«Царська сосна» на Маневиччині отримала статус пам'ятки природи

0
6
«Царська сосна» на Маневиччині отримала статус пам'ятки природи
У Маневицькому району сосну віком понад 160 років визнали ботанічною пам’яткою природи.

Вона росте у Чорторийському лісництві ДП «Поліське ЛГ», - повідомляє прес-служба Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства.

У народі дерево давно отримало назву «Царська сосна».

Сосна має вигляд масивного дерева з окружністю стовбура 4 м. На висоті 5-6 м розгалужується на три окремих стовбури з окружністю 1 м. Два з трьох на різних висотах розділяються іще раз. Проекція крона має діаметр 20 м. Висота сосни ─ 26 м. Дерево величне, вражає природною силою та могутністю.

20 грудня 2018 року Волинська обласна рада затвердила створення ботанічної пам’ятки природи «Сосна звичайна» площею 0,1 га в межах користування ДП «Поліське ЛГ».

Цікаво, що гілки та загальний стовбур сосни мають нерівну поверхню, внаслідок обламаних гілок в минулі роки. На розгалужених соснових гілках розміщені дупла – різні за будовою та розмірами, де можливе гніздування кажанів та білок.

В результаті обстеження було підготовлено науковий звіт, який згодом був погоджений на науково-технічній раді Черемського природного заповідника.

Всю роботу координувало Управління екології та природних ресурсів Волинської ОДА, фахівці якого і подавали на заключному етапі відповідне рішення на розгляд сесії Волинської обласної ради.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
6

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні