Ліфтовий колапс, або Чергова схема влади Луцька

2
0
Ліфтовий колапс, або Чергова схема влади Луцька
Гострим і болючим питанням для жителів Луцька залишається капітальний ремонт ліфтів, на що влада міста взагалі махнула рукою. Таких під кінець року було понад 30, хоча дані з різних джерел розходяться.

«Ощасливлювали» жителів багатоповерхівок щоразу однаково: просто без попередження вимикали ліфти, ставили перед фактом, що вони потребують капремонту. Потім приходив представник департаменту житлово-комунального господарства (ЖКГ) Луцької міськради і довго пояснював, які папери потрібно оформляти, і головне – мешканцям треба відповідно до рішення міськради зібрати 30% коштів від вартості ремонтних робіт. Але жодного разу той представник влади не міг відповісти на просте питання: чому заздалегідь (самі мешканці не можуть знати про терміни капремонту ліфтів) не попередили людей про вимкнення підйомників і потребу збирати кошти. Така безвідповідальність триває роками.

Далі, якщо мешканці й зібрали кошти, їм доводиться пройти не одне бюрократичне коло і витратити чимало нервів, щоб ці кошти здати. Наприклад, жителі першого під’їзду на проспекті Соборності, 30 півтора місяця не могли здати зібрані гроші на ремонт приватному підприємству «Волиньліфт», бо там просто не хотіли їх брати, мовляв, ще не склали і не підписали договір. А той договір самі ж місяцями не укладали, не підписували і не вносили в електронну систему.

Керівник відділу експлуатації та ремонту житлового фонду департаменту ЖКГ міськради Віктор Фіщук, який відповідальний за ремонт ліфтів, головотяпство, бюрократію і неробство керівництва «Волиньліфта» і власне намагався пояснити великими чергами, браком спеціалістів. Та причина полягала зовсім в іншому – в грудні в міської влади закінчилися кошти на ремонт ліфтів. На премії для себе, дорогих, фінанси знайшли, а для потреб громади – забракло.

Коли на сесії мізерні фінанси все-таки виділили, у ремонтників почався аврал, який не закінчився і з настанням нового року.
Наприкінці нашої розмови Фіщук зухвало заявив: «Можете звертатися хоч в прокуратуру, вона перевіряти не має права, лист все одно прийде до нас, і ми дамо відповідь».

Така впевненість не здивувала. Луцькі чиновники давно живуть ейфорією свавілля і безкарності, роблять, що заманеться. До прокуратури звертатися не будемо, а звернемося в слідчі органи Державного бюро розслідувань, відкриємо кримінальне провадження, і там дадуть належну оцінку співпраці (точніше, договірняку) між департаментом ЖКГ Луцької міськради і приватної контори «Волиньліфт». А розслідувати є що.

Замовником виготовлення кошторисної документації на ремонт всіх ліфтів є департамент ЖКГ. Відповідно до чинного законодавства, зокрема, Житлового кодексу України, Закону України «Про місцеве самоврядування», замовляти таку документацію може не стороння юридична чи фізична особа, а тільки балансоутримувач житла і, відповідно, ліфтів. І хоч міська влада категорично заявляє, що всі багатоповерхівки, в яких приватизоване житло, не на її балансі, закон стверджує протилежне. Частину будинків одночасно з підписанням необхідних документів міськрада дійсно передала на баланс ОСББ, ще частина житла є кооперативною та приватною власністю і перебуває на балансі кооперативів і власників, що також підтверджено документально.

Проте багатоповерхівки, більшість квартир в яких приватизовані, але де не створено ОСББ, хоче того міська влада Луцька чи ні, й надалі перебувають на балансі міськради – так сказано в Житловому кодексі Законі України «Про місцеве самоврядування». Комусь іншому цих будинків на баланс не передавали, документального підтвердження цьому нема. Якими б зухвалими місцеві чиновники не були, як би не відмовлялися від утримування на балансі житла, вони зобов’язані виконувати закони України, а не самочинно придумані і написані в Луцьку положення та інструкції. Саме балансоутримувач і має ремонтувати ліфти, а не жебрати на це в людей. Жителі, які заплатили за ремонт ліфтів, в судовому порядку можуть повернути своє.

За щомісячне обслуговування підйомників мешканці сплачують чималі кошти, частину з яких можна було б направляти в резервний ремонтний фонд. Щоб не було постійної нестачі фінансів на ремонт ліфтів, керівництву міськради варто не розкошувати, а скоротити, зокрема, мільйонні витрати на премії для себе.

Простежимо всю корупційну схему ремонту ліфтів від початку до кінця. Вже на етапі виготовлення кошторисної документації виникають сумніви. Департамент ЖКГ чомусь замовляє її в приватного підприємства «Волиньбудпроект». Ліцензованих кошторисників тут бракує, тому змушені запрошувати спеціалістів із Волинської філії державного проектного інституту «Діпромісто».

Ще більше запитань до розрахунків цих спеців, конкретніше – до цін на запчастини і допоміжні матеріали, вони захмарні! Наприклад, шматок лінолеуму в кабіну ліфта коштує 444 гривні, а два діелектричних килимки – 662 гривні. В магазині таке добро можна купити по 45-60 гривень.

Ніхто не повірить, що на підфарбування кожного підйомника йде по 3 банки фарби, а для змащування механізмів – по 10 літрів мастила. Або для чого закупляти 20 порогів дверей кабіни ліфта чи 20 вимикачів?! Великий сумнів викликає і кількість трудових затрат, вказана в кошторисах. На паперах зроблено розрахунки, що для ремонту одного ліфта необхідно затратити від 330 до 400 і більше людино-годин. А фактично один-два ремонтники лагодять ліфт за 3-4, найбільше за 5 робочих днів. Чи немає тут серйозних приписок трудозатрат, що тягнуть перевитрати коштів?

Складається враження, що, крім необхідних комплектуючих для проведення ремонту, кошторисники завзято попрацювали і для створення залишку запчастин для «Волиньліфта». Чи не виходить так, що із кошторисного залишку від 2-3 ліфтів можна відремонтувати ще одного? Або створений приписками резерв згодом успішно використають при поточному ремонті, але знову візьмуть за це гроші? Тобто за запчастини мешканці заплатять двічі. Мало того, кошторисники накрутили на все ще й податок на додану вартість!

Тому й вийшло, що заміна застарілого блоку логістики і ще двох агрегатів разом із різним дріб’язком, але з усіма накрутками і захмарними розцінками обійшлася, за розрахунками «Волиньбудпроекту» у більш як у 85 тисяч гривень. Як на мене, приписки очевидні, та правову оцінку мають дати фахові спеціалісти і детально проаналізувати у цих кошторисах все – від кількості необхідних запчастин до ціни на них, а також звірити закупівлю механізмів і агрегатів у постачальників (рівненської фірми «Техзапчастина» та інших) із фактичним їх встановленням у відремонтованих підйомниках.
Постає ще одне питання: навіщо замовляти кошторис у приватників?

Тут вигода подвійна. Заробити дали наближеним до влади і, що головне, є на кого звалити докори за високі ціни на ремонт ліфтів, мовляв, незалежні спеціалісти робили кошторис, до них і претензії. В сусідніх Львівській, Рівненській і Тернопільській областях кошторис розробляють ті ж організації, що ремонтують ліфти. Це логічно і зрозуміло, бо вони добре знають постачальників запчастин, з якими роками працюють, знають всі розцінки, де можна купити дешевше. Кошторис скласти неважко, потрібно тільки відповідно до відомості експерта Держпраці, який конкретно вказав, які механізми і деталі необхідно замінити, підставити розцінки вартості запчастин, підрахувати суму і додати вартість фактично виконаних робіт.

Але в Луцьку все не по-людськи, тут корупційні схеми вищі за інтереси громади, і винних неможливо знайти. В сусідній областях ремонтники самі не тільки роблять кошторис, а й готують фахівців, посилають людей на навчання і перепідготовку. А в Луцьку лагодять ліфти вкрай погано, постійно бракує спеціалістів і коштів.

Тут все покрито мороком таємничості – від черги на ремонт (черговість встановлюють по телефону, і нею легко спекулювати) до вартості запчастин. В нас діє своя корумпована схема: в «Договір про співпрацю і співфінансування», укладений між департаментом ЖКГ міськради, ТзОВ «Волиньліфт» і уповноваженим від під’їзду будинку, де ремонтують ліфт, по суті, вносять поправки, відмінні від кошторису «Волиньбудпроекту», деякі запчастини (очевидні приписки) забираються, а ціни частково зменшують.

Виходить, що розробляти кошторис, не маючи сертифікованих фахівців, у «Волиньліфті» не можуть, а змінювати фінансові показники в «Договорі…» і «Локальному кошторисі на будівельні роботи» уже можуть. Для чого ж тоді замовляти кошторис і платити гроші ПП «Волиньбудпроект», розрахунки якого згодом виявляються непотрібними і які переробляють?! Віриться, що контролюючі органи дадуть належну оцінку цій корупційній схемі, проаналізують кошториси «Волиньбудпроекту» і розрахунки «Волиньліфта», показники яких в обох випадках є явно завищеними.

Тим часом ліфти в будинках, де живуть чиновники, депутати і наближені до влади особи, ремонтують швидко і справно. А загальна черга на ремонт ліфтів у Луцьку велика, сотні літніх людей-інвалідів місяцями на можуть вийти з дому – вони стали заручниками злочинної безвідповідальності міської влади і її корупційних схем.

Лучани ще не забули страшну трагедію, яка трапилася 12 вересня 2017 року в ліфті будинку на проспекті Молоді, 19-а, коли через несправності і недотримання вимог техніки безпеки службою з обслуговування ліфтів загинула жінка. Покарання за смерть невинної людини не поніс ніхто, виявилося – винних нема. Тут уже діям слідчих оцінку повинні дати у новоствореному Державному бюро розслідувань, щоб від безвідповідальності і безкарності біда не повторилася знову.

Ярослав АНДРУСЯК (для «Волинь24»)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Німця з нагайкою на них немає!
Відповісти
Мда...що тут сказати?
Поки біда не торкнеться тих придурків (так званих можновладців), то вони і надалі будуть заробляти таким чином.
На проспекті Молоді, де сталася трагедія в 2017 році зробили як-небудь той ремонт ліфта, але чомусь люди не наважуються ним їздити.
Бог їм суддя...тим, хто і не чухається, що вони наживаються на чужому горі! Всім, хто зробив так недобросовісно ремонт ліфта по проспекту Молоді в 2017 році, ну і надалі тим, хто нагло закрив провадження і не знайшов винних у смерті молодої жінки.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні