На організацію виборчої піраміди на Волині одна з партій виділила 360 мільйонів, – СБУ

2
4
На організацію виборчої піраміди на Волині одна з партій виділила 360 мільйонів, – СБУ
Служба безпеки України викрила схему незаконного фінансування та масового підкупу виборців однією з політичних партій. У схемі згадується і Волинська область. Волинська обласна організація партії «Батьківщина», яку запідозрили в незаконних діях, причетність до них спростовує.

Про викриття заявила прес-секретар Служби безпеки України Лариса Сарган 21 лютого.

Вилучені документи (фото - прес-служба СБУ)
Вилучені документи (фото - прес-служба СБУ)


ПРОВЕЛИ 50 ОБШУКІВ

Кримінальне провадження відкрито за частиною 1 статті 255 Кримінального кодексу України (створення злочинної організації).

«За даними слідства, у 2018 році на території України було створено злочинну організацію, метою діяльності якої є масовий підкуп виборців та фальсифікація результатів виборів Президента України 2019 року», – йдеться у повідомлені Лариси Сарган.

Під час 50 обшуків у фігурантів провадження були вилучені готівкові кошти та чорнові записи, які підтверджують функціонування схеми і фінансування діяльності залучених осіб.

За даними української спецслужби, керував схемою один із народних депутатів. Офіційно його ім’я не оголошують, але з опублікованих Службою безпеки матеріалів вбачається, що у справі фігурує особа з прізвищем та ім’ям Руслан Богдан. Особа з таким же прізвищем та ім’ям є у складі фракції «Батьківщина» у Верховній Раді України. Тому можна припустити, що мова йде про «виборчу піраміду», організовану саме цією політичною силою.

Водночас видання «Інтерфакс-Україна» з посиланням на власні джерела називає організатором схеми нардепа Валерія Дубіля, теж члена ВО «Батьківщина».

Як повідомляє Служба безпеки України, всеукраїнському куратору підпорядковувались три куратори, закріплені за різними регіонами України. Їм, своєю чергою, підпорядковувалися місцеві куратори, а тим – агітатори, члени виборчих дільниць, спостерігачі та звичайні виборці.

Вилучені кошти (фото - прес-служба СБУ)
Вилучені кошти (фото - прес-служба СБУ)


РОСІЙСЬКИЙ СЛІД ВИБОРЧОЇ ПІРАМІДИ

За твердженням української спецслужби, піраміда фінансувалася з метою зібрати певну кількість голосів за кандидата у президенти від цієї партії. СБУ оприлюднила відповідні записи розмов, у яких фігуранти обговорюють суми виплат учасникам піраміди. Партійні виплати агітаторам, членам ОВК, ДВК та спостерігачам – це порушення статті 43 Закону України «Про вибори президента», яка регулює порядок фінансування політичних партій, нагадують в СБУ.

Окрім того, заступник голови Служби безпеки України Віктор Кононенко заявив, що «виборча піраміда» має російський слід. Зокрема, відповідальний за піраміду у Вінницькій області громадянин Росії Володимир Рябий у 2012 році був довіреною особою кандидата у президенти Російської Федерації Володимира Жириновського, пізніше очолив партію «Патріоти Росії» у Ставрополі, а також публічно підтримав анексію Криму і Л/ДНР.

Рябий на форумі російської партії (фото - прес-служба СБУ
Рябий на форумі російської партії (фото - прес-служба СБУ


Також помічена у співпраці з російськими політиками координатор схеми в Одеській області Ганна Матюхіна, яка працювала у виборчому штабі «Єдиної Росії» – партії Володимира Путіна.

За повідомленням СБУ, фінансувати піраміду почали ще восени минулого року. Відповідальні за вибори в межах однієї дільниці отримували по 700 гривень щомісяця у 2018 році, з нового року їм збільшили виплати до 1500 гривень щомісяця. Також обсяг фінансування залежав від кількості виборців на тій чи іншій підконтрольній кураторам території.

Вилучені кошти (фото - прес-служба СБУ)
Вилучені кошти (фото - прес-служба СБУ)


В ПІРАМІДУ ЗАЛУЧИЛИ ПОНАД ПІВМІЛЬЙОНА ЛЮДЕЙ

Служба безпеки припускає, що до «піраміди» в межах України було залучено близько 680 тисяч людей. В оприлюднених матеріалах йдеться, що лише на три області – Вінницьку, Волинську та Дніпропетровську – для організації піраміди і підкупу виборців було виділено 1,7 мільярда гривень.

Зокрема, з вилучених документів вбачається, що у Волинській області діє 12737 «старших агітаторів». Кожному доведений план щодо кількості голосів, яку необхідно забезпечити на дорученій йому території. Притім у документі визначена сума фінансування на кожен із округів у Волинській області. Загалом це майже 370 мільйонів гривень. Водночас зазначена «вартість одного голосу», у Волинській області – це 1443 гривні.

ПАРТІЙЦІ ЗАЯВИЛИ ПРО ПОЛІТИЧНИЙ ТИСК

«Ми чесно ведемо вибори», – прокоментували для інтернет-видання «Волинь24» у прес-службі ВО «Батьківщина» у Волинській області та зазначили, що волинська обласна структура партії не має жодного стосунку до схеми.

Втім, окремі активісти ВО «Батьківщина» з інших регіонів України вже заявили про політичний тиск на опозицію з боку «злочинної влади». Зокрема, довірена особа Юлії Тимошенко Віталій Рябцев порівняв обшуки у працівників штабів із «репресіями 37-го року», а нардеп Олександра Кужель заявила, що «виборча піраміда – це міф».

«Це просто брудні технології самого президента. Ніякої піраміди у виборчій кампанії бути не може», – заявила Кужель.

Прес-конференція лідера ВО «Батьківщина» Юлії Тимошенко з приводу згаданої ситуації розпочалася 22 лютого о 12:30. На неї були запрошені тільки акредитовані центральним виборчим штабом журналісти, та вона не транслювалася у прямому ефірі.












Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Так звана виборча піраміда на сьогодні - сама ефективна технологія. Її використовують практично усі партії і мажоритарники, хто має фінанси і люлський ресурс. Попалася лише поки Батьківщина. Її і б'ют(ь). Назви у кожного різні: десятники, сотники, молодші/старші - суть одна: винагорода зо голос. Чим вищий ранг - тим більше собі лишає.
Відповісти
Навіщо викривати, нехай би люди «заробили» вкрадені в них же самих гроші! А після виборів посадили б тих пірамідників.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні