Що змінилося у системі охорони здоров’я в Україні та на Волині

0
6
Що змінилося у системі охорони здоров’я в Україні та на Волині
Одне із фундаментальних завдань для уряду будь-якої держави – це здорове суспільство. Команда Гройсмана вже почала запроваджувати зміни в охороні здоров’я, які вплинуть на тих, кого лікують, та на тих, хто лікує.

Сімейний лікар, доступні ліки, безкоштовна діагностика, екстрена медична допомога – 5 докорінних змін, які покликані зробити медицину якісною та доступною для кожного українця.

Які зміни уже запроваджено на Волині, а чого ще потрібно почекати, читайте у статті.

СІМЕЙНІ ЛІКАРІ

У 2018-му році у всіх нас з’явилася можливість вільно обрати лікаря. Без жодних прив’язок до місця проживання чи «прописки». Волиняни змогли обрати свого сімейного лікаря, якому довіряють, який знатиме увесь анамнез та розумітиме, як краще лікувати.

Суть реформи проста: підписуємо зі своїм лікарем декларацію на обслуговування, а держава платить за нас гроші медзакладу, де цей лікар працює. Це допомагає реалізувати принцип «гроші йдуть за пацієнтом». Амбулаторії сімейної медицини, і заклади, що приєднались до реформи, вже отримали збільшене фінансування від держави.

Змінилась ситуація і для самих лікарів – медики почали отримувати гідну зарплату за якісну роботу – лікар, в якого багато пацієнтів, отримує більший дохід.

«В порівнянні з минулим роком моя зарплата зросла у 2 рази. Хоч і пацієнтів додалося, але це хороший стимул», – розповідає Духновський Сергій Іванович, сімейний лікар КП «Луцький центр ПМД №1».


Новий підхід дав змогу не лише підвищити зарплату лікарям, а й придбати нове обладнання та інструменти.

Майже половина українців вже обрали своїх лікарів. До слова, ті, хто ще вагаються чи не встигли, зможуть це зробити цього року.

ДОСТУПНІ ЛІКИ

У 2017 році запроваджено програму «Доступні ліки»: люди з хронічними захворюваннями можуть їх отримати необхідні препарати в аптеці безкоштовно, або із невеликою доплатою.

Доступні ліки отримують регулярно 6,6 млн людей, – це понад 260 препаратів від серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми та діабету 2 типу.

На перспективу Уряд планує розширити перелік медикаментів та максимально спростити процес їх отримання. А вже з квітня 2019 року їх можна буде виписати за електронним рецептом.

БЕЗКОШТОВНА ДІАГНОСТИКА

Часто в пересічного українця і на діагностику не вистачало коштів, тому з 1-го липня кожен, хто дійсно потребує цього, матиме можливість обстежуватися безкоштовно.

До програми увійдуть 54 медичні послуги: аналізи, інструментальні та ендоскопічні дослідження (разом з ендоскопічним оперуванням), а ще УЗД, рентген, мамографія. Єдина умова – направлення вашого лікаря.

ШВИДКА ДОПОМОГА

Уряд займеться й питання «швидкої». Інколи, щоб врятувати людське життя достатньо, аби медики на кілька хвилин приїхати на виклик раніше. Саме тому уже наступного року розпочнуть модернізацію диспетчерських служб.

Звісно, що реформуванню підлягатиме й екстрена допомога. Процес розпочнеться з Вінницької, Тернопільської, Полтавської, Одеської, Донецької областей та міста Києва. У цих регіонах будуть придбані нові «швидкі» з сучасним обладнанням, бригади екстреної допомоги пройдуть додаткове навчання та отримуватимуть вищі зарплати.

СУЧАСНІ СПЕЦІАЛІЗОВАНІ ЛІКАРНІ


З 2017 року Уряд розпочав розбудову мережі центрів кардіо-судинної хірургії – щороку виділяються гроші на закупівлю 13 ангіографів для їх оснащення. За допомогою цього обладнання можна врятувати життя тисячам людей, що страждають на серцево-судинні захворювання. Окрім того Уряд планує у найближчі три роки відкрити 39 нових кардіоцентрів. Кожна людина зможе отримати допомогу цілодобово, а люди з гострим інфарктом міокарду – безкоштовне обстеження та стентування.

Добудовуються нові перинатальні центри для новонароджених. Минулого року було відкрито такий центр у Львові, невдовзі запрацює ще один – у Луцьку.

«Система охорони здоров’я в Україні десятиліттями недофінансовувалася та не змінювалася. Нам ще працювати й працювати, щоб відродити українську медицину. Ми вже зробили перші кроки. Попереду ще багато роботи», – пояснює Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

І справді, Уряд почав глибокі та довготривалі реформи у сфері охорони здоров’я. Так бюджет у 2019-му році становить майже 132 млрд грн, що на 15 млрд грн більше, ніж у 2018 р. Однак, на виконання змін потрібен, як мінімум, час.

Українці мають отримувати висококваліфіковану допомогу у закладах, оснащених сучасним медичним обладнанням. Тому ключовими завданнями залишаються високий рівень заробітної плати медикам та вчасна і кваліфікована допомога для кожного, хто того потребує.

Христина ПЕКАСЬКА

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
6

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні