Не віддавали ключі, а потім звинуватили в захопленні храму: як в селі на Волині громада в ПЦУ переходила

1
5
Не віддавали ключі, а потім звинуватили в захопленні храму: як в селі на Волині громада в ПЦУ переходила
У селі Радомишль Луцького району громада вирішила перейти у Православну церкву України. Дали священику Московського патріархату, який тут правив 25 років, час на роздуми. Він взяв участь у зборах, але коли побачив, що дві третини за перехід, вийшов із зали.

Коли ж сільський голова попросив священика здати ключі, той відповів, що завіз їх у єпархію. Там ключі не віддавали, тож селяни в присутності поліції змінили замок і зайшли до храму. Тепер Волинська єпархія УПЦ МП звинувачує громаду в захопленні храму.

Як усе було насправді, досліджували журналісти інтернет-видання «Волинь24».


«ЧОГО ВІН УВІРВАВСЯ ДО ХРАМУ ТА ПРИМУШУЄ ДО ПЕРЕХОДУ ВСЕ СЕЛО?» – ВЕРСІЯ СВЯЩЕНИКА

Волинська єпархія УПЦ МП розмістила у п’ятницю, 8 лютого, на своєму сайті повідомлення із промовистою назвою: «Прихильники ПЦУ захопили храм УПЦ в селі Радомишль».

У ньому, зокрема, йдеться: «5 лютого 2019 року, після організованих сільською радою «зборів за перехід у ПЦУ», Свято-Успенський храм УПЦ села Радомишль Луцького благочиння був захоплений прихильниками нової церковної структури на чолі з представниками місцевої влади».

Єпархія посилається на слова настоятеля храму протоієрея Володимира Смоляра, який стверджує, що двері різав особисто землемір сільської ради, а «очолив захоплення храму сільський голова Володимир Семенюк».

«Я казав голові, що я не вриваюся до сільської ради, де він працює, і не вказую йому, що робити. Тому чого він увірвався до храму та примушує до переходу все село?» – заявив священнослужитель.

Також Волинська єпархія УПЦ МП звинувачує в захопленні церкви місцевого мешканця, який є настоятелем громади УПЦ КП в сусідньому селі Коршів.

«Спочатку священика викликали до сільської ради та вмовляли його лишитись настоятелем у Радомишлі, тільки під егідою нової конфесії. Оскільки він відкинув ці пропозиції, сільський голова вирішив реалізувати це через збори громади, які рейдери традиційно виставляють як «приходські збори», – йдеться в повідомленні єпархії УПЦ МП.

Протоієрей Володимир Смоляр стверджує, що людей в Радомишлі залякали та заборонили підтримати УПЦ МП.

«Сільський голова особисто погрожував прихожанам, щоб ті не насмілювались підписуватись за збереження юрисдикції. У результаті «збори» та «опитування» показали ті результати, яких прагнули загарбники», – резюмує єпархія.

У повідомленні також йдеться: «5 лютого працівники сільради зламали замки на дверях Свято-Успенського храму УПЦ. Зайшовши туди, «група захоплення» відслужила у храмі «подячний молебень».

«Я ДУМАЮ, ЩО ЇМ ДАЛИ ДОБРУ КОМПЕНСАЦІЮ», – СІЛЬСЬКИЙ ГОЛОВА ПРО ДІЇ СВЯЩЕНИКА

Намір перейти у Православну церкву України в прихожан Радомишля виник ще на початку року. Про це інтернет-виданню «Волинь24» розповів сільський голова Володимир Семенюк.

«Ініціативна група прийшла до мене перед різдвяними святами з пропозицією ввести в дію закон щодо Православної церкви України. Я нашим патріотам сказав: «Хлопці, поки свята, давайте ніякого руху не робимо. За що на мене ще потім написали в інтернеті, що я підтримую Кирила, що не даю зачіпати нашого отця Володимира. Я їм пообіцяв, поки свята нічого не робимо, а тим часом я поговорю з отцем Володимиром».

За словами сільського голови, він запросив місяцевого священика Володимира Смоляра у сільраду.

«Пояснив, що це питання для України неминуче. Так як в нього великий авторитет у селі протягом 25 років, я йому запропонував перейти в Українську помісну церкву. Він сказав, що йому треба час подумати. Я кажу: поки в нас йдуть свята, ви собі подумайте і дайте нам відповідь».

Після свят до сільського голови знову прийшли ініціатори переходу, і він при них зателефонував настоятелеві храму, зазначивши, що люди чекають його відповіді.

«Ми зібралися в сесійній залі. Я запросив батюшку, старших жіночок, які постійно відвідують наш Успенський храм. Вони також намагалися його переконати, щоб він залишився з громадою. Бо є ж такі випадки по Україні і по сусідству в Коршеві, коли батюшка каже: як вирішить громада, так вирішу і я. Наш батюшка відмовився, сказав, що я там не буду, я ще подумаю, ще давайте мені час», – розповів Володимир Семенюк.

У селі почали збирати підписи як і отець Володимир, так і ініціативна група.

«Ніхто нікого не залякував, ніхто нічого не казав, просто отець Володимир всім, хто підписував йому, що то за Українську православну церкву, не доказуючи, що через чотири місяці Українську православну церкву перейменують на Російську православну церкву. Він цього не пояснював і збирав підписи», – стверджує сільський голова.

Тим часом актівсти переходу розробили свій бланк опитування, де було три варіанти: «Православна церква України», «Українська православна церква Московського патріархату» і «утримався».

До сільської ради належать три села: Суховоля, Романівка і Радомишль. Ініціатори переходу, за словами сільського голови вирішили, що треба організувати збори не лише прихожан, а всіх односельчан. «Так як вони всі беруть участь в утримані і будувництві храму та утриманні того ж самого батюшки», – пояснив Володимир Семенюк.

«У неділю, 3 лютого, ми запросили отця Володимира на збори селян про затвердження списків. На збори прийшло 120 чоловік, також прийшов і отець Володимир зі своєю незначною підтримкою, але завітав, – переказує хронологію поідй сільський голова. – В першу чергу я надав слово настоятелю отцю Володимиру Смоляру, пізніше – отцю від Київського патріархату, теж Володимиру, який до нас завітав на збори. Обговоривши, ми вибрали секретаря зборів, лічильну комісію і голову. Я участі в тому не брав, голосував звичайно, але збори про затвердження вела комісія. В голосуванні взяло участь 426 людей».

За словами Володимира Семенюка, дві третини селян підтримали рішення про перехід у ПЦУ. «Були навіть такі, що дописували про перехід до помісної церкви, але з отцем Володимиром. Але після того всього отець Володимир встав, вийшов із зали і більше до нас не показувався. Після того його ніхто не бачив», – веде далі сільський голова.

«У вівторок, 5 лютого, зібралася ініціативна група. Ми виїхали до єпархії Київського патріархату, де нам передали грамоту, зареєстрували нашу громаду, призначили нового священика Сергія і вручили ікону. Отець Володимир Смоляр сказав, що ключі від храму здав у Волинську єпархію Московського патріархату».

Аби отримати ключі, того ж дня, у вівторок, 5 лютого, сільський голова поїхав туди о 12-й годині. «Зареєструвався там на прийом, щоб отримати ключі від храму. Представився, що я представник громади, сільський голова села Радомишль, хочу забрати ключі, що залишив отець Володимир Смоляр. Вони мене проморозили годину. Порекомендували записатися на прийом в секретаря наступного дня, коли буде вільне віконце. Після того я поїхав у райвідділ поліції, взяв представника правоохоронних органів і приїхав у село до храму. Там нас чекало вже людей 20. В їхній присутності ми склали акт про заміну серцевини замка. Підійшли до храму, відкрили, зайшли, ніхто нічого не зрізав. Опечатавши печаткою сільської ради двері внутрішнього входу, сейф, в якому, ми надіємося, є якісь заощадження, проведи невеличке богослужіння. Так закінчився наш перехід від Московського патріархату», – згадує Володимир Семенюк.

Голова сільської ради зазначив, що в селі не те що люди прихильні до Московського патріархату, вони дуже звикли до священика.

«Але я кажу людям: отак він нас любить, наскільки він нас оставив, бо, як кажуть, на переправі коней не міняють, – розповідає Володимир Семенюк. – Не знаю, чого він написав у себе у «Фейсбуці», що я очолив захоплення храму і людей залякував. Я до нього дуже добре ставлюся, завжди одне одного підтримували, завжди, де я просив, він брав участь, я залучав його до збору коштів на бронежилети для бійців АТО. Він завжди поводив себе чемно, не знаю, що таке з ним».

Насамкінець сільський голова розповів: «Я не хочу про нього погано казати і обговорювати за спиною, але кілька днів тому одна жіночка знімала гроші з банкомату і бачила, як він знімав пачку п‘ятисоток. Я думаю, що їм дали добру компенсацію за те, щоб відстоювати таку позицію і показати патріотизм росіян».

Фото із сайта Волинської єпархії УПЦ МП
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Типова позиція "МП", когось звинуватити.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні