Кому не можна купатися на Водохреща, – волинський лікар

0
-1
Кому не можна купатися на Водохреща, – волинський лікар
У суботу, 19 січня, українці традиційно відзначають свято Водохреща – на честь хрещення Ісуса Христа у водах ріки Йордан. В цей день освячують воду в церквах, а також річки, стави й озера. Головним святковим обрядом є купання в ополонці. Однак притім варто пам’ятати, що це стрес для організму, тому необхідно дотримуватися певних правил безпеки.

Завідувачка амбулаторії загальної практики – сімейної медицини cела Липини Луцького району, Ірина Сподарик розповіла, кому можна пірнати в ополонку, а хто повинен тримати теплий рушничок на березі.


– Яке ставлення лікарів до купання у крижаній воді, як загартованих людей, так і новачків?

– Однозначної відповіді на це питання немає, думки лікарів можуть розбігатися. Як на мене, то, звісно, такому агресивному впливу на організм повинні піддаватися лише люди, які вже загартовані й не мають жодних протипоказів від лікарів до проведення цих маніпуляцій.

– Про які протипокази йде мова?

– Ці рамки дуже суворі. Зокрема це гіпертонічна хвороба, хвороби серцево-судинної системи, цукровий діабет, захворювання нирок, гінекологічні захворювання у жінок, а також не рекомендовано лізти до крижаної води дітям і підліткам, деяким і взагалі заборонено.

Навіть якщо людина вважає себе абсолютно здоровою, то перед такою процедурою потрібно обов’язково пройти загальні клінічні обстеження й огляд у лікаря. І тільки при наявності позитивного результату щодо стану здоров’я можна проводити купання.

Це має бути дуже зважене і обдумане рішення, адже така стресова ситуація має як позитивний, так і негативний вплив на здоров’я.

– Як можна себе підготувати до купання в ополонці?

– Найперша підготовка це – бажання і віра. Моральна і психологічна підготовка є найбільш важливими. Якщо людина має бажання і хоче це зробити, відчуваючи в собі достатньо сил для цього, то зробить з мінімальним ризиком для здоров’я.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Валіхновський розказав, чи безпечно пірнати в ополонку

Сьогодні, на жаль, існує така тенденція, що багато людей, а особливо підлітки, лізуть до крижаної води для того, щоб сфотографуватися чи похизуватися перед знайомими. Піддаються нездоровому впливу, бо думають, що це просто круто і модно. Таке рішення має бути виважене і добре обдумане, однозначно після медичного обстеження.

Важливо також правильно підібрати одяг. Капці бажано з бавовняною підошвою, деякі використовують гуму, але це – небажано, позаяк вона дуже швидко охолоджується. Обов’язково напоготові має бути теплий рушник, але розтиратися ним після купання також не можна. Є ризик поранити дрібні судини, що спричинить до капілярного крововиливу. Після купання потрібно випити чогось тепленького.

– Чи можна вживати алкоголь?

– Однозначно – ні.

Алкоголь спочатку спричиняє розширення судин і відчуття несправжнього тепла, але згодом його дія є протилежною, і судини різко починають звужуватися. Це звуження, яке буде відбуватися у крижаній воді, може призвести до дуже негативних наслідків, особливо якщо це буде стосуватися судин серця чи головного мозку. Є навіть летальні випадки, які описані в медичній літературі.

– Яка перша медична допомога для людини, організм якої не витримав такої стресової ситуації?

– Якщо проводяться такі масові заходи, то обов’язково повинні бути присутні медичні працівники, які матимуть перелік потрібних медикаментів.

Щодо людини, яка не має медичної освіти і якщо під час купання хтось постраждав, то все, що може вона зробити – викликати швидку допомогу. В жодному разі не можна розтирати людину снігом.

Валерія КОЛІСНИК («Волинь24)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні