримує перехід у ПЦУ, адже, за його словами, на любові до ближнього базується християнська мораль.

Настоятель храму протоієрей Михаїл Яворський, який 16 лютого «відзначився» тим, що після богослужіння почав сварити жінку, яка збирала підписи за перехід у ПЦУ, виніс Євангеліє та став з люттю до неї говорити, аби покаялася, цього разу подавав ситуацію таким чином, що люди йдуть проти нього. «Ті, хто приїхали, вони поїдуть, а я ж служив вам…» – казав священик, сподіваючись, що більшість піде за ним.

Коли ж побачив, що ситуація не на його користь, зі словами «Хто канонічні, за правдиву церкву, за мною» пішов у храм. За ним рушили близько 20 людей.

Усі решта взяли участь у голосуванні. Таких налічили 178. З них 176 проголосували за перехід, і лише двоє проти.

Далі учасники зборів обрали ініціативну групу, яка вже у вівторок, 26 лютого, планує поїхати у Волинську єпархію ПЦУ для реєстрації нової громади.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Московські попи вас чека Росія, повертайтеся додому в тайгу та тундру....
Відповісти
люди, священники московії - ви ж українці і ваші діти українці, подбайте про дітей та їх майбутнє
Відповісти
Цьому попові і так сорому хватає, хай покається, і йому прийде прощення.
Але хто зна...
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні