Щось на каву залишиш? – волинського митника судять за систематичне вимагання хабарів

0
1
Щось на каву залишиш? – волинського митника судять за систематичне вимагання хабарів
Суд проти головного державного інспектора Волинської митниці ДФС митного поста «Доманове» Олександра Волонтира триває вже понад два роки. Як вбачається із судових документів, посадовця підозрюють в організації систематичного отримання хабарів за безперешкодний перетин кордону.

За версією слідства, вперше Олександр Волонтир отримав 40 доларів неправомірної винагороди 11 липня 2016 року за безперешкодне здійснена митного контролю від водія «Сітроена С5» на іноземній реєстрації. Після першого випадку здирництва водій звернувся до Служби безпеки України і далі діяв за координації спецслужби.

Митник ще двічі отримав від водія по 40 доларів. Всі розмови фіксувалися прихованою камерою і диктофоном у рамках негласних слідчих дій. При цьому митник запитував у водія: "Щось на каву залишиш?", натякаючи на хабар. А у серпні 2016 року митник зажадав відразу 200 доларів за оформлення виїзду автомобіля на рік. Після отримання від водія 40 доларів, помічених спеціальною речовиною «Промінь-1», був затриманий співробітниками Служби безпеки у присутності понятих.

У судовому засіданні Олександр Волонтир вини не визнав та відмовився свідчити. Незважаючи на це, дослідивши всі докази у справі, суд визнав чиновника винним та призначив покарання – 5 років позбавлення волі з конфіскацією майна та позбавленням права обіймати певні посади.

Захист не погодився із вироком та подав апеляційну скаргу. Адвокати підсудного встановили, що суддя першої інстанції Ольга Фазан не мала права розглядати справу, оскільки її племінниця у травні 2017 року одружилася із оперативним працівником Служби безпеки України, який виступає свідком у цій справі. Окрім іншого, за версією сторони захисту, водій сам провокував митника на отримання хабара.

Апеляційний суд Волинської області у березні 2018 року присудив переглянути справу. Новий судовий розгляд у першій інстанції триває досі, останнє засідання призначено на середу, 30 січня.

Підсудний Олександр Волонтир має «Ниву Шевроле» 2006 року випуску, а також причіп до КМЗ та мопеда «Дніпро» 1987 року випуску. Його дружина володіє двома земельними ділянками та будинком площею 124 квадратні метри з літньою кухнею і гаражем у Ратному, квартирою площею 51 квадратний метр у Луцьку, мотоциклом «Мінськ» 1992 року випуску, та автомобілем «Москвич» 1991 року випуску. За 2017 рік Олександр Волонтир задекларував трохи більше 50 тисяч гривень заробітної плати та понад 45 тисяч гривень пенсії.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні