Туреччина поставлятиме Україні ударні безпілотники, – Президент

0
11
Туреччина поставлятиме Україні ударні безпілотники, – Президент
Президент України Петро Порошенко повідомив, що за його дорученням з Туреччиною підписали контракт на постачання Україні бойових ударних безпілотників.

Про це глава держави сказав у Ківерцях Волинської області на зустрічі з представниками влади, бізнесу і громадськості краю у вівторок, 15 січня.

«Нещодавно в Туреччині ми отримали не лише Томос (зараз я можу про це сказати). За моїм дорученням був підписаний контракт на постачання нам бойових ударних безпілотників», – сказав Петро Порошенко.

Він також повідомив, що в перші два з половиною роки його президентства існувало світове ембарго на постачання Україні летальної зброї.

«Зараз я можу зізнатися: у перші два з половиною роки існувало ембарго на постачання нам летальної зброї, ніхто нам не продавав зброю. Ми самі, своїми зусиллями, зусиллями свого оборонно-промислового комплексу боронили державу. А зараз ми вже отримуємо і комплектуючі ракет, і комплектуючі високоточних боєприпасів, провели випробування крилатих ракет і модернізацію літаків. І ударних безпілотників. І все це – у співпраці з нашими партнерами. І засоби зв’язку, і засоби загоризонтного контролю, і засоби радіоелектронної боротьби. Всього цього в нас не було. Ми воювали армією зі зброєю ХХ століття на волонтерському і добровольському ентузіазмі проти однієї з найсильніших, другої за потужністю армії світу» – розповів Президент.

За його словами, наші перемоги на фронті дозволили українській дипломатії сформувати потужну світову коаліцію на підтримку України.

«І зараз ідеться про дуже широкий спектр підтримки, допомоги: економічні санкції проти країни-агресора, підготовка фахівців, надання нам інструкторів, відновлення центрів, відновлення пунктів постійної дислокації. І врешті-решт, що було дуже символічним, постачання нам такої зброї, як «Джевеліни», – зазначив Петро Порошенко.

Верховний головнокомандувач розповів, що російські танкісти, коли дізналися, що в зоні проведення ООС вже є «Джевеліни», відмовилися виїжджати і обстрілювати позиції українського війська.

«Хочу звернути вашу увагу до психологічних результатів надання нам «Джевелінів». Як тільки російські танкісти почули, що можуть бути на цій ділянці фронту українські військові, озброєні «Джевелінами», які працюють так: вистрелив і забув (ракета сама через теплонаведення на достатній відстані вразить танк, і він вже не втече), російські танкісти відмовились виїжджати і обстрілювати (наші позиції – ред.). І ми не маємо зараз танкових обстрілів. Оце ефект лише від одного типу зброї», – сказав Петро Порошенко.

Він розповів: «І, як я вже казав, у п’ятницю з президентом Туреччини на робочому сніданку ми реально обговорили закупівлю для українського війська ударних безпілотників. Хочу наголосити, що ці безпілотними оперативного, тактичного рівня, високотехнологічних характеристик, озброєні і можуть бути доозброєні ще високоточним, високотехнологічним ракетним озброєнням для знищення бронетехніки, інженерних, фортифікаційних споруд. Можуть бути використані і для враження морських цілей».

Президент нагадав, що Україна в небачені терміни не просто відновила свої Збройні сили, а практично створила нове військо.

«Не вірили чотиризіркові генерали країн-членів НАТО, що ми в такий термін відновимо Українське військо. Не відновимо, а створимо нове», – сказав Петро Порошенко.

Оцінюючи потенціал Збройних сил України, Президент наголосив: «Наша армія здатна гідно протистояти агресору, здатна боронити українську землю. І хочу наголосити, що це все ще не межа її можливостей. Бо зараз на потреби оборони нарешті вперше бюджет України виділяє 5 відсотків валового внутрішнього продукту. І ми інвестуємо частину цих ресурсів у потужності оборонно-промислового комплексу. Відновлюємо роботу конструкторських бюро, створюємо нові підприємства і нові робочі місця. І кожного місяця зараз армія отримує десятки і сотні одиниць нової, модернізованої техніки. І не тільки танки і БТРи, не тільки автомобілі. А вже йдеться і про літаки, і про ракети».

«І сьогодні Збройні сили України – це сотні тисяч українців, які є належно підготовлені, патріотично вмотивовані, добре озброєні, добре забезпечені, одягнуті, нагодовані. Я як Президент, як Верховний головнокомандувач, відповідаю за кожне слово», – запевнив глава держави.

Він наголосив, що до 2020 року Збройні сили України будуть зорганізовані і діяти за стандартами НАТО, як це передбачено законом про національну безпеку.

Фото Михайла Марківа з офіційного інтернет-представництва Президента України
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
11

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні