У Луцьку перевіряють дешевий тимчасовий асфальт

0
-4
У Луцьку перевіряють дешевий тимчасовий асфальт
У Луцьку, 17 грудня, на об’їзній дорозі, на вулиці Дубнівській брали проби експериментального асфальту.

Нагадаємо, що на Волині проводять експеримент щодо ямкового ремонту доріг за складних природних умов та з використанням вже відпрацьованого матеріалу. Перший етап випробування відбувся 9 січня, коли температура повітря дорівнювала -14 °C.

Заступник голови облдержадміністрації Валентин Цьось зазначив, що потрібно перевірити чи простоїть ця латка до того моменту, поки не буде проводитися капітальний ремонт дороги.

«Як ви знаєте, за один рік його провести – неможливо. Є певні суми, які виділяються з бюджету і частково ми робимо», – додає чиновник, відповідальний за напрямок ремонту доріг.

Проблема ремонту доріг в зимовий період полягає в тому, що не можна запустити асфальтний завод, по тій простій причині, що він не зможе довести асфальтну суміш потрібної температури, для того, аби ця латка трималася.

Нова технологія тимчасового ремонту доріг полягає у використанні експериментальної добавки «ANT», асфальтогранулянту, який у більшості випадків викидають.

Науковці ж розробили, на суто рослинній основі, речовину, за допомогою якої з’являється можливість його переробляти та знову застосовувати. Асфальтну суспензію можна готувати прямо на місці.

Валентин Цьось стверджує, що на ціну загального ремонту доріг це суттєво не впливає: «Сама добавка вартує всього лише 16 доларів за кілограм, який потрібен на одну тону, тобто на один заміс".

Начальник лабораторії служби доріг у Волинській області Марія Гаць розповіла, що процес перевірки асфальту з нової суміші – довготривалий. Випробовувати керну в лабораторних умовах потрібно два дні, там зразок проходить через вугільну пічку, прес і процеси замо-розморожування.

«Мій досвід підказує, що цей аварійний ремонт простоїть більше року, а далі будемо бачити» – ділиться думками дорожниця.

Добавка «ANT» (з англ. мураха) рідина коричневого кольору. Додавати регенератор потрібно у співвідношенні 0,01% до загальної маси асфальтогрануляту, за температури 160°C. Перемішати суміш 1 хвилину і отримуємо потрібний матеріал.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні