У селі на Волині закрили пошту, незважаючи на заборону Президента

1
1
У селі на Волині закрили пошту, незважаючи на заборону Президента
Наприкінці листопада на офіційному сайті Президента України з’явилось повідомлення, що у селах листонош не скорочуватимуть. Для утримання відділень уряд виділив 500 мільйонів гривень.

Незважаючи на обіцянки Президента, відділення «Укрпошти» у селі Воютин Луцького району досі зачинене, і відкривати його не збираються. Інтернет-видання «Волинь24» з’ясовувало, чому понад тисяча селян Воятинської сільської ради лишилися без поштових послуг.

Поштове відділення у селі Воютин Луцького району на замку
Поштове відділення у селі Воютин Луцького району на замку


ЯКЩО ВІДДІЛЕННЯ ЗБИТКОВЕ – ВИННЕ КЕРІВНИЦТВО, А НЕ ЛИСТОНОШІ

Сільський голова Воютина Богдан Перванчук розповідає, що у його селі поштове відділення на замку і перспектив його відкрити – жодних.

«Чотирнадцятого грудня цього року закрили наше відділення «Укрпошти» у зв’язку з відсутністю коштів. Працювало троє людей: завідуюча відділення і два поштарі. Я спілкувався з Іваном Шевчуком, (директор Волинської дирекції «Укрпошти» – ред.) щодо Воютинського відділення пошти. Він сказав, що проблема у низькій рентабельності. Замість того, щоб поліпшувати надання послуг для населення, ухвалили радикальне рішення – закрити відділення», – розповів Богдан Перванчук.

Сільський голова каже, що селяни вважають його винним у ситуації, яка склалася. Хоч сільська рада і не має жодного впливу на управління «Укрпошти».

«Якщо машина порушує правила дорожнього руху, то винна не машина, а водій. Так само і з поштою. Якщо відділення збиткове, то винні не листоноші, а керівництво», – переконаний Богдан Перванчук.

Про відновлення відділення, за словами сільського голови, не йдеться. Планується, що поштові перекази будуть привозити до відділення в певний час. Саме приміщення у власності сільської ради, але на балансі «Укрпошти», яка орендувала його за одну гривню на рік. Працівників, за словами сільського голови, готові повернути, якщо вони погодяться працювати.

«У мене була зустріч із заступником керівника волинської «Укрпошти». Але розмову було важко назвати конструктивною. Я на них впливу не маю. У них зацікавленість тільки у селах, де понад дві тисячі населення, у нас тільки 1100»,–- зізнається сільський голова.

ЛИСТОНОШІ ЗВІЛЬНИЛСЯ САМІ



Своєю чергою директор Волинської дирекції «Укрпошти» Іван Шевчук зазначив, що всі відділення у Волинській області працюють у штатному режимі, скорочень працівників не було, за винятком тих, які звільнилися самі.

«Ми тільки тимчасово закривали ті відділення, де немає людей. На постійно ми відділення не закриваємо. І на сьогодні тільки відкриваємо. І не скорочуємо нікого. Сказав Президент не скорочувати – не скорочуємо нікого», – запевнив Іван Шевчук.

Головний поштар Волині розповів, що «Укрпошта» не фінансується з державного бюджету, а заробляє на себе сама.

«Ми плануємо робочий рік щодо доходів і витрат. Все нормально. Пенсії на відділення доставляють наші листоноші, пенсії виплачують вчасно», – переконує Іван Шевчук.

Посадовець уточнив, що в Луцькому районі деякі відділення закрили тимчасово, і то тільки у зв’язку з тим, що там звільнились листоноші. Та запевнив, що як тільки з’являться працівники – відділення будуть відкриті.

Іван Шевчук заперечує, що поштарів звільняли чи змушували йти у відпустки без збереження заробітної плати. Він переконує, що окремі працівники звільнилися за власною ініціативою, оскільки не влаштовувала заробітна плата.

Іван Шевчук – директор Волинської дирекції «Укрпошти»
Іван Шевчук – директор Волинської дирекції «Укрпошти»


СКАЗАЛИ ЗАБРАТИ ТРУДОВУ КНИЖКУ

Втім, колишня завідувачка відділення у Воютині Тамара Приймак розповідає іншу версію. За словами жінки, добровільно звільнятись ніхто не хотів.

«Нас звільнили добровільно-примусово! Листоноші просто сказали заїхати забрати трудову книжку. Її ніхто не питав і ніхто не попередив. Чотирнадцятого грудня приїхала ревізія відразу із наказом про звільнення листоноші», – розповідає жінка.

Тамара Приймак додає, що персоналу ніхто не пояснював, у зв’язку із чим закривають відділення. Втім, каже, що незадовго до звільнення були збори листонош, де говорили про закриття окремих відділень. Проте тоді відділення у Воютині було під знаком питання.

Поштарка запевняє, що працівники готові повернутися на роботу, як тільки відділення відкриють. Втім, договір оренди приміщення розірвано, що свідчить про відсутність намірів його відновлювати. Також, згадує жінка, наприкінці листопада керівництво «Укрпошти» пропонувало компромісне рішення – залишити у відділенні одного працівника. Втім, колектив відмовився і ще деякий час так і пропрацювали утрьох.

У підсумку виходить, що керівництво «Укрпошти» на словах запевняє, що готове прийняти назад звільнених працівників, працівники готові відновити роботу, але, не зважаючи на це, відкривати відділення пошти у Воютині ніхто не збирається. Незважаючи на обіцянку Президента України зберегти поштовий сервіс у кожному українському селі.

* * *

Виконати обіцянку Президента України – зберегти поштовий сервіс у кожному селі – в «Укрпошті» планують за рахунок створення так званих пересувних відділень. Як вони працюватимуть та чи буде сервіс якісним для людей у селі, покаже час.

Роман КОЛЮХОВ («Волинь24»)

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
От той Їван Шевчук брехло яке світ не бачив. По багатьох селах скорочують листонош. От наприклад в Уляниках скоротили двох поштарок, а ніяк не за власним бажанням. Р
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні